Diaspora: Facebook'u bitirecekti ama...

Facebook'u tarihe gömmek amacıyla kurulan site, bakın kısa sürede ne hale geldi...

Facebook'u bitirecekti ama...

Yakın geçmişte Facebook'a ciddi rakip olmak amacıyla ortaya çıkan sosyal ağ sitesi Diaspora unutulmaya yüz tuttu. Hedefine ulaşan ilk Kickstarter projelerinden Diaspora, Facebook'un tatsız gizlilik ayarlarından bıkmış kullanıcılar için sağlam bir alternatif olarak kuruldu. Kickstarter'dan toplamda 200 bin dolar kaynak elde eden sitenin yerinde ne yazık ki şimdi yeller esiyor.

Diaspora, 2010 yılında New York Üniversitesi'nden Max Salzberg, Dan Grippi, Ilya Zhitomirskiy ve Raphael Sofaer adlı dört arkadaş tarafından büyük umutlarla hayata geçirildi. Site henüz açılmamışken bile birçok internet kullanıcısı, blogger ve teknoloji uzmanı tarafından övgüyle bahsedildi ve merakla beklenir hale geldi. Nihayet 15 Eylül 2010'da açılışı yapılan site, rahatsız edici güvenlik açığı ve yazılım hatalarıyla, beklentilerin oldukça altında kalarak umutları bir nevi boşa çıkardı.

Zaman geçtikçe işler daha da kötüye gitti. Sermayedarlar şirketten elini çekti, şirket kendini döndüremez hale geldi ve en acısı da kurucularından Ilya Zhitomirskiy 12 Kasım'da hayatını kaybetti.

Diaspora, kullanıcılar arasında her ne kadar geniş çaplı bir etki yaratamasa da, birçok insanın Facebook'un gizlilik ayarlarına bakışını değiştirdiği için bile övgüyü hak ediyor.

Okuyucu Yorumları