Dev yayın kuruluşundan Apple'a suçlama!

Dev yayın kuruluşunun Apple hakkında ortaya attığı iddialar, bir kez daha ortalığı karıştırdı!

Apple'a büyük suçlama!

BBC'nin Panorama takımı tarafından yürütülen gizli araştırmanın sonucuna göre Apple, tedarikçilerinin fabrikalarındaki çalışanların haklarını korumayı tam olarak başarabilmiş değil. "Apple's Broken Promises" belgeseline göre, Pegatron fabrikalarındaki çalışanlar düzenli bir şekilde, uzun süreler boyunca ürün üretiminde çalışmaya devam ediyor ve yaşı tutmayan çalışanlar ile barınma sorunları da oldukça sık rastlanılan durumlar.

Adı açıklanmayan çalışanlardan biri, arka arkaya 18 gün boyunca çalıştırıldığını, bir başkası da 16 saatlik mesailerde çalışmak zorunda olduklarını söylüyor. Ayrıca tek bir yurt odası, 12 kişi tarafından paylaşılıyor.

Apple ise BBC'nin bu iddialarını reddediyor. Firma tarafından yapılan açıklamada, başka hiçbir firmanın, çalışma şartlarını iyileştirmek için Apple kadar fazla uğraşmadığı belirtilirken, bazı tedarikçilerle ilgili sorunlar yaşanabileceğinin, firmanın bu sorunları mümkün olduğunca hızlı ve düzgün bir şekilde çözmeye uğraştığının da altı çiziliyor.

Ayrıca The Telegraph'ın söylediğine göre, BBC'nin Panaroma programı tarafından ortaya atılan bu iddialar Tim Cook'u "derin bir şekilde yaralamış" durumda. Söylenenlere göre Birleşik Krallık'taki Apple çalışanlarına, firmanın operasyon kıdemli başkan yardımcısı Jeff Williams tarafından bir de mektup gönderilmiş. Bu mektupta BBC'nin suçlamalarının üzücü olduğu belirtilmekte ve konu hakkında pek çok örnek ve açıklama bulunmakta.

Mektup içerisinde açık bir şekilde BBC tarafından gösterilen sorunlara çözüm bulmak amacıyla uğraşıldığı ve bu sorunların hiçbirinden, doğrudan Apple'ın sorumlu olmadığı söyleniyor. Öyle ki, firmanın bazı sorunları çözmek için kolay yol olan tedarikçi değiştirmek yerine, sorunun kaynağı ile iletişim halinde bulunup, bölge sorunlarını çözmeye uğraştığı belirtiliyor.

Ancak her ne olursa olsun, Apple gibi yüzlerce sağlayıcısı olan bir firmanın, bütün tedarikilerinin kontrolünü elinde tutması oldukça zor. Her ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın, bu tedarikçilerin bir kısmı bulduğu ilk fırsatta "hizayı bozmaya" devam edecektir.

Okuyucu Yorumları