Daha çok megapiksel, daha iyi makine demek mi?

Daha çok megapiksel, daha iyi bir dijital fotoğraf makinesi anlamına geliyor (mu acaba?)

Megapiksel yalanları

Şehir efsaneleri pek çok yerde karşımıza çıkar. Ancak söz teknolojiye geldiğinde bunun ardı arkası da kesilmez. "Bu mesajı okuduysanız 10 dakika içinde 10 arkadaşınıza iletirseniz...." diye başlayan ve aslı astarı olmayan e-postalardan tutun, Bill Gates'in "640 KB'lik hafıza herkese yeter" demesine kadar hala onlarca şeyi okuyoruz.

Tüm bunlar boşa vakit harcanmasına yol açan ve çoğu zaman insanı sıkan mesajlar olmaktan öteye geçemiyor. Ancak aralarında biri var ki milyonlarca insanın para harcamasına da neden oluyor. Tabii ki megapiksel yalanlarından bahsediyoruz.

Daha çok megapiksel, daha iyi fotoğraf

Dijital fotoğraf makineleri hakkındaki en büyük yalanların başında bu cümle geliyor. Aslında üreticiler ve satıcılar bunun gerçek olmadığını çok iyi biliyor. Ancak insanların yanlış anlamalarını değiştirmek konusunda tepkisiz kalmaya da devam ediyorlar. Hatta yeni çıkmış 7 megapiksel'lik bir kameranın, 5 megapiksel kameralara göre çok daha iyi olduğu ve satın alacaksanız bunu almanız gerektiği yönünde yönlendirmeler bile yapılabiliyor.

Megapiksel nedir, ne işe yarar?

Megapiksel nedir, ne işe yarar?

Megapiksel, bir fotoğraf üzerinde yer alan milyon tane küçük renkli noktayı ifade ediyor. Daha fazla megapiksel'e sahip olmak da daha keskin hatlara sahip fotoğraflar çekmeniz anlamına geliyor gibi görünebilir. Aslına bakarsanız bu, daha fazla noktaların bir araya gelmesiyle oluşmuş kötü bir fotoğraf anlamına da gelebilir. Kafa karıştırıcı gibi duruyor değil mi?

İyi kamera veya iyi fotoğraf nedir?

Bir kameranın lensi, yapısı, sensörü, fotoğrafın çekim tekniği, ışık, zaman ve mekan gibi daha pek çok etken bir fotoğrafın veya makinenin iyi olması için pek çok yan unsur olarak karşımıza çıkar. Tüm bunların iyi bir şekilde harmanlanmasıyla iyi bir fotğraftan söz edilebilir. Dolayısıyla az önce saydıklarımız, megapiksel'den çok daha önemli maddeler. Bu yüzden de 4 megapiksel'lik bir kamerayla çektiğiniz fotoğraf, 8 megapiksel'lik bir modelinkinden çok daha keskin ve iyi olabilir.

Daha pahalı, daha çok yer kaplıyor

Yüksek megapiksel'li kameraların bazı dezavantajları da var. Bunların başında da daha pahalı olmaları geliyor. Bu kameralarla çekilen fotoğrafların dosya boyu da artacağından, hafıza kartında daha fazla yer kaplıyorlar. Bir süre sonra da ek hafızaya ihtiyacınız oluyor.

Ayrıca sensör yongasında daha yoğun piksel birikmesi ise sensörün daha fazla ısınması anlamına gelir ki, bu da alçak ışıklı çekimlerde fotoğraflarda istenmeyen lekelerin oluşmasına yol açar.

Tabii ki bu söylediklerimiz bütün çok megapiksel kameralar kötüdür, almak gereksizdir anlamına da gelmiyor. Önemli markaların yeni modelleri hem gelişmiş yapıları hem de fotoğraf kalitesi olarak gayet tatmin ediciler. Ancak bu kameraları edinmeniz için fiyat konusunda da ciddi miktarları gözden çıkarmanız gerekiyor.

Hangisi daha iyi çekiyor?

Hangisi daha iyi çekiyor?

Burada okuduklarınızı gidip arkadaşlarınıza anlattığınızda size inanmayanlar ve "son çıkan daha iyidir" önerilerini getirenler mutlaka olacaktır. Ancak onları ikna etmenin de bir yolu var; teste tabi tutmak...

5, 8 ve 13 megapiksel ile çekim yapan 3 farklı kamera ile çekilmiş aynı kareyi (aynı zaman, mekan ve ışıkta çekilmek şartıyla), fotoğraf baskısı olarak çıktı alıp bu kişilere gösterdiğinizde aradaki farkı anlayacakların sayısı ya hiç ya da çok düşük olacaktır. Nitekim Amerika'da benzer bir teste katılan yüzlerce kişi arasından sadece bir kişinin düşük, orta ve yüksek çözünürlük arasındaki farkı doğru olarak cevapladığını biliyoruz. Dolayısıyla ev kullanıcıları için dijital fotoğraf makinesi alırken dikkat edilmesi gereken en önemli kriter megapiksel değil.

Megapiksel önemsiz mi?

Pek öyle sayılmaz. Öncelikle fazladan megapiksel'e sahip olmak demek, resimlerinizi kesmek gibi önemli bir işlem için fazlasıyla yardımcı olacak bir unsur.

Mesela iki kişinin yer aldığı bir fotoğrafta, sağda solda kalan gereksiz kısımlar göz ardı edilebilir. Çünkü bu kişilerin düzgün görünüyor olması daha önemlidir ve gereksiz detayları da resme dahil edip daha ufak bir fotoğraf edinmek yerine, yakın çekim yapılmış gibi daha büyük boyda bir fotoğraf elde etmek, yüzleri net görmek açısından çok daha iyi olabilir.

Elbette "bununla uğraşmak yerine yakından çekim yapılsa olmaz mı?" sorusu aklınıza gelebilir. Ancak bu da farklı çekim tekniklerini işin içine dahil eder. Dolayısıyla burada bahsettiğimiz örnek, günlük sıradan çekimlerde sık karşılaşılan bir durumu yansıtıyor.

Bir diğer önemi de yüksek çözünürlük isteyen poster, kapak veya afiş gibi baskılarda ortaya çıkıyor. Odanızda yer almak üzere bir futbolcu veya şarkıcının posteri ya da beğendiğiniz bir fotoğrafın büyük boy halini duvara asmak isteyebilirsiniz. Böyle durumlarda ne kadar yüksek çözünürlük, o kadar kaliteli sonuç anlamına gelir.

Standart bir ev kullanıcısının ihtiyacı nedir?

Standart bir ev kullanıcısının ihtiyacı nedir?

Profesyonel çekim yapmayan, günlük gezi, hatıra veya keyfi çekimlerle kendi fotoğraf arşivini tutan standart ev kullanıcıları, en çok dijital kamera satın alan tüketiciler arasında yer alıyor. Dolayısıyla yöneltilmesi gereken soru da megapiksel karmaşasını düşünmek yerine, bu kullanıcıların ne tür bir kamera alabileceği şeklinde olmalı.

Bugüne kadar pek çok yeri gezdim ve bu gezilerde kendimce pek çok fotoğraf da çektim. Yani benim için de standart bir ev kullanıcısı diyebilirsiniz. Halen kullandığım ve insanların beğendiği resimler çeken kameram sadece 4 megapiksel'lik bir dijital kamera. Kısacası, beklentileriniz ve kamerayla neler yapmak istediğiniz burada belirlemeniz gereken en önemli kriter olmalı.

İster gündelik çekimler olsun, isterseniz odanıza asabileceğiniz poster fotoğraflarını çekebilecek kalitede bir kamera, günümüzde 5 ila 8 megapiksel arasında değişen onlarca markaya ait pek çok ürünü piyasada bulmanız mümkün. Burada bahsettiklerimiz ise sizi doğrudan "şu kamerayı alın" diyerek yönlendirmek yerine, paranızı gereksiz yere sokağa atmadan nasıl en karlı alışverişi yapabileceğiniz konusunda fikir sahibi etmek amacını taşıyor.

Seçmekte zorlanıyorsanız...

Seçmekte zorlanıyorsanız...

Eğer hangi kamerayı alacağınıza karar vermekte zorlanıyorsanız, megapiksel efsanesini bir kenara bırakıp bizzat kullanan arkadaşlarınızın önerilerini dinleyin, onların çektiği fotoğrafları inceleyin, ihtiyaçlarınızı belirleyin ve internetten araştırma yapın. DPreview, Digital Camera Resource veya Steve's Digicams gibi internet siteleri, hem detaylı incelemeleri, hem de o kameralarla çekilmiş fotoğraf örnekleriyle size yol gösterecektir.

Aynı zamanda dergi editörlerimiz tarafından hazırlanan Dijital Foto-Video özel sayısı da hem pratik uygulamalar ve teknikler, hem de seçim aşamasında yapılması gerekenler konusunda iyi bir başvuru kaynağı.

Okuyucu Yorumları