D-Wave 2X kuantum bilgisayarından rekor!

Geleneksel bilgisayarlardan 100 milyon kat daha hızlı: İşte D-Wave 2X kuantum bilgisayarı!

D-Wave 2X'ten müthiş rekor!

NASA'nın Silikon Vadisi'ndeki gelişmiş süper bilgisayar tesisinin kalbinde yer alan D-Wave 2X kuantum bilgisayarı, henüz teorik olarak çözülmesi yıllar alabilecek karmaşık işlemleri çözmek için kuantum mekaniğini kullanan yeni bilgisayar türünün en gelişmiş örneklerinden biri olarak gösteriliyor.

Kuantum bilgisayarları, her bir bitin sıfır ya da bir değerini temsil ettiği günümüz bilgisayarlarından temel olarak faklı ilkelere dayanıyor. Kuantum bilgisayarında her bit aynı anda hem sıfır hem de bir olabilir. Bu da işlemlerin teorik olarak çok daha yüksek hızlarda gerçekleştirilebileceği anlamına geliyor.

NASA ve Google mühendislerden oluşan bir ekip, Salı günü D-Wave 2X kuantum bilgisayarının tek çekirdekli işlemciye sahip bir bilgisayardan 100 milyon kat daha hızlı olduğunu ispatladıklarını açıkladı.

Google'ın mühendislik direktörü Hartmut Neven, tek çekirdekli geleneksel bilgisayarın 10.000 yılını alabilecek bir görevi D-Wave 2X isimli makinenin sadece bir saniye içerisinde gerçekleştirmeyi başardığını söyledi. Testin detayları Google tarafından Pazartesi günü yayınlanan bilimsel makalede yer alıyor.

Okuyucu Yorumları