Çok Yönlü CD Yazma Programı

Nero Burning Rom, sunduğu profesyonel yazma özellikleri ve güvenilirliği ile kullanıcıların tüm beklentilerini karşılıyor. CD yazarken sorun yaşayanlar bu yazıda çözümlerini bulabilirler.

Çok Yönlü CD Yazma Programı

Yapılan tüm testlerde üst sıralardaki yerini korumayı bilen Nero Burning Rom, piyasadaki hemen hemen tüm CD-R ve CD-RW’larla sorunsuz olarak çalışıyor ve bir CD yazıcıdan beklenebilecek tüm özellikleri ve hatta daha fazlasını bünyesinde barındırıyor.Firmanın, sunduğu eklentiler ile devamlı olarak güncelleştirdiği MP3 desteği bulunan ilk yazılımlardan biri olan Nero, artık MP3 Pro teknolojisini kullanabiliyor ve DVD üzerine de yazabiliyor.

Bir CD yazma paketi olarak adlandırılabilecek Nero Burning Rom ile beraber, sürücülerin hızlarını kontrol eden test araçları, bir wave editörü, bir sürücü image programı ve CD kapak ve yüzleri tasarlayabileceğiniz bir tasarım programı kuruluyor. Programın hemen her türlü CD biçimini desteklemesi sayesinde karışık CD’lerden müzik CD’lerine ve video CD’lerden açılış CD’lerine kadar, çok çeşitli işlevlere sahip CD-ROM’ları rahatlıkla yazabilir, elinizdeki CD’lerin kopyalarını çıkartabilir ve sabitdiskinizi CDROM üzerine yedekleyebilirsiniz. Nero Burning Rom, sahip olduğu antivirüs eklentisi ile yazmadan önce virüs taraması yapabiliyor ve sahip olduğu virüs veritabanını internetten güncelleyerek yeni virüslerle de başa çıkabiliyor. 99 dakikalık yazılabilir CD’leri de destekleyen programın en önemli özelliklerinden birisi, BurnProof ile CD yazma işlemini olabildiğince güvenli hale getirmesi. Ayrıca sahip olduğu overburn desteği sayesinde, CD üzerindeki maksimum alanı kullanabilir. Ancak bu riskli bir işlemdir ve CD-R’ların yanmasına neden olabilir.

1. Nero Burning Rom Kurulumu ve İlk Testler

Programı yüklemek için CD arayüzündeki Programı Kur bağlantısına tıklayın ve ekrana gelen direktifleri takip edin. Kurulum sonrasında program ile çalışmaya başlamadan önce, CD sürücülerinizin performansınızı belirlemek için Başlat/Programlar/ahead Nero/Nero Toolkitalt menüsünde bulunan Nero CD Speedaracını çalıştırın. Bu araç yardımıyla CD sürücülerinizin hızlarını ve işlemci kullanımı gibi sisteme etkilerini tespit edebilir ve Drive Speed aracı ile de sürücülerinizin kullanılabilir değerlerini görebilirsiniz. Buradaki değerleri ileride CD yazarken göz önünde bulundurarak muhtemel sorunları engelleyebilirsiniz.

2. Yazmadan Önce Nero Konfigürasyonu

Program ayarlarına File/Preferences komutunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Burada genel kartı üzerinden plugin’leri görebilir ve bunların bulundukları klasörleri tanımlayabilirsiniz. Her ihtimale karşı antivirüs eklentisinin açılışta çalıştırılması ve Joliet dosya isimlerinin yazmadan önce denetlenmesinde fayda vardır. Cache kartından ise sahip olduğunuz disklerin hızlarını görebilirsiniz. Cache ayrılan sabitdisk alanını büyütebilir ve Cache klasörünün yeri değiştirilebilir. Expert Features üzerinden CD’nin yazıldıktan sonra sürücüden çıkartılmasını engelleyebilir veya “Overburn” özelliğini aktif hale getirebilirsiniz.

3. Nero ile CD Kaydetmek

Başlat/Programlar/ahead Nero/Nero Burning Romkomutunu kullanarak programı çalıştırın. Program açılışında sizi Nero sihirbazı karşılayacaktır. Buradan Compile a new CDseçeneğini işaretleyin ve Nextdüğmesine tıklayın. Takip eden pencere üzerinden oluşturmak istediğiniz CD türünü seçin ve sırasıyla Next ve Finish düğmelerine tıklayın. Sihirbaz sona erdikten sonra CD’ye yazmak istediğiniz dosyaları, Neropenceresindeki File Browser’dan ISO1 yazan alana taşıyın. Son olarak File/Write CDkomutunu çalı ştırın, ekrana gelen yazma modlarından birini seçin ve yazma işlemini başlatmak için Burndüğmesine tıklayın.

4. Multisession CD Oluşturmak ve Üzerine Yazmak

Yeni bir Multisession CD oluşturmak için File/Newkomutunu çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki Multisession kartı üzerinde bulunan Start Multisession Diskseçeneğini işaretleyin. Bu CD yazma işlemi sonrasında tamamen kapatılmayacak sadece yazılan kısmı, örneğin 620 MB’lık bir CD’nin 300 MB’ı kapatılacak ve geri kalan 340 MB’lık alan ileride kullanılabilecektir. Bir Multisession CD üzerine yeni bilgiler yazmak için Continue Multisession Diskseçeneğini işaretleyin ve CD üzerindeki izleri okuduktan sonra çalışmaya devam etmek istediğiniz track’i seçin.

5. CD Copy ve Boot CD

CD kopyalama arayüzüne ulaşmak için araç çubuğundaki simgeye tıklayabilir veya File/ CD Copykomutunu çalıştırabilirsiniz. Bunun sonucunda ekrana gelen pencere üzerinden CD imajının saklanacağı yeri belirleyebilir ve kopyalama seçeneklerini belirleyebilirsiniz. ?ayet sabitdiskinizde yeteri kadar boş alan mevcutsa “On the fly” seçeneğindeki işareti silmelisiniz. Nero ile açılış CD’si oluşturmak için New Compilation penceresindeki CD-ROM (Boot) seçeneğini işaretlemeli ve açılış bilgisinin alınacağı kaynağı belirledikten sonra diğer seçenekler ile oynamadan direkt olarak yazabilirsiniz.

6. Cover Designer ile Özgün CD Yüzleri

Eksiksiz bir CD yazma paketi olarak adlandırılabilecek Nero Burning Rom ile beraber kurulan Nero Cover Designer ile, farklı büyüklükler ve içeriklerdeki CD ROM’lar için özgün kapaklar ve CD yüzleri tasarlayabilirsiniz. Bunun için isterseniz size sunulan hazır şablonları ya da programı tasarım modunda çalıştırarak kendi yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz. Kullanımı oldukça kolay olan bu basit grafik tasarım programının en büyük dezavantajı ise, kaydetmek için sadece kendi özel dosya biçimini kullanmasından dolayı, hazırlanan tasarımların başka programlar altında kullanılamaması.

Okuyucu Yorumları