Daha ucuz ve 10 kat daha uzun pil ömrü mümkün

Li-ion pillerden daha ucuz ve 10 kat daha uzun ömre sahip piller geliyor; üstelik hava ile çalışıyor

Havalı piller geliyor!

St Andrews Üniversitesi'nde görevli bilim adamları bildiğimiz anlamda pillerin yapısını kökten değiştirebilecek bir buluş üzerinde çalışıyorlar. Bu yeni pillerde enerji oksijenden sağlanacak. 1 Temmuz 2007'den beri devam eden çalışmalar sonucunda çok daha ucuza mal olacak ve bugün kullandığımız Li-ion pillerden 10 kat daha uzun ömürlü piller üretilebilecek.

Bu çalışmanın en büyük avantajı cihazları şarj etmek için gerekli kimyasalları pil içinde taşımak yerine oksijeni kullanmak. Bu sayede hem her yerde bulunabilen oksijen değerlendirilmiş olacak, hem de cihaz içerisinde çok daha ucuz olan karbon kullanılabilecek e maliyetler düşecek. Bu pillerin sadece cep telefonu ve laptop gibi cihazlarda değil, elektrikli arabalarda da kullanılabileceği belirtiliyor.

Çalışmanın 30 Haziran 2011'e kadar devam etmesi ön görülüyor ve bu çalışma için tam 1.579.137 Sterlin'lik (yaklaşık 3,9 milyon TL) bir bütçe ayrılmış durumda. Bilim adamları ise bu pillerin yaygın olarak ancak 5 yıl sonra kullanılmaya başlanabileceğini söylüyorlar.

Okuyucu Yorumları