CPU, anakart, GPU: Birbirine uyan donanımlar

CHIP Online sizin için birbirine olam uyumları en yüksek olan PC bileşenleri bir araya getirdi...

En iyi PC'yi toplayın

Hangi işlemci hangi anakarta uyar? Hangi ekran kartı bu konfigürasyonda daha verimli olur? Bir kez olsun sistem toplamış olan birisi bu soruları ille de kendine sormuştur. Sizlere hangi donanımların gerçekten birbirine uyduğunu göstereceğiz.

Yeni bir PC'nin en önemli bileşenleri işlemci (CPU), ekran kartı (GPU) ve bellektir (RAM). İlerleyen sayfalardaki tavsiyelerimiz ile en fazla tasarrufu yapıp verdiğiniz paranın hakkını tam olarak alabilirsiniz. Bu dört bileşenden oluşacak olan kombinasyon PC'nizin performansını belirleyecektir.

Buradaki en büyük sorun ise darboğaz bileşenleridir. Bu bileşen veya bileşenler sistemin performansını tıkayan parçalardır. Sizlere bu yüzden hangi donanımların birbiriyle en iyi uyumu sağladıklarını anlatacağız. Böylece ne performanstan ne de kesenizden ödün vermek zorunda kalacaksınız. Çünkü tavsiyelerimiz performans ve fiyat arasındaki en iyi oranı baz alıyor.

Giriş seviyesi: Kuruşu kuruşuna

Giriş seviyesi: Kuruşu kuruşuna

Ucuz bir Office-PC'si toplamak isteyen öncelikle fiyata bakar. Bu yüzden biz de yüksek 3D performansından feragat eden fakat yine de internet vs. için yeterli güç sunan bir sistem topladık.

Giriş seviyesi: Kuruşu kuruşunaAnakart: Asus M2A-VM
Her şey mevcut: Asus M2A-VM çok iyi bir giriş seviyesi anakart. En önemli bileşenleri bütünleşik olarak sunuyor. Anakart AMD'nin AM2 soketli 690G yonga setini baz alıyor. Yani kart Athlon 64 X2 işlemcileri destekliyor. Hatta bir BIOS güncellemesi ile güncel Phenom işlemcilerle bile çalışabiliyor. Standart olarak ses kartı ve ağ bağdaştırıcısı bütünleşik biçimde geliyor; buna ek olarak AMD masaüstü uygulamaları için yeterli performans sunan bir grafik yongası da entegre etmiş. Böylece ancak yüksek güce ihtiyaç duyduğunuzda harici bir ekran kartı gerekli olacak.
Tıkla, satın al

Giriş seviyesi: Kuruşu kuruşunaİşlemci: AMD Athlon 64 X2 4200+ Kutulu
AMD'nin bu çift çekirdekli işlemcisi uygun CPU fanı ile beraber geliyor. İşlemci Brisbane çekirdeğini baz alıyor ve 65 Watt gibi düşük bir güç tüketimi ile dikkat çekiyor. 2,2 GHz saat hızında çalışan model bu sayede 2D ve eğer harici bir ekran kartı takılırsa 3D uygulamalar için de yeterli gücü sunabiliyor.
Tıkla, satın al

Giriş seviyesi: Kuruşu kuruşunaRAM: A-DATA 2 GB DDR2-800 Kit
A-DATA marka bellekler hem ucuz hem de stabildir. Çoğu anakart bu RAM'ler ile sorunsuzca çalışıyor. Konfigürasyonumuzdaki Asus anakart da bunlara dâhil. 2 GB bellek geleceğe yönelik bir miktar olmakla beraber Windows Vista için de yeterli performansı da sunuyor. Eğer Windows XP'yi seçecekseniz 1 GB RAM de yeterli olacaktır.
Tıkla, satın al

Giriş seviyesi: Kuruşu kuruşunaEkran kartı: Palit GF8500GT
Bu sistem için ekran kartı olmasa da olur, zira anakart bütünleşik bir ekran kartına sahip. Yine de GeForce 8500 GT kullanılırsa alınacak verim bir üst seviyeye çıkacaktır. Kartın 256 MB yerel belleği var ve 128 Bit'lik arayüz kullanılmış. DVI çıkış üzerinden ekranınızı bağlayabilirsiniz; DVI-VGA adaptörü de sunulmuş. GPU (450 MHz) ve bellek (800 MHz) frekansları ise düşük tutulmuş.
Tıkla, satın al

Orta seviye: Çıtayı yükseltiyoruz

Orta seviye: Çıtayı yükseltiyoruz

Orta seviyede Intel baskın. Uygun fiyatlı Dual-Core işlemciler hızlı yonga setleri ve bellekler ile birleştiğinde ortaya güzel bir sonuç çıkıyor. Yine de bu saydıklarımız için bir servet harcamak zorunda değilsiniz.

Orta seviye: Çıtayı yükseltiyoruzAnakart: MSI P31 Neo-F
Uygun fiyatı ve yüksek performansı ile MSI P31 Neo-F, Intel'in P31 yonga setini baz alıyor ve Realtek marka ses ve ağ bağdaştırıcısı sunuyor. İşlemci olarak güncel Core 2 Duo modeller ve bazı Quad-işlemciler kullanılabiliyor. 4 GB'a kadar RAM'i destekliyor ve dört SATA II cihaz bağlanabiliyor. Bunun dışında kart, PCI-Express x16 ve bir PCI-Express x1 slotu sunuyor; bunların yanında üç PCI slotu da cabası.
Tıkla, satın al

Orta seviye: Çıtayı yükseltiyoruzİşlemci: Intel Core 2 Duo E6750 Kutulu
Becerikli: Intel'in Core 2 Duo E6750'si fiyat ve performanstan oluşan oranı mükemmel bir şekilde tutturuyor. İki işlemci çekirdeği de 2,66 GHz hızında çalışıyor, 4 MB önbelleğe erişiyor ve Conroe teknolojisini baz alıyor. Intel, CPU soğutucusunu hemen yanında eriyor ve işlemci bu fan ile son derece serin çalışabiliyor. Fakat bu soğutma sistemi ile overclock yaparken dikkatli olmalısınız. Eğer büyük çapta denemeler planlıyorsanız uygun bir soğutucu almanızı tavsiye ediyoruz.
Tıkla, satın al

Orta seviye: Çıtayı yükseltiyoruzRAM: Kingston ValueRAM 2 GB DDR2
Bu sistemde de 2 GB RAM kullanıyoruz. Seçimimizi ise saygın üretici Kingston'ın ValueRAM'lerinden yana yapıyoruz. Böylece fiyat ve performans oranını tutturmuş oluyoruz. Bu boyuttaki bellek ile güncel oyunların yanında Windows Vista'yı ve yoğun bellek kullanan programları rahatlıkla çalıştırabilirsiniz.
Tıkla, satın al

Orta seviye: Çıtayı yükseltiyoruzEkran kartı: Sapphire Radeon HD 3850
Uygun fiyatlı ve hızlı: AMD'nin Radeon HD 3800 serisi yaklaşık 240 Dolar civarındaki fiyatı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bu fiyata 512 MB GDDR3 bellek ve DirectX 10.1'i elde edebiliyorsunuz. Bir diğer avantaj ise düşük güç tüketimi. Yani çok haneli elektrik faturalarından korkmanıza gerek yok. Buna karşın elde ettiğiniz performans son derece yüksek. 256 Bit genişliğindeki bellek arayüzü ile AMD önemli bir darboğazı ortadan kaldırmış oluyor. RV670 çekirdeği 670 MHz hızında, bellekler ise 830 MHz hızında çalışıyor
Tıkla, satın al

Üst seviye oyuncular: Saf performans

Üst seviye oyuncular: Saf performans

Crysis ve diğer grafik canavarlarını da sorunsuzca oynayabileceğiniz bir sistem mi arıyorsunuz? O zaman kozunuzu performanstan yana kullanıp gözünüzü fiyattan ayırmamaya dikkat etmelisiniz.

Üst seviye oyuncular: Saf performansAnakart: Gigabyte GA-P35-DS3R
Intel'in P35 yonga seti hızlı bir oyuncu sistemi kurmak için ideal bir taban oluşturuyor. Tüm Core 2 Duo işlemciler destekleniyor: Duo, Quad veya Extreme; hepsi mümkün. Bunun dışında anakart 8 GB DDR2 belleğe destek veriyor, tabi 64-Bit'lik bir Windows kullanmanız şartıyla. Geleceğe yönelik: BIOS güncellemesi ile yeni 45-nm Penryn işlemcileri bile destekleyebiliyor. Donanım yelpazesi içinde yeterli performans sunan bütünleşik Ethernet ve ses yongası da var. Oyuncular belki Creative X-Fi serisi gibi harici bir ses kartına başvurabilirler.
Tıkla, satın al

Üst seviye oyuncular: Saf performansİşlemci: Intel Core 2 Duo E8400 Kutulu
En yeni işlemciler modern 45-nm üretim sürecine göre hazırlanıyor. Bunların arasında Core 2 Duo E8400'de kullanılan Wolfdale çekirdeği de var. Bu işlemci mükemmel bir fiyat/performans adayı olabilir ki, Dual-Core işlemciler zaten bu kuralı bozmuyor. İşlemci selefi Conroe'dan (mesela Core 2 Duo E6850) daha hızlı ve P35 anakartlar ile sorunsuzca kullanılabiliyor. CPU oyunlarda resmen bir roket gibi uçuyor. Tek dezavantaj: Oyunlar Quad-Core işlemcileri tam anlamıyla desteklediği zaman tutkulu oyuncular ufak bir değişiklik yapmak zorunda kalacaklar. Fakat o ana kadar daha çok süremiz var. Bu yüzden E8400 en güvenilir oyun arkadaşınız olacak.

Üst seviye oyuncular: Saf performansRAM: GeIL 2 GB DDR2-1066 Kit
GeIL bellekler oyunlar ve yüksek veri transferi oranları için biçilmiş kaftan. Anakart 1066 MHz çarpan hızını desteklediği için biz de oyuncu sistemimizi böyle bir bellek ile donatıyoruz. 5-5-5-15 gecikme süreleri (CAS) ile bu DDR2 bellek üst seviye makineler için muhteşem bir bileşen oluyor. Eğer daha uygun fiyatlı bir RAM istiyorsanız 800 veya 1000 MHz'lik modellere yönelebilirsiniz ki, anakart elbette bu frekanslara da destek veriyor.
Tıkla, satın al

Üst seviye oyuncular: Saf performansEkran kartı: Zotac GF8800GTS AMP! Edition
Zotac ekran kartları bu sıralar moda. Üretici AMP! modellerinde yükseltilmiş GPU ve bellek frekansları kullanıyor. Nvidia'nın G92 yongasını ile donatılmış kart, 512 MB bellek sunuyor ve oyunlardaki görevini başarıyla yerine getiriyor. Güncel sürücüler ile grafik canavarı oyunlar bile yüksek detayda hızlı bir şekilde çalışabiliyor. Monitörü DVI üzerinden bağlayabiliyorsunuz; bir adaptör ile VGA girişli monitörleri de karta bağlayabiliyorsunuz.
Tıkla, satın al

Süper üst-seviye: Daha iyisi yok

Süper üst-seviye: Daha iyisi yok

En iyilerin en iyisi: Eğer para sizin için sorun değilse, her IT fanının hayali olan sistemi kurabilirsiniz. Dört çekirdek, dört grafik yongası ve devasa bellekler ile "çalışmıyor" ifadesini kelime haznenizden çıkarabilirsiniz.

Süper üst-seviye: Daha iyisi yokAnakart: Asus Maximus Extreme
Tam bir lüks: Maximus Extreme, Intel'in X38 yonga seti ile donatıldı. Bu yonga seti ultra üst-seviye kullanıcılara hitap ediyor. Bunu 3 adet PCI-Express 2.0 x16 slotu, Crossfire modunda çalıştırılabilen AMD ekran kartları ile belli ediyor. Anakartta SLI mümkün olmuyor. 8 GB'a kadar RAM desteği var, ayrıca iki Ethernet yongası mevcut. Bütünleşik ses kartı iyi ama böyle bir sistemde yine de harici bir ses kartı ile değiştirilmesi gerekiyor.

Süper üst-seviye: Daha iyisi yokİşlemci: Intel Core 2 Extreme QX9650
Core 2 Extreme işlemciler aynı isimlerinden anlaşılabileceği gibi "uç nokta" segmentini temsil ediyor. 45-nm QX9650 dört işlemci çekirdeği sunuyor ve her birinin frekansı 3,0 GHz. Buna ek olarak 6 MB ikinci seviye önbellekle geliyor ve toplam güç tüketimi 130 Watt'a çıkıyor. İşlemciye uygun bir soğutucu da kullanılmalı. Tavsiyemiz yaklaşık 80 Dolara bulabileceğiniz Zalman CNPS9700 LED'den yana.

Süper üst-seviye: Daha iyisi yokRAM: 2x OCZ 2 GB DDR3-1333
Böyle bir sistem kesinlikle 4 GB RAM'i hak ediyor. Anakart sadece DDR3 bellekleri desteklediği için ucuz DDR2'lerden vazgeçmek zorunda kalıyoruz. DDR3 daha yüksek frekanslarda çalışabiliyor ve bu yüzden (en azından teoride) çok daha hızlı. OCZ bu tip bellekleri uygun fiyata üretebilen yegâne firmalardan birisi.

Süper üst-seviye: Daha iyisi yokEkran kartı: 2x Sapphire Radeon HD 3870 X2
AMD Radeon HD 3870 X2, RV670 GPU'sunu baz alıyor ve platinin üzerinde iki grafik yongası beraber bulunuyor. Grafik yongaları içsel olarak Crossfire ile birbirine bağlı. Sistemimizde bu ekran kartından iki adet kullanıp bunları CrossfireX ile birleştirdik ve böylece toplam dört grafik çekirdeği ve 2 GB video belleği elde etmiş olduk. Bu kombinasyon ile en yüksek çözünürlüklerde bile herhangi bir takılma olmuyor. Kartın eşsiz bir özelliği ise Windows Vista SP1 ile yayımlanmış olan DirectX 10.1'e destek veriyor olması. GPU'ların hepsi birden 825 MHz hızında bellekler ise 900 MHz hızında çalışıyor.
Tıkla, satın al

Okuyucu Yorumları