Dev idam iddiası

Sızıntılarıyla ünlü web sitesinin kurucusu, gerçekten ölüm cezası ile karşı karşıya kalabilir mi?

İdam cezasınından endişeli!

Cinsel saldırı iddiasıyla suçlandığı İsveç'e iadesine karşı savaşan Julian Assange, çabaları sonuç vermeyince 19 Haziran'da Londra'daki Ekvator Cumhuriyeti Büyükelçiliği'ne sığındı

Suçlamaları reddeden Assange, İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilebileceği ve orada hapse girebileceği endişesini taşıyor.

Assange'ın ABD'deki avukatı Michael Ratner, WikiLeaks'in kurucusunun ya Washington'da bir jüri tarafından gizlice mahkum edildiği, ya da ABD'ye iade edilip orada hapse gireceği, hatta belki idam edileceği kanısında olduğunu açıkladı.

ABD'ye iade ihtimali karşısında Assange'ın annesi, Ekvator Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ricardo Patino ile bir araya geldi ve oğlunun siyasi iltica talebi hakkında görüştü.

Christine Assange "Bir anne olarak oğlumun ABD'ye iadesi halinde başına geleceklerden korkuyorum. Orada muhtemelen ya idam edilecek, ya da bir hapishanede işkence görecek ve Bradley Manning örneğinde olduğu gibi ona kendisini savunma hakkı tanımayacaklar" dedi.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Patino Ekvator Cumhuriyeti'nin, Assange'ın iltica talebi hakkında "detaylı analizini" sürdürdüğünü ve yakında nihai kararın verileceğini açıkladı.

Patino "Kararımız bir insanın hayatını tehlikeye atacak şekilde olmayacaktır" dedi.

Okuyucu Yorumları