Commodore XX İncelemesi

Commodore efsanesini yeniden canlandıracak olan yeni oyun canavarı Commodore XX incelendi...

Efsane Geri Döndü

Commodore XX İncelemesiCommodore C64 hala kulaklarımızda eski şarkılar gibi çınlarken firma oyunculara hitap eden yeni sistemlerle tekrar karşımıza çıktı. Performans ve gösteriş ön planda: Güçlü bileşenlerin şık bir kasaya özenle yerleştirildiği sistem için Commodore'un istediği para yüksek bir meblağ. CHIP Online olarak bu paraya değip değmeyeceğini açıklıyoruz.
Commodore XX 4000 Euro gibi astronomik bir fiyata satılıyor. Buna karşın oyunculara güçlü bileşenlerden oluşan performanslı bir PC vaat ediyor.

Sistemi detaylı olarak incelediğimizde dört çekirdekli 8 MB ön bellekli 2.93 Ghz hızında çalışan Intel'in Core 2 Extreme QX6800 modeli ile temellendirildiğini görüyoruz. Sistemde bulunan Asus marka anakartta nForce 680 SLI yonga seti bulunuyor. nVidia aynı zamanda iki adet SLI modunda çalışan 768 MB GeForce 8800 Ultra ile de sistemin grafik çözümünü sağlıyor. Oyuncular için yeterli sayılabilecek 2 GB RAM miktarını yine 200 Euro vererek iki katına çıkartabilirsiniz. Creative'in X-Fi Xtreme Gamer ses kartının yer aldığı sistemde iki adet 500 GB'lık sabit disk bulunuyor. Tüm bu konfigürasyonun bulunduğu sistemi ise sadece Commodore Gaming'den edinebiliyorsunuz. Alternatif olarak ise firma şu anda sadece orta sınıf olarak PC satıyor.

Uçan PC

Oyuncuların rüyası: sistemde şu an bulunan süper hızlı bileşenler hiçbir oyunda takılma yapmıyor. Yanına da uygun monitörü satın aldığınızda oyunları yüksek çözünürlükte görsel şölen içerisinde sorunsuz oynayabilirsiniz. Zaten bunu sistemin 3DMark06 test yazılımından aldığı 13.000 puandan da anlamak mümkün. Unreal Tournament 3 Flyby modunda saniyede 400 kareye ulaşırken çatışma esnasında saniyede 130 kareye ulaşabildi. Yine sistemdeki bütün bileşenler birbiri ile çok uyumlu. Tüm bunlara karşın piyasada dört çekirdeği de efektif bir biçimde kullanan yazılım maalesef çok az.

Yüksek fiyat ve dahası

Commodore XX'in donatıları da oyuncuları tatmin edecek düzeyde. Anakart üzerinde bir adet 1 Gbit ağ adaptörü dört adet USB 2.0 bağlantısı, bir adet Firewire arabirimi ve kendi ses yongası bulunuyor. Fakat Creative'in yüksek performanslı X-Fi ses kartı varken orta sınıf bu yongaya ihtiyacınız yok. İki sabit diskin yanında sistemde bir de Çift Katman DVD yazıcı ve 7 tip destekli kart okuyucu bulunuyor. Yine beraberinde sunulan 850 Watt güç kaynağı sistem için gayet ideal. Yazılım olarak ise Windows Vista Ultimate ve içinde Tomb Raider Anniversary'nin de bulunduğu beş adet oyun yer alıyor. Ayrıca nostalji severler için sistemde Commodore 64 emülatörü bulunuyor ve pakete, içinde 50 adet Commodore 64 oyunu olan bir CD dahil edilmiş.

Size özel, gürültülü ve aç

Yeni Commodore sisteminin bir diğer güzelliği ise C-kin: özel bir kaplama teknolojisi ile kasa kaplamasını istediğiniz yönde değiştirebilme. Yine önceden hazırlanmış 100 adet tasarımdan birini de seçebilirsiniz.

Çevre dostları için değil: testimizde gözlemlediğimiz kadarı ile Commodore XX tam bir enerji canavarı. Boşta iken 430 Watt tüketen sistem tam yükte ise 530 Watt tüketiyor. Normalde 7.9 tam yükte ise 8.1 sone ses yapan sistemin yanında konuşmak bile zor.

Sonuç ve Alternatif

Sonuç ve Alternatif

Sonuç

Samuray kılıcı: sistem piyasada bulunan en son bileşenlerden oluşuyor. Commodore XX sıkı oyunculara hitap ediyor ve bu konuda da iddialı zira bu performansı şu anda başka hiç kimse sunamıyor. Yine C-Kin ile gözlerinize bayram yaşatabilir ve tarzınızı ortaya koyabilirsiniz. Fakat güçlü bileşenlerin bir de olumsuz yanı var: sistem aşırı güç tüketiyor ve soğutma için kullanılan fanlar çok ses yapıyor. Eğer bütçeniz varsa ve oyunlardan gerçek anlamda tam performans istiyorsanız bu gücü satın alabilirsiniz.

Alternatif:

Güncel Dell Dimension XPS 710 ile 1200 Euro daha ucuza Core 2 Extreme QX8700 (2,66 GHz) ve nVidia Geforce 8800 GTX sahibi olabilirsiniz. Ayrıca Dell'in soğutma sistemi çok daha sessiz.

Commodore XX Teknik Veriler ve Değerler

Commodore XX Teknik Veriler ve Değerler

Commodore XX Teknik Veriler ve Değerler

İşlemci__________________Core 2 Extreme QX6800 (2,93 GHz)
Yongaseti________________nForce 680i SLI
RAM (Takılı) / Maksimum___2.048 / 8.192 MByte DDR2 1066 MHz
Ekran Kartı______________2x Geforce 8800 Ultra (2 X 768 MByte)
Ses Kartı________________Creative X-Fi Xtreme Gamer
Sabit Disk_______________2x 500 GByte
Optik Sürücü_____________16x DVD+/-DL
Güç Kaynağı_____________850 Watt
Network_________________1 GBit-LAN
Arabirimler______________4 x USB 2.0, 1 x Firewire
Görüntü Arabirimi_________4 x DVI (digital)
Kart Okuyucu____________7-in-1

Değerler

Boyut [GxUxY]___________________360 x 355 x 271 mm
Gürültü (Boşta / Tam Yükte)________7,9 / 8,1 sone
Enerji Tüketimi (Boşta / Tam Yükte)__429,5 W / 533 W
PCMark05_______________________9.167 Puan
3DMark06_______________________12.798 Puan
UT2003 (Flyby / Botmatch)_________403,07 fps / 129,72 fps
AquaMark_______________________143,9 fps

Okuyucu Yorumları