Daha ucuz, daha hızlı

Ücretsiz bir yöntemle GeForce 6800/LE grafik kartlarının 3B performansını beş dakika içersinde lüks model GeForce 6800 GT’nin seviyesine getirmek mümkün; üstelik lehim yapmaya da gerek yok.

Daha ucuz, daha hızlı

Rus yazılımcılar RivaTuner (2.0 sürümünden itibaren, RC 15.2) yazılımı sayesinde, hesaplı GeForce 6800 ve 6800-LE grafik kartlarını daha pahalı olan GeForce 6800 GT’nin performans seviyesine yükseltmeyi başardılar. İşin içyüzü son derece basit: RivaTuner yazılımı, Nvidia tarafından devre dışı bırakılmış geometri (Vertex pipeline) ve ince ayrım (piksel pipeline) birimlerini çalışır hale getiriyor ve bunu da donanım müdahalesi olmaksızın yapabiliyor. Yazılım bazı iç kayıtları yeniden yazı yor ve böylece 6 Vertex ve 16 Piksel Pipeline’ının tümünü etkinleştiriyor.

Başarı olasılığı %80

Biraz da şansınız varsa, modifikasyondan sonra grafik yongasında varolan tüm pipeline’lar resim hatası olmaksızın işliyor. Rastgele alınmış numuneler CHIP Test Merkezi’nde çoğunlukla başarılıydı: Beş GeForce 6800/LE kartından dördü RivaTuner ile daha üst modele dönüştürülebildi. En iyi örnek Aopen GeForce- 6800-LE/DV128 idi: Burada yazılım 6 Vertex ve 16 Piksel Pipeline’ı serbest bırakmayı başardı ve 3B performansı ikiye katlandı. 300 dolarlık kart şimdi biraz da overclock sayesinde, pahalı bir 6800-GT kartıyla rekabet ediyor. MSI’nin standart 6800 kartı NX-6800-TD128 de %76 daha fazla performans sağladı. Asus V9999/TD Gamer modeli artık %42 daha hızlı çalışıyor. Yalnızca Gainward markalı GeForce- 6800 kartı PowerPack/2100 (GS) geometri hataları gösterdi, ancak bunlar vertex biriminin yeniden etkinleştirilmesiyle yok oldu. Devre dışı bırakılmış piksel pipeline’lar bu modelde de etkinleştirilebildi. Doğaldır ki yazılım ile etkinleştirilmiş Vertex ve Piksel Pipeline’lar hatası z işlem garanti edemiyor, çünkü Nvidia bu tip NV40 yongaları üretim bandında yeterli performansı gösteremeyen, bir başka deyişle bozuk olan GeForce-6800 yongalarından da üretebiliyor. Sonuçta yonganın tüketiciye vaat edilen kısmı çalıştığı sürece ortada sorun yok. Yine de hatasız GeForce-6800 yongaları da kart üreticilerinin taleplerine göre performansları kilitlenmiş olarak gönderilebiliyor ve bu yongaların sayısı hiç de az değil. Modifikasyon bir yazılım ile yapıldığı için, sonuçtan memnun kalmayanlar işlemi kolayca geri de alabilir.

Okuyucu Yorumları