Dijital formatlar ve video dönüştürme rehberi

Yüksek kaliteli ve daha az yer kaplayan videolar artık hayal değil: Her şey bu kapsamlı rehberde...

Video dönüştürme rehberi

İnsanların videolarının formatlarını dönüştürmek için pek çok sebebi var. Hele DVD'ler söz konusu olduğunda bu iyice geçerlilik kazanıyor. DVD oynatıcılar yaygın olarak kullanıldığı için hala kötü biçimlendirilmiş DVD filmler izliyoruz. VOB formatı çok eski ve verimsiz. Aynı alanı kaplayan yeni formatta biçimlendirilmiş bir filmde çok daha yüksek görüntü kalitesi oluyor.

DVD filmlerinizin yedeğini sabit diske aldıysanız, böyle bir arşiviniz varsa da bunları elden geçirerek yer kazanabilirsiniz. Eski formatları ve codec'leri yeniden biçimlendirmeyle değiştirebilirsiniz.

Şimdi gerek yer kazanmak, gerek elinizdeki farklı video oynatıcı cihazlarda kullanabilmek için DVD video dosyalarını nasıl dönüştüreceğinizi, karşılaşacağınız terimleri ve kullanacağınız yazılımı anlatıyoruz.

Dosya türleri: AVI, MPEG...

Dosya türleri: AVI, MPEG...
MPEG 4 Part 14 veya MP4, taşınabilir video oynatıcılarda çok yaygın

Video Container adı altında karşılaşacağınız Video dosyaları AVI ve MPEG gibi isimlere sahiptirler. Bu isimler altında ses, görüntü ve altyazı gibi farklı veri türleri bulunuyor. Aralarındaki en büyük fark destekledikleri çeşitli sıkıştırma metodlarının veya başka bir tabirle codec'lerin birbirinden farklı oluşu. Şu an pek çok ses ve görüntü codec'i mevcut.

Yine bu dosya türlerinden bazıları birden çok ses kaydına izin verirken bazıları izin vermiyor. Mesela birden fazla dilde seslendirilmiş bir filmin içerdiği farklı dilde ses kayıtlarını ayarlardan seçmek bazılarında mümkün, bazılarında değil.

İşte en yaygın dosya türleri:
AVI: Audio Video Interleave, 1992'de Microsoft geliştirdi.

MPEG / MPEG-4: Moving Pictures Experts Group anlamına geliyor ve 1998'de geliştirildi.

MKV: Matrosta Multimedia Container 2002 yılında ortaya çıktı. kelime meşhur matruşka kelimesinden geliyor.

RM / RMV: Real Media, Real Media Video

MOV: Apple Quicktime dosya biçimi.

WMV: Windows Media Video

Codec'ler: DivX, H264...

Codec'ler: DivX, H264...
Container yani format seçtikten sonra codec seçiyoruz

Video dosyaları arasındaki temel fark videoyu içeren dosya formatı değil, codec'tir. Codec'ler bilginin nasıl işlendiğini belirlerler. En popüler video codec'ler arasında bir zamanlar bu devrim başlatan DivX ismi diğerlerinden çok daha bilindiktir. Buna karşın oldukça eskimiştir.

İşte en popüler codec'ler:
DivX / XviD: İlk DivX Fransız bir hacker'ın Microsoft'tan çaldığı bir MPEG 4 türüydü. Daha sonra geliştirilmeye devam edildi. XviD açık kaynak kodlu bir proje olarak DivX'ten ayrı bir proje ve rakip olarak gelişti.

H264 / x264: İkisi de yüksek kalite standartlarına sahip MPEG 4 türüdür. x264'nın lisansı halka açıktır. 2008 tarihli codec oldukça gelişmiştir.

FFMPEG: Kayıplı ve kayıpsız formatları olan bir codec. Amiga dahil her türlü sistemde çalışıyor.

Theora:
Açık kaynak kodlu ücretsiz ve kayıplı bir codec. Düşük bitrate'e sahip ve OGG formatıyla geliyor.

Codec'lerin birbirinden farkı

Codec'lerin birbirinden farkı
CCCP: Combined Community Codec Pack, çeşitli codec'lerde filmleri izleyebilmenizi sağlar

Peki codec'lerin birbirinden farkı nedir? Codecler farklı kalite ve boyutta ses ve görüntü sunarlar. Codec çeşitliliği kalitenin veya dosya boyutunun öneminin ağırlık kazanmasına göre kullanıcılara esneklik sunarlar. Codec'lerin daha küçük dosya boyutuyla daha kaliteli görüntü gösterebilmeleri için iyi bir algoritmaya sahip olmaları gerekir. Codec algoritmaları geçen zamanla birlikte gelişir ve güncellenir. Güncellenmeden birkaç sene öncesinde kalan codec'ler kullanmak, çoğu zaman yarardan çok zarar getirir. Codec'lerin güncelliğini takp etmeden alışkanlıktan kullanmaya devam eden kullanıcılar bu açıdan hatalıdır.

Listelediğimiz codec'ler içerisinde bizim tavsiyemix x264'tür. Gerçekten ideal bir kalite-dosya boyutu dengesi sunar. Eğer birkaç dilde ses kaydı olan bir dosyayı dönüştürecekseniz bunu destekleyen MKV dosya formatını seçmeniz faydalı olacaktır. Çoğunlukla Avrupa ve Japonya sinemasından filmlerde birden çok ses kaydı bulunabilir. Film sahnelerinin üzerine senkronize edilmiş yönetmen yorumları da böyle bir ek ses kaydı şeklinde bulunabilir.

Buna ihtiyacınız yoksa MP4 formatını da kullanabilirsiniz. MP4'ün avantajı iPod ve MP3 çalarlarla uyumlu olmasıdır. Filmlerinizi seyehat ederken de izleyebilmek istiyorsanız MP4'e çevirmenizde fayda var.

Bitrate ve multi-pass

Bitrate ve multi-pass
Çoklu geçiş her defasında kaliteyi yükseltir ama uzun sürer

Bitrate aktarım hızını belirler. Video'da bitrate'in yüksek olması kısa zamanda daha çok veri aktarıldığı manasına gelir. Genellikle bitrate'i değiştirmeniz gerekmez.

Kaliteli görüntü için bitrate'in yüksek olması gerekir. İsterseniz deney yapabilirsiniz ama çok düşük veya çok yüksek bitrate'ten kötü sonuçlar elde edersiniz. Eğer bitrate'i kurcalamaya kararlıysanız unutmayın ki dengeyi bulmak önemlidir. Bir film için bitrate hesaplamak isterseniz, video dönüştürmekte kullanacağınız çoğu uygulama size istediğiniz dosya boyutunu belirttiğiniz takdirde bir bitrate sonucu verecektir.

Multiple pass
adı altında karşılaşacağınız çoklu geçiş, uygulamanın filmi baştan sonra kaç kez işleyeceğini belirler. Günümüzde iki geçiş standarttır. Her geçiş video'nun işlenip encode edilmesinde, yani dönüştürülmesinde harcanacak süreyi uzatacaktır. Özellikle dört çekirdekli bir işlemciniz varsa rahatsınız. Ancak eski bir işlemciniz varsa bu işlem bitene kadar geceyi dışarıda arkadaşlarınızla geçirmek isteyebilirsiniz. Yani çok uzun vakit alır.

Ve gereken araç

Ve gereken araç
Handbrake bu işi için biçilmiş kaftan

İşi halledecek pek çok yazılım mevcut. İşte bunlardan,açıkladığımız bilgilerden faydalanarak neyin ne olduğunu rahatça çözebileceğiniz Handbrake'i tavsiye ederiz. Sayısız yazılım içerisinde boğulmak ve aramak zorunda değilsiniz. Bu yazılımı kullandıktan sonra daha iyisini aramanız, daha baştan sayısız programla uğraşıp belki de sıkılıp bıkmanızdan daha iyi olacaktır. Zaten biraz da vakit kaybı olacaktır çünkü bu yazılım işini gerçekten iyi yapıyor.
Handbrake, Windows, Mac ve Linux için sürümü olan bir yazılım. DVD dosyalarını istediğiniz gibi dönüştürmenizi sağlayacaktır.

Download için
tıklayın

Okuyucu Yorumları