CryEngine 3: Yeni grafik motoruna dair herşey

CHIP Online büyüleyici grafiklere imza atan oyun motoru CryEngine'ın 3. sürümünü mercek altına aldı.

CryEngine 3 mercek altında

Crytek, Far Cry ve Crysis ile tartışmasız en üst seviye grafikleri gözler önüne serdi. Fakat daha da iyisi geliyor: Oyun geliştiricisi grafik motorunun yeni sürümünü tanıtmış durumda. Sonuç: CryEngine 3 hayretler içinde kalmış suratlara sebep oluyor.

Hatırlıyoruz: Crytek, Crysis'i piyasaya sürdüğünde grafikleri çok övülmüştü. Unreal Tournament 3 ve Far Cry 2 gibi popüler oyunlar bile bu görülmeye değer yapıtın yanında çok sönük duruyordu. Fakat bu göz ziyafetinin büyük bir bedeli vardı: Crysis yayımlandığında oyunu akıcı bir şekilde oynamak için pahalı bir süper-bilgisayar gerekiyordu. Eğer bu yoksa oyunu oynayabilmek detay seviyesini aşırı derecede düşürmeniz gerekiyordu ve sonuç olarak Crysis olması gerektiği gibi, yani dünyanın en güzel bilgisayar oyunu gibi gözükmüyordu.

Şimdiyse 2009'dayız ve Crytek bir adım daha öteye gidiyor: Geliştirici stüdyo, Games Developers Conference etkinliğinde grafik motorunun halefinin ilk hareketli görüntülerini gösterdi. CryEngine 3 birçok karede gerçek bir sahneden ayırt edilemeyen aşırı detaylı grafikleri ile resmen büyülüyor. Resim galerimiz bu motorun arkasında nasıl bir potansiyelin gizli olduğunu etkileyici bir şekilde gösteriyor. Yeni grafik motorunu işbaşında görmek isteyenler ise video köşemizi ziyaret edebilir.

İşte CryEngine 3

İşte CryEngine 3

Crytek yeni sürüm ile tüm önemli alanlar için toplu bir paket sunuyor. Bu sebeple CryEngine 3 sadece grafikselsel bir yapı değil, bilakis oyun fiziklerini, yapay zekâyı ve sesi de kontrol ediyor.

İşte CryEngine 3Crytek, motoru lisanslayıp dağıtmak istediği için lisans sahipleri bir oyunun üretimi için gerekli her şeye sahip oluyor. İlginç: Crytek, kendi açıklamasına göre ilk kez güncel üst seviye oyun konsolları olan PS 3 ve XBox 360'a özen gösteriyor. Konsolların sınırlandırılmış olan performans yetileri sebebiyle özel uyumlaştırmalar yapılmalı ki, bu platformları baz alan oyunlar Crysis'e benzer bir donanım açlığına sahip olmasın. Crytek'in bildirdiğine göre tek çekirdekli bir işlemciye sahip bilgisayarlar da CryEngine 3 tabanlı bir oyunu çalıştırabilir; elbette oyun üreticisinin kullandığı programlamanın karmaşıklığına göre.

Motorun kalbi elbette grafik oluyor. Yapımcılar etkileyici bir videoyla motorun yetilerini gösteriyor. Uygun güçte donanımlarla şimdiye kadar imkânsız olan ve Crysis'i eskimiş gösteren grafik efektleri canlandırılabilir.

Yeni grafik özelliklerinin detayları

Yeni grafik özelliklerinin detayları

Prensip olarak CryEngine 3, bir geliştiricinin kalbinden ne geçiyorsa onu yapabilmeli. Crytek özellikle ışıklandırma gibi konularda büyük bir zıplama gerçekleştirdi. Bu sayede en yeni grafik motorunu kullanan oyunlardaki efektler çok daha gerçekçi ve detaylı gözükecek.

Yeni grafik özelliklerinin detaylarıÖrneğin bir şimşek ile ışıklandırılan ve içinden ışık geçirilen yağmur damlalarından bahsediliyor. Böyle bir durumda yağmurlu bir hava söz konusu olduğunda atmosfer hiç olmadığı kadar detaylı ve yoğun gözükebilir. Bunun dışında yeni motor High Dynamic Range Rendering (HDR) ve Motion Blur gibi tanıdık teknikleri kullanıyor. Ayrıca Crytek çoklu ışık kaynakları ve bunun sonucunda meydana gelecek ilişkileri gerçekçi bir şekilde canlandırmak istiyor. Bu adım, selef sürüm ve diğer firmaların ürünleriyle karşılaştırma yapıldığında büyük bir yenilik oluyor.

Yeni grafik özelliklerinin detaylarıDaha iyi yapay zekâ
Crytek grafiklerin yanında bilgisayar kontrollü dostların/düşmanların yapay zekâsı üzerinde de çalışıyor. Gelecekte düşmanlar oyuncuyu gördüğünde veya duyduğunda ona karşı çok daha çevik tepkiler verecek. Yapay zekâ zaten motorun içine dâhil edildiği için diğer tüm bileşenlerle beraber çalışıyor ve ayrıca entegre edilmesine gerek kalmıyor. Bu sayede Crytek bölüm tasarımlarının ve yapay zekânın ideal biçimde birbirleriyle bütünleşmesini garanti altına alıyor.

Sonuç: Heyecan verici görüntüler

Sonuç: Heyecan verici görüntüler

Şimdiye kadar CryEngine 3 ile ilgili sadece bir fragman ve birkaç ekran görüntüsü görmüş olsak da, resimler bizi cezp etmeyi başardı.

Sonuç: Heyecan verici görüntülerCrytek'in grafik konusunda öncülüğü göğüslediği zaten Far Cry ve Crysis ile kanıtlanmıştı; CryEngine 3 kaliteyi bir üst seviyeye çıkarıyor. Bununla beraber yayımlanan teknoloji demosu asla nihai sürüm gibi değerlendirilmemeli. Üretici çok yükseğe koyduğu hedefine ulaşmak için daha birçok konuda iyileştirme ve optimizasyon yapmak zorunda kalacak.

Bazı dedikodulara göre önümüzdeki sene CryEngine 3'ü baz alan ilk oyunlar yayımlanabilir. Bu oyunlardan birinin modern konsollara has bir Crysis mi yoksa tamamen yeni bir oyun mu olacağı henüz belli değil. Şurası kesin ki, Crytek geliştirdiği bu yapının lisansını diğer üreticilere de verecek. Böylece çok yakında mükemmel grafiklerin tadına bakma şansımız olabilir. Kimsenin buna "hayır" diyebileceğini düşünmüyoruz.

Okuyucu Yorumları