Corona Virüs'ünü ilk tespit eden doktor Li Wenliang hayatını kaybetti

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Corona Virüsü insanları etkilemeye devam ediyor. Corona Virüsü sebebiyle ölen sayısı 637. Corona Virüsü'nü ilk teşhis eden doktor Li Wenliang da Corona Virüsü sebebiyle hayatını kaybetti. Doktor Li'nin ölümü Çinlileri isyan ettirdi

Corona Virüs'ü ilk o tespit etmişti

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkarak kısa sürede binlerce insanı etkisi altına alan Corona Virüsü'nden ölenlerin sayısı 637'ye ulaştı. Corona Virüsü'nden ölen 637 kişinin arasında hastalığı ilk teşhis eden doktor Li Wenliang da yer alıyor.

Doktor Li Wenliang, hastalığı teşhis etmesinin ardından kendi bloğunda bir uyarı yazısı yayımlamış ve hastalığın Sars'a benzediğini söylemişti. İnsanları hastalığa karşı korunmaları konusunda uyaran Li Wenliang'ın paylaşımı kısa sürede viral oldu. Ardından Li, Çin polisi tarafından soruşturmaya alındı ve söylenti yaymakla suçlandı. Doktor Li Wenliang, kendisini sadece üniversiteden arkadaşlarını uyarmak istediği şeklinde savunmuştu. Amacı arkadaşlarını uyarmak ve bu sayede onların da sevdiklerini korumalarını sağlamaktı.

Aradan geçen günlerin ardından Corona Virüsü teşhis eden doktor Li Wenliang, dün akşam hayatını kaybetti. Doktor Li Wenliang'ın ölümü Çin'de büyük bir öfke ve üzüntü yarattı. İnsanlar Li Wenliang'ın öldüğü hastaneye çiçekler bırakıyor. En vahimi ise Çin halkı, Corona Virüsü'nün yarattığı tehlikenin boyutlarını Çin hükümetinin sakladığı yönünde sosyal medya paylaşımları yapıyorlar. Doktor Li'nin ölümü ile Çin halkının sabrı taştı.

CORONA VİRÜSÜ HASTANESİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER!

CORONA VİRÜSÜ PANGOLİNLERDEN Mİ YAYILDI?

NE OLMUŞTU?

Dünya medyasında Çin'in Vuhan kentinde balık pazarında yayıldığı iddia edilen Corona Virüs'le ilgili ezber bozan haberler yer almaya devam ediyor. Akademik dergi The Lancet'te yer alan makalede farklı bir iddiaya yer verilmiş, virüsün ilk yayıldığı yerin Vuhan'da vahşi hayvan etlerinin de satıldığı pazar olmayabileceği iddiası yer almıştı.

Bu kez BBC farklı bir iddiayı duyurdu. BBC Türkçe'de yer alan habere göre Vuhan'daki yetkililer ocak ayı başında yeni bir coronavirüs türünün yayıldığı haberlerini engellemeye çalışıyordu. Yeni tür virüsten şüphelenen Çinli doktor ise meslektaşlarını uyarmaya çalıştığında polis tarafından uyarılarda bulunuldu.

Vuhan Merkez Hastanesi'nde görevli Çinli doktor Li Wenling sosyal medya hesabından "Herkese merhaba, ben Li Wenliang, Vuhan Merkez Hastanesi'nde göz doktoruyum" sözleriyle mesajını paylaşmıştı.

İddialara göre doktor Li Wenling, SARS salgınına benzettiği ilk 7 vakayı fark etmişti. 30 Aralık'ta meslektaşlarına salgınla ilgili bir mesaj göndermiş ve koruyucu giysi giymelerini önermişti.

Dr. Li o sırada söz konusu Corona Virüs'ün yeni bir tür olduğunu bilmiyordu.

Ancak 4 gün sonra yanına gelen yetkililer tarafından "Toplum düzenini şiddetli sarsarak yanlış iddialarla bulunmakla" suçlandı. Hakkında işlem yapmakla uyarılan Dr. Li el yazısıyla "Anlaşıldı" yazdı.

Doktor Li, söylenti yaymakla suçlanıyordu. Weibo'daki blogunda ocak ayı sonunda mektubu yayınlayan Dr. Li'den yetkililer özür diledi ancak artık iş işten geçmişti.

HASTASINA VİRÜS BULAŞMIŞ

Çinli yetkililer ocak ayının ilk haftalarında virüsün hayvanlarla temas halinde bulaşabileceğini düşünüyordu ve o sırada doktorları korumak için bir önlem alınmamıştı. Polislerin ziyaretinden bir hafta sonra Dr. Li, glokom hastalığı olan bir kadını tedavi ediyordu ama söz konusu kadına koronovirüs bulaştığını bilmiyordu.

Dr. Li söz konusu blogunda 10 Ocak'ta öksürmeye başladığını, ertesi gün ateşlendiğini, iki gün sonra da hastanelik olduğunu anlatıyordu. Anne ve babası da hastalanarak hastaneye kaldırılmıştı.

10 gün sonra, 20 Ocak'ta Çinli yetkililer Corona Virüsü salgını nedeniyle acil durum ilan etti.

Dr. Li, önce birkaç kez Corona Virüsü testi olduğunu ancak tümünün negatif çıktığını, kendisinde virüs bulunamadığını söyledi.

30 Ocak'ta ise blogunda, "Bugün nükleik asit testi pozitif çıktı, ortalık sakinleşti, sonunda teşhis kondu" diye yazdı.

Bu paylaşımı binlerce yorum ve destek mesajı aldı.

Okuyucu Yorumları