Continental'den "Lastik Devrimi"

Lastik devi Continental, tanıttığı 2 yeni teknoloji ile lastikler hakkında tüm bildiklerinizi unutturmayı amaçlıyor...

Continental'den "lastik devrimi"

Frankfurt Motor Show'da ürün konseptlerini tanıtan firmalar sadece otomobil üreticilerinden oluşmuyor. Bir lastik ve parça sağlayıcısı olan Continental de bu fuarda yer alıyordu ve en son lastik konsepti, sürücünün fazladan bir çaba harcamasını gerektirmeden yol tutuş yeteneğini arttırıyor.

ContiAdapt olarak adlandırılan bu sistem, lastiklere küçük kompresörler yerleştirmekte. Sistem, gereken duruma göre lastikleri şişirebiliyor veya indirebiliyor; bu da lastiğin yol ile temas eden kısmının büyümesine veya küçülmesine sebep olarak yol tutuşunu etkiliyor.

Yüksek basınç, daha düşük temas alanı anlamına geliyor ve bu da dönme direncini azaltarak kuru yollarda verimliliği arttırıyor. Düşük basınçlar ise daha büyük temas alanı anlamına geliyor ve bu da off-road sürüşler veya kaygan zeminlerde yol tutuşuna yardımcı oluyor.

Bazı araçlar bu tür sistemlere sahip ancak bunlar pahalı ve nadir rastlanan seçenekler. Örneğin orijinal Hummer, tekerleklerden ziyade araçta bulunan bir lastik şişirme sistemine sahipti ve bu sistem ile istenildiği zaman lastiklerin basıncı değiştirilebiliyordu. Mercedes-Benz de off-road araçlarında benzer bir sistem kullanıyor.

Continental'in Frankfurt'ta tanıttığı tek yeni konsept bu değildi. Firma, kullandığı iletken lastikler ile aracın bilgisayarına elektrik sinyalleri ile lastikteki algılayıcılardan bilgi veren ContiSense'i de tanıttı. Bu sistemin delinmelere ve basınç değişikliklerine şu andaki lastik basıncı takip sistemlerinden daha hızlı bir şekilde tepki verebileceği söylenmekte. Ayrıca bu algılayıcılar yol durumundaki değişiklikleri de algılayarak sürücüleri bu konuda bilgilendirilecek.

Teorik olarak Continental'in bu iki teknolojiyi birleştirerek yol ve hava durumuna göre lastikleri düzenleyen bir sistem oluşturması mümkün olabilir. Bu şekilde dört mevsim lastikleri, gerçekten dört mevsim lastiği haline gelerek hava durumuna göre gerekli değişiklikleri otomatik olarak yapabilir...

Okuyucu Yorumları