Dijital dünyaya hoş geldiniz

Dijital TV yayınlarını izleyebilmek için üretilen harici uydu alıcıları ve dijital uydu kartları arasındaki savaş kızışıyor. Dijital uydu yayınlarıyla ilgili tüm bilmeniz gerekenler bu yazıda.

Dijital dünyaya hoş geldiniz

Bunun için www.kingofsat.net/satellites.php sitesinden faydalanabilirsiniz. Kullandığınız uydunun yanındaki disket işaretine basarak kanal listelerini bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Daha sonra bu dosyayı ProgDVB klasörü altındaki Transponders klasörü içine taşımanız yeterli olacaktır. Bundan sonra şifreli yayınları izlemek için yapmanız gereken birkaç eklentiyi ProgDVB klasörüne kopyalamanız gerekiyor. Bu eklentilere www.google.com adresinde yapacağınız kısa bir arama ile kolaylıkla erişebilirsiniz. Türkiye’de aboneliği satılmıyor olsa da, yabancı şifreli yayın paketlerinin kırılıp izlenmesi bir suç. Aynı durumun, Türkiye’de bu türde yayın yapan şifreli yayınlar için de geçerli olduğunu belirtmeliyiz.

Dijital uydu kartının avantajları

Uydu kartlarının en büyük avantajlarından biri, izlediğiniz yayını kaydetme özelliğidir. ProgDVB programı ile tek bir tuşa basarak yapabileceğiniz bu işlem, istediğiniz bir yayını MPEG2 biçiminde kaydetmenizi sağlıyor. Kaydettiğiniz dosyalara ProgDVB klasörün içindeki Record klasöründen erişebiliyorsunuz. Uydu kartlarının ikinci bir avantajı ise çevrim dışı download yapabilme özelliği. İnternet erişimi sağlayan uydu firmaları üzerinden o an işlemde olan verilere ulaşmanız mümkün. Biz denememizi Turksat üzerine gerçekleştirdik. Turksat'ta kullanmadığınız herhangi bir kanal üzerinde sağ tıklayın ve özelliklere girin frekansları 12054000 H 24740 5/6 olarak ayarlayın ve tamama basın. ProgDVB servis kısmından Prog file graber’a tıklayın. New’e basarak yeni bir değer oluşturabilir ya da mevcut değeri Edit’e tıklayarak düzeltebilirsiniz. İsim kısmına, istediğiniz bir isimi verin “Download” gibi. Dikkat edilmesi gereken PID no’sunun doğru girilmesi, 7020 olması gerekiyor. Daha sonra ok’e basın. Options kısmına tıklayın ve burada Directories altında dosyaların ineceği klasörleri belirleyin. Ardından filter seçeneğini etkin hale getirin. Yoksa gereksiz pek çok dosyayı bilgisayarınıza indirmiş olursunuz. Daha sonra Start’a basmanız yeterli olacak ve download başlayacaktır. Yalnız bilgisayarınızdaki anti virüs programının doğru çalıştığından emin olun çünkü birçok virüslü dosya gelecektir.

Gelecekte bizi dijital yayından çok daha fazlası

Dijital yayın standartları arasına girmeyi başaran HDTV standartı, dijital platforma göre yüksek görüntü ve ses kalitesi ile hızla gelişmeye devam ediyor. Şu an Hotbird uydusu üzerinde bir kanal, bu standart ile yayın yapıyor. 2006 yılı sonuna kadar bu sayının 10’u bulması bekleniyor. HDTV yayını, yüksek kalitede video sinyali ve dolby dijital sesi bir arada sunmayı amaçlayan bir dijital yayı n standardı. Bu standart geniş bir bant işgal ettiği için, yayıncı firmalar tarafından fazla ilgi çekmiyor. Ancak biz, gelecekte hak ettiği ilgiyi bulacağından eminiz.

Yavuz Şahin

Donanım kurulumu ve program ayarlarının yapılandırılması

Yaptığımız kurulumda harici uydu alıcısı olarak CONAX 7000 FTA CLASS ve dijital uydu kartında INCA DVB uydu alıcı kartını kullandık. İki cihazın da kurulumu oldukça kolay. CONAX 7000 FTA CLASS’ın kurulumunu, ürünü satın aldığınız servis yapıyor. Ama kendiniz yapılandırmak istiyorsanız, LNB ve uydu seçimi yapmanız yeterli oluyor. Genelde Türk kullanıcılar, Türksat ve Hotbird uydularını seçiyor. Bu seçimleri yaptıktan sonra, kanal arama işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor.

INCA DVB dijital uydu alıcısında kurulumu kendiniz yapılandırmak zorundasınız. Ama kurulum kılavuzu oldukça başarılı; kurulum, en ince detaya kadar anlatılmış. Tüm bu ayarları yaptıktan sonra, uydu kanallarını izlemeye hazırsınız. Kanalları değiştirirken bazı kanaların açılmadığını göreceksiniz. Bunlar şifreli, yani ücret ödeyerek izlenen kanallar. Kullandığımız bu iki alıcı sayesinde, şifreli yayınları izlemeniz de mümkün.

Harici uydu alıcısı ile şifreli kanalları izlemek için Emu güncellemesi gerekiyor. Bunun için receiver’ı, Rs232 Kablo ile bilgisayara bağlamalısınız. Daha sonra internet üzerinden indireceğiniz FTA loader programı ile Emu yazılımını cihaz üzerine yüklemeniz gerekiyor. Bu işlem oldukça kolay. Önemli olan doğru Emu yazılımını bulmanız. Bunu da www.google.com adresinden yapacağınız basit bir arama ile sağlayabilirsiniz. Bu iş biraz karışık gibi görünse de, doğru program ve yazılımla kolaylıkla gerçekleştirebileceğiniz bir işlem.

Gelelim dijital uydu kartına... Şifreli yayınları birlikte gelen program ile izlememiz mümkün değil. Bunun için ProgDVB programını kullanabilirsiniz. www.progdvb.com adresinden bu yazılımı edinebilirsiniz. Programın kurulumu zor olmasa da, bazı ince ayrıntılara dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun için, yazının devamındaki ayarları yavaş yavaş ve tekrar ederek yapmaya özen gösterin:

Uydu kartını sisteminize tanıtın ve Prog DVB programını kurun. Program çalıştığında sol tarafı beyaz sağ tarafı ise siyah boş bir pencere karşınıza gelecektir. Burada ilk olarak Settings / Device list seçeneğini seçin. Listede TwinHan DVB-S’in solunda yeşil bir kart simgesi bulunmalıdır. Eğer yoksa, kartı seçtikten sonra Start tuşuna basarak kartı başlatmanız gerekir. Şimdi, kullanacağımız uydu için DiSEqC ve LNB ayarlarını yapmak üzere Settings / DiSEqC seçeneğini işaretleyin. Eğer iki uydu anteni kurmayı düşünüyorsanız Türk ve yabancı kanalları alabilmek için en iyi seçenekler Turksat ve Hotbird uydularıdır. Bu durumda DiSEqC menüsünde önce 1.0 or 2.0 seçeneğini işaretleyin. Eğer tek bir uydu anteni kullanacaksanız bu bölümdeki none seçeneğini işaretleyin. Ardından ilk not connected satırına ve daha sonra da Add LNB tuşuna tıklayın. Açılacak olan pencerede diğer hiçbir özelliğe dokunmadan sadece Satellite bölümü altındaki listeden ilk çanağınızın dönük olduğu uyduyu seçip OK tuşuna tıklayın.

Ardından ikinci sıradaki not connected satırına tıklayıp aynı işlemi ikinci uydu için de tekrarlayın. Hotbird 0130, Turksat ise 0420 kodu ile listelenmektedir. Hangi uydunun ilk sırada olduğunu da donanımı bağlayan servis elemanından öğrenebilirsiniz. (Çanak anten ve LNB’lerinizi profesyonel bir servise bağ- latmanızı öneririz.) Uydu kanallarını aramak için Channel list / Channel search menüsü altından var olan tüm LNB’leriniz için kanalları aratmanız gerekecektir. Eğer birden fazla uydunuz varsa, hepsi için bu işlemi tekrarlayın. ProgDVB, uydu üzerindeki farklı dağı- tıcılar üzerinde yer alan şifreli, şifresiz tüm kanalları taramaya başlayacaktır. Biraz zaman alan işlem sona erdikten sonra da bulunan kanallar liste olarak sağ bölümde size sunulur. Kanallar, dağıtıcılara göre gruplanıp listelenecektir. Uydular arasında geçiş yapabilmek için, alt taraftaki sekmeleri kullanabilirsiniz. Bu uydu kanal listelerini taratmak yerine, hazır olarak bilgisayara indirip ProgDVB programına kaydetmeniz mümkün.

Ses ve görüntü sinyalleri analogdan dijitale dönüştürülür ve sıkıştırılarak paketlenir, daha sonra bu paketler alıcıya gönderilir ve tersine işlemlerle açılarak ilk haline getirilir. Bu yayınların görüntü ve ses kalitesi analoğa nazaran çok daha nettir. Ayrıca yayın maliyetinin düşük olması sonucu tüm uydu yayınları hızla dijitale geçmeye başladı, ve şu sıralar neredeyse hiç analog uydu yayını kalmadı. Kablo TV yayı nlarının da yakın bir süre içersinde dijitale geçeceğini düşünürsek, analog teknoloji tarih olmaya yakın gibi görünüyor.

Dijital uydu yayınlarının izlenmesi

Dijital uydu yayınlarını izlemeniz için iki yöntem bulunuyor. İlki, harici bir uydu alıcısı kullanmak. Piyasada 150’ye yakın harici uydu alıcısı bulunuyor. Bu kadar seçenek arasında seçim yapmak oldukça güç. O zaman nasıl doğru bir seçim yapmalı? Öncelikle cebinizi kontrol etmenizde fayda var. Almak cihaz için ne kadar para ayırabildiğinizi belirlemeniz gerekiyor. Akabinde, şifreli / şifresiz yayınlar, hareketli / sabit anten, program rehberi, kısa yollar ve bu gibi kıstasları daha da çoğaltabilirsiniz. Tüm isteklerinizi belirledikten sonra seçim yapmanız kolaylaşacaktır.

Gelelim ikinci yönteme: Bu yöntemde ise dijital uydu kartıyla PC’nizde televizyon kanallarını izleyebilirsiniz. Bu ürünlerde harici uydu alıcılarına göre seçim yapmak daha kolay. Çünkü piyasada satışta bulunan altı veya yedi farklı marka bulunuyor. Genelde hepsinin teknik özellikleri birbirlerine yakın. İzleyebileceğiniz kanal sayısı çanak anteninizin sayısına, büyüklüğüne, LNB türüne ve ikamet ettiğiniz şehre göre değişiklik gösterebiliyor. Bu olumsuzlukların önüne geçmek için, mümkün oldukça büyük çaplı bir çanak anten kullanmalısınız. Yani çanak ne kadar büyük olursa, o kadar fazla yayın alırsınız. LNB türüne gelince, piyasada pek çok marka LNB mevcut. Bunların kalite derecesine göre de kanal sayısı ve kanalları n görüntü kalitesi farklılıklar gösterebiliyor. Bu kısa bilgilerden sonra dilerseniz, kurulumun nasıl yapacağına kısaca bir göz atalım.

Okuyucu Yorumları