DART uzay aracının çarptığı asteroid Dimorphos’un artık bir kuyruğu var

NASA’nın Dimorphos asteroidine bir uzay aracını çarptırmasından sonra, asteroidin uzun bir kuyruğu oluştuğu belirlendi.

DART uzay aracının çarptığı asteroidin artık bir kuyruğu var

NASA'nın bir uzay aracını başarıyla bir asteroide çarpma testi, görünüşe göre güzel gözüken bir dağınıklık yarattı. Associated Press'in bildirdiği üzere, Şili'deki Güney Astrofizik Araştırma (SOAR) Teleskopu'nu kullanan gökbilimciler, DART'ın Dimorphos ile çarpışmasının, 9.600 kilometre uzunluğunda bir toz ve diğer enkaz izi bıraktığını gösteren bir görüntü yakaladı. Bu görüntünün tek sorumlusu uzay aracı değildi. Daha ziyade, Güneş'in radyasyon basıncı, malzemeyi bir kuyruklu yıldızın kuyruğunda olduğu gibi uzağa itti. Başka bir deyişle, Dimorphos’un artık bir kuyruğu olmasına yol açtı.

Araştırmacıların söylediğine göre bu iz daha da büyüyecek. Sonunda, Güneş Sistemi’nde yüzen olağan parçacıklardan toz akışının neredeyse tanınmaz olduğu noktaya kadar uzanması bekleniyor. NASA, gelecekteki sondalar ve keşif araçları için sorun yaratmadı. Uzay ajansı, kasıtlı çarpışma Dünya için bir tehdit oluşturmayacağından dolayı Dimorphos'u (asteroit Didymos'un bir uydusu) seçti.

Bu görüntü, doğal olarak, dramatik bir enstantane elde etmekten daha fazlasıydı. Bilim insanları, çarpışma ve Dimorphos'un kendisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için SOAR, Astronomik Olay Gözlemevi Ağı ve diğer gözlemciler kullanılarak toplanan verileri kullanacak. Asteroitten fırlayan malzemenin miktarını, hızını ve DART'ın büyük enkaz parçaları mı yoksa "sadece" ince toz mu üretip üretmediğini belirleyecekler. Bunlar, uzay aracının bir asteroidin yörüngesini nasıl değiştirebileceğini ve potansiyel olarak Dünya'nın kozmik kayalara karşı savunmasını nasıl iyileştirebileceğini anlamaya yardımcı olacak.