Crysis : Donanım canavarı ile görsel şölen

Crytek ve Yerli Kardeşler, FarCry'ın devamında yüksek seviye sistemlere görsel şölen sunuyor ama...

Crysis Demo İnceleme

Tekrar adaya geri dönüyoruz: Crytek geliştirme takımı selef olan Far Cry'ın vazgeçilmez-tek-hit olmadığını ispatladılar. Biz ise tek oyunculu demoyu inceledik ve oyunun gerçekten ne kadar donanım gücüne ihtiyaç duyduğunu tespit ettik.

Crysis için olan beklentiler çok yüksek: büyük ilgi gören bu başlık "CryEngine 2" donanımı ile geliyor ki bu grafik donanımı üst seviyeden uçan Bioshock ile başa baş gidebiliyor. Biz demoyu farklı sistemlerde teste tâbi tuttuk; bunu yaptığımızda anladık ki Cysis sadece en iyilerin en iyisine layık bir oyun.

En iyi grafik sadece Üst-Seviye sistemler için
İlk önce kötü haberden başlayalım: eğer pahalı bir üst-seviye ekran kartınız yoksa, maksimum grafik şöleninde sıkıntı yaşayacaksınız. "Very High" grafik seviyesine sadece Windows Vista ve DirectX 10 ekran kartı sahipleri ulaşabiliyor. Zayıf bir karar çünkü Crysis Üst-Seviye ve Orta-Seviye grafik kartı ayrımı yapmıyor. Mesela teorik olarak bir Geforce 8400 ile en yüksek grafik seviyesinde yüzebilirsiniz ama çok daha hızlı olan bir Geforce 7950 GX2 ile kısıtlama nedeniyle bu seviyeye çıkamıyorsunuz.

Download: Crysis Tek-Oyunculu Demo

1. Test: Üstün Orta-Seviye

1. Test: Üstün Orta-Seviye

1. Test sistemi: Üstün Orta-Seviye
Test sistemimiz son derece hızlı olan bir Intel Core 2 Duo E6750, 2 GB RAM ve bir Geforce 8600 GT'yi temel alıyordu. İşletim sistemi olarak ise en güncel Beta ekran kartı sürücüleri ile donatılmış Windows Vista Home Premium kullandık. Genel olarak baktığımızda dengeli ve güçlü bir sistem. Üst seviye sistem için eksik olan tek şey daha hızlı bir ekran kartı ki bu durum Crysis-Demoya bariz bir şekilde yansıyor. 1280 x 1024 çözünürlükte ve "High" detay seviyesinde oyun pratik olarak oynanamıyor. Şiddetli sarsılmalar silahla hedef almayı imkânsız hale getiriyor - bunun sonucu olarak bilgisayar kontrollü düşmanlar bizi hemencecik fethediyor. Böyle oyun oynamak hiç de zevk vermiyor. Ancak 1024 x 768 çözünürlükte ve orta detay seviyesinden akışkan bir şekilde oynanabiliyor. Hayal kırıklığına uğratıcı.

2. Test: Giriş Seviyesi Bilgisayar

2. Test: Giriş Seviyesi Bilgisayar

2. Test sistemi: Giriş seviyesi bilgisayar
Giriş seviyesi sistemimizde ise bizi AMD Athlon64 3200+, 1 GB RAM ve bir Geforce 7600 GT (AGP) bekliyor. Oyunu Windows XP (SP2) altında çalıştırdık. Kısa ve acısız: 800 x 600 çözünürlükte ve düşük detaylarda ancak oynanabilir kare oranlarına ulaşabildik - bu çamurlu grafik ve pikselli düşmanlarla Crysis hiç de eğlendiremiyor. Tavsiyemiz: giriş seviyesi bir sisteme sahipseniz Crysis'ten uzak durun.

Sonuç

Sonuç

Sonuç:
Crysis'i mükemmel grafikleriyle tecrübe edinmek için güçlü bir PC'ye sahip olunması gerektiği yeni bir şey değil. Demo, oyunun nihai sürümünü tam anlamıyla canlandıramasa da, Crytek'in burada bizlere sunduğu tamamen Üst-Seviye sistemler için düşünülmüş bir yapım. Etkileyici grafik şölenini ancak 1400 Dolar veya daha fazlasını bir PC'ye ödediğinizde görebiliyorsunuz.

Giriş seviyesi veya orta-seviye sistemler tam sınırda kalıyor: Crysis birçok sistem konfigürasyonunda çalışıyor ama "göz kamaştırıcı" olamıyor - tabi oynanabilir kare oranları istiyorsanız.

Crysis'i satın almayı düşünenler ilk önce Demo sürümünü indirip sistemlerinin "Crysis-Kaldırabilirliğini" ölçmeliler. Düşüncesizce dalmak isteyenler ise en azından hızlı bir Core 2 Duo, 2 GB RAM ve Geforce 8800 sınıfı bir karta sahip olmalılar.

Okuyucu Yorumları