Dev düello: Nokia 5800, iPhone 3G'ye karşı

Büyük düelloya davetlisiniz: Nokia XpressMusic 5800, iPhone 3G'ye karşı... Kazanan kim olacak?

Nokia 5800, iPhone'a karşı

Neredeyse 9 aydır iPhone 3G piyasada; Nokia ise karşısına XpressMusic 5800 modelini ancak çıkarabildi. Acaba geç mi kaldı? Bu düelloda dokunmatik ekranlı Nokia 5800, Apple markasının artık kült olmuş iPhone'nunun karşısına çıkıyor.

Birçok cep telefonu üreticisi onu taklit etmeye çalıştı, ama bunu tam anlamıyla başaran henüz olmadı. Tabii ki bahsettiğimiz Apple iPhone. Gerçi birçok cep telefonu üreticisi donanım olarak iPhone'u geride bırakan birçok model ürettiler, ama Apple'ın dokunmatik ekranlarda kullanım kolaylığı sağlayan Multitouch teknolojisi hala rakipsiz.

Paketteki kalem
Nokia, 5800 XpressMusic'e dokunmatik ekranların kullanımı konusunda yeterince güvenmemiş olacak ki ürün paketine dokunmatik ekran ile kullanılmak üzere, bir kalem eklemiş.

Yeni bir teknoloji olmamakla beraber; 5800 modelinin dokunmatik fonksiyonu için 60 serisi çalışma sistemi entegre edilmiş. İlk testlerden edindiğimiz izlenimler gösterdi ki, Nokia'nın kullanım kolaylığı konusunda, iPhone'a yetişmek için epey bir çalışması gerekiyor.

Nihayet düello zamanı geldi, iki dokunmatik ekranlı cep telefonu foto galerimizde karşı karşıya geliyorlar. Acaba Nokia'nın modeli pratik kullanımda ne kadar başarılı oluyor? Peki iPhone donanım kısırlığını kullanıcı dostu menü kullanımı ile geçiştirebiliyor mu? Bütün cevapları karşılaştırmalı düellomuzda bulacaksınız. Ancak önce gelin, iki modelin de artı ve eksilerini özetlemeye çalışalım...

Nokia 5800 XpressMusic: Artı ve eksileri

Nokia 5800 XpressMusic: Artı ve eksileri
Nokia 5800 XpressMusic: Nokia dokunmatik ekranını ancak yeni piyasaya sürebildi.

Ancak tüm özelliklerini kullanarak bir cep telefonunun artı ve eksilerini ortaya çıkartabilirsiniz. Peki Nokia 5800 ve iPhone 3G'de durum nasıl?

Nokia 5800 XpressMusic'in Artıları
5800 XpressMusic güncel birçok teknoloji ile donatılmış. XpressMusic ismi sizi aldatmasın; gelişmiş bir müzik çalar olmasının yanında sahip olduğu Bluetooth, WLAN, HSDPA gibi veri iletişim teknolojileri ile de oldukça etkileyici. Sahip olduğu GPS sistemi sayesinde, bulunduğunuz çevrenin harita detaylarına ulaşabiliyorsunuz. Görüşme esnasındaki ses kalitesi oldukça iyi, hoparlörlerinin ses kalitesinin bile etkileyici olduğunu söyleyebiliriz.

Eksileri
Nokia 5800'ın en büyük zaafı; geç tepki veren dokunmatik ekranı. Burada sezgisel bir kullanım tarzı benimsenmiş olmasının da etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Komutları çalıştırabilmek için bazen tek bazen çift tıklama yapmanız gerekiyor, bu sistem belli bir mantığa dayanabilir ama alışması pek kolay olmuyor. Ayrıca Scrollbar'ların daha büyük olması kullanıcılar için daha bir rahat olurdu. Neyse ki 5800'ı kontrol etmek için kalemine pek nadir ihtiyacımız oluyor, oldukça büyük tıklama alanları parmağınız ile kolayca işlem yapmanıza imkân veriyor. Bir de Nokia 5800'ın 3.2 Megapiksellik kamerasının fotoğraf kalitesinin vasatı geçememesi 5800'a puan kaybettirdi.

iPhone 3G: Artı ve eksileri

iPhone 3G: Artı ve eksileri
iPhone 3G: Piyasanın en iyi dokunmatik ekranlarından birine ev sahipliği yapıyor.

Apple iPhone 3G 16GB'ın Artıları
Şüphesiz iPhone piyasadaki cep telefonları arasındaki en iyi dokunmatik ekrana sahip. iPhone'nun sahip olduğu Multitouch Teknolojisi iki elle kontrol imkanı veriyor ve bu çok iyi bir şekilde işliyor (bu fonksiyonu mesela internet sayfasını yakınlaştırırken kullanabiliyorsunuz). Sahip olduğu Safari web tarayıcısı sayesinde hızlı ve konforlu bir internet tecrübesi yaşıyorsunuz, tabii ki internet için gereken WLAN, HSDPA ve Bluetooth altyapısına da sahip. AppStore üzerinden indirebileceğiniz 20.000'den fazla program ile, iPhone için sınırsız geliştirme imkanınız oluyor.

iPhone 3G'nin Eksileri
iPhone ile, sahip olduğu Bluetooth üzerinden, resim ve başka verileri gönderememek çok can sıkıcı ve anlaşılır gibi değil. iPhone aldığınız andan itibaren belli kısıtlamalar ile karşılaşmayı da göze almalısınız; sisteme kurabileceğiniz uygulamalar AppStore ile kısıtlı, müzikler sadece iTunes üzerinden indirilebiliyor ve pilini sadece yetkili bir serviste değiştirebiliyorsunuz. Kamera aydınlatması ve video çekim özelliğinin bulunmaması, zaten yetersiz 2 Megapiksellik kamera'nın kırık not almasını sağlıyor. Ayrıca iPhone, MMS desteklemiyor ve özelleştirmeye de pek izin vermiyor.

Artıları ve eksileri sıraladık. Ve şimdi düello zamanı... Galerimize buyurun...

Okuyucu Yorumları