Dev telefonların zaferi sayılara da yansıdı

Kısa süre öncesine kadar alay konusu olan Galaxy Note gibi dev ekranlı ceplerin geldiği nokta...

Dev ekranlı cepler fena coştu

Büyük telefonlar sadece üç dört sene öncesine kadar "alay" konusuydu. Giderek küçülen telefonlar prestij konusu oluyor, telefon ne kadar ufaksa o kadar çok beğeniliyordu.

Samsung'un aniden ortaya çıkan dev modeli Galaxy Note bu süreci tamamen tersine çevirdi. Önceleri çok yadırganmış olsa da Galaxy Note internette gezinmek, web sayfalarını okumak, mesaj yazmak, sosyal medyayı takip etmek isteyenler için kısa zamanda ideal telefon haline geldi.

Dev ekranlı akıllı telefonlar bir süredir telefon üreticilerinin amiral gemileri haline geldiler ancak şimdi başarıları satış rakamlarıyla da tescilleniyor. IDC'nin raporuna göre, 2013'ün üçüncü çeyreğinde satılan 261,1 milyon telefonun %21'inin 5 inç veya daha büyük boyutlu phablet'ler olduğu anlaşıldı. Bir yıl önce aynı dönemde bu rakam sadece %3'tü. Bir yıl içinde yaşanan büyük yükseliş phablet'lerin başarısının ispatı oldu.

Bu yükselişte phablet'lerin bir yıl içinde fiyatlarının %22.8 oranında düşmesi de etkili oldu. Farklı markaların rekabete girerek yeni phablet modelleri çıkarmasıyla fiyatların daha da düşmesi bekleniyor.

Phablet'lerin dışında telefon piyasasında değişen fazla bir şey olmadığı da IDC raporlarında ortaya çıktı. Android piyasanın %80'ine hakimken, iOS cihazları %12.8 oranında kaldılar.

Okuyucu Yorumları