Dev hizmet tüm dosyalarımızı satabilir mi?

Dev dosya paylaşım hizmetinin yeni hizmet şartlarında yer alan bu satırlar, ortalığı fena karıştırdı

Dosyalarımızı satabilir mi?

Arkadaşlarınız ve bilgisayarlarınız arasında dosya paylaşımına izin veren ünlü hizmet Dropbox, geçtiğimiz günlerde hizmet şartlarını yeniledi ve basitleştirdi. Bunun ardından Dropbox'un hizmette bulunan tüm dosyalarınızın sahibi olduğu ortaya çıktı. "Your Stuff & Your Privacy" bölümündeki yeni şartlar şöyle:

"Bazen sizin şeylerinizle (örneğin sunma, kullanıma açma veya dosyalarınızı paylaşma) ilgili izninizi alma ihtiyacı duyuyoruz. Dosyalarınızı Hizmete göndererek bize özel olmayan, telif hakkı bulunmayan, alt-lisanslanabilir kopyalama, dağıtım ve türetilmiş ürün oluşturma (çeviri veya biçim dönüştürme gibi) hakkı tanımış oluyorsunuz"... "Bize bu izinleri vermek için gerekli izinlere sahip olduğunuzdan emin olmalısınız."

Bu geniş terminoloji, son kullanıcılar için endişe verici olabilir. Zira şartlar, Dropbox'a kulllanıcının çalışmalarıyla, ondan izin almadan (ister fotoğraf olsun, ister bilimsel araştırma veya bilim kurgu) istediğini yapabilme hakkı veriyor. Şirket'in blog'u ise tabi ki bu konudaki şikayetlerle dolup taşıyor ve birçok kullanıcı hesabını kapatacağını iddia ediyor.

Dropbox'dan gelen açıklama, güvenlik sorunları

Dropbox'dan gelen açıklama, güvenlik sorunları
Dropbox geri adım attı ancak...

Dropbox, gelen yoğun şikayet ve itirazların ardından lisansının son bölümüne aşağıdaki satırları ekledi:

"Bu lisans bize sadece Hizmetleri teknik olarak yönetmek, görüntülemek ve işletmek hakkı vermeye yöneliktir."

Dropbox'un bu adımı doğru bir yönde olsa da bir dosyayı taşımak için onun neden "türevlerini hazırlayabilme" hakkını tanımak zorunda olduğumuz büyük bir soru işareti.

Dropbox, son aylarda birçok güvenlik sorunuyla da gündeme geldi. Geçtiğimiz ay ortaya çıkan bir bug, kullanıcıya istediği hesaba erişebilme hakkı veriyordu. Nisan ayında tespit edilen bir hata ise Dropbox'un güvenlik için basit bir veritabanı kullandığı ve bir saldırganın bu sayede istediği dosyaya kolayca erişebildiği idi.

Hangi sağlayıcı olursa olsun, alacağımız hizmetin şartlarını her zaman okumamız gerekiyor. Birçok durumda bu şartlar sizi şaşırtacak maddelere sahip olabilir.

Okuyucu Yorumları