"Daha etik" bir iPhone 5 için 40.000 imza!

iPhone 5 için toplanan 40.000'den fazla imzanın Apple'ı pek de sevindireceğini sanmıyoruz...

"Daha etik" bir iPhone 5...

Apple'ın dünyanın büyük bir kısmı tarafından merakla beklenen akıllı telefonu iPhone 5, halen kendisini gün yüzüne çıkarmadı. Ama iPhone üretimi hakkında hiç de iyi haberler gelmiyor...

Dünyaca tanınan ve birçok yerde boy gösteren SumOfUs isimli grup, bu sefer Apple'ı hedef aldı. iPhone 5 isimli cihazın, ahlaki ve etik değerlere daha uygun bir şekilde üretilmesi için bir imza kampanyası başlatan grup, kısa zaman içerisinde 40.000'den fazla imza topladı. Bu kampanyanın başlamasına sebep olansa, Apple'ın fabrikalarında haftada altı gün ve günde 12 saatten fazla çalışmak zorunda kalan genç bir kız oldu. Yetmezmiş gibi fabrikada üretilen iPhone camlarını normalden sadece birkaç saniye daha hızlı kuruması için kullanılan "n-hexane" isimli kimyasalın normal bir temizleyici yerine kullanılıyor olması da olayları bir hayli büyüttü. Aradan geçen birkaç yılın ardından "n-hexane" isimli maddeyi fazlasıyla soluduğu için başta stres ve devamında gelen el ve bileklerindeki nörolojik hasarlar yüzünden kapı dışı edilmesiyse olayları bu noktaya getirdi.

Plle önemsiyoruz diyor ama...

Plle önemsiyoruz diyor ama...

Zaman içerisinde Apple fabrikalarında meydana gelen patlamalar, intihar etme girişiminde bulunan çalışanlar ve bu insanları kurtarmak için kurulan ağlar... Apple'ın yeni CEO'su Tim Cook, CEO'luğu dönemi içerisinde belki de atacağı en büyük adımın hazırlığında zira iPhone 5 onun için fazlasıyla önem taşıyor. Herhangi bir topluluktan gelebilecek bir tepkiye karşı kendisini hazırlayan Cook, çalışanlarını ne kadar önemsediğini göstermek için 9to5Mac'de yayınlanan şu sözleri sarf etti; "Her yıl daha çok fabrikamızı geziyor ve bizimle çalışan her noktaya ulaşmaya çalışıyoruz." Ayrıca yayınlanan bu mektup, içerisinde Apple'ın Tedarikçi Sorumluluğu sayfasının bir adet link'ini de barındırıyor ve akabinde gelen sözler Apple'ı içerisinde bulunduğu durumdan bir nebze kurtarıyor: "Apple olarak hiçbir zaman yapmadığımız ve de yapmayacağımız yegane şey, tedarikçi zincirlerimizde bulunan sorunları görmezden gelmek olacaktır."

Foxconn'un bir önceki müdürünün yaptığı açıklamaysa Apple'a bir tokat niteliğinde geldi. "Apple ürün kalitesinin arttırılmasından ve maliyetin düşürülmesinden başka hiçbir şeyi önemsemez. Apple'ın tedarikçi firmaları üzerinde kurduğu baskı, onları işçilerini zorlamaya itiyor."

Bütün bu olayların ışığındaysa, yazılan dilekçede Apple sadece daha etik davranmaya çağrılıyor.

Okuyucu Yorumları