Daha önce neden bulunamadı?

76 milyon yıl önce yaşadı; 100 yıldır tozlu raflarda duruyordu... Ve onunla şimdi yeni tanışıyoruz!

76 milyon yıl sonra...

Kendi gezegenimiz hakkında birçok şey biliyoruz ama gözümüzün önünde olduğu halde hala göremediğimiz bazı gerçekler de yok değil.

Bu tarzdaki durumlara inanılmaz bir örnek geçtiğimiz günlerde meydana geldi. 1916 yılında kendilerini fosil toplayıcılığına veren Charles ve Levi Sternberg adlı baba oğul, buldukları bazı fosillerin yeni bir türe ait olduğu düşüncesiyle, ellerindeki bütün kaynakları Londra'da bulunan, Doğal Tarih Müzesi'ne yolladılar. Müze tarafından yapılan araştırma sonucundaysa parçaların incelenemeyecek kadar küçük olduğu sonucuna varıldı.

Spinops isimli projede çalışan Andrew Farke isimli şahıs ise, "Ben ve çalışma arkadaşlarım, bu parçaları müzenin tozlu raflarında bulduğumuzda çok şaşırdık, dahası yaptığımız araştırmalar sonucunda bu fosillerin daha önceden tanımlanmamış bir dinozora ait olduğunu öğrendik ve hemen gerekli çalışmalara başladık."

İşte yeni dinozorumuz Spinops...

İşte yeni dinozorumuz Spinops...

Proje ismini aynı zamanda bu tarih öncesi yaratıktan alıyor. Spinops bilindiği kadarıyla 76 milyon yıl önce şu anda Kanada olarak bilinen bölgede yaşamış bir dinozor cinsi; kendileri otobur Triceraptor'ların küçük kuzenleri ve ortalama iki ton ağırlığındaydılar. Tarih öncesi bu dev kertenkelenin burnunun hemen üstünde bir adet boynuz bulunduğu gibi, kıvrımlı kemiklerden oluşan bir boyunu vardı. Ayrıca vücudu genelikle dikenlerle kaplıydı ve ileriye doğru dönük olan iki adet ufak kıvrık boynuza sahipti. Bu boynuzlar onu türünün diğer örneklerinden net bir biçimde ayıran özelliklerin başında yer alıyor.

Yaklaşık yüz yıl sonra ortaya çıkan bu şaşırtıcı gerçekse, dünyamız hakkında öğrenmemiz gereken daha çok bilgi olduğunu gözler önüne seriyor.

Okuyucu Yorumları