Dijital foto: Temizlik ve diğer aksesuarlar

Dijital fotoğraf kursumuzun 11. bölümünde, kameralar için hayati önemi olan temizlik ürünleri var...

Kameranızı temizleyin

15 bölümlük dijital fotoğraf kursumuzun tamamına ulaşmak için tıklayın...

Dijital fotoğraf makineleri için özel olarak üretilen temizlik malzemeleri amacına göre iki gruba ayrılabilir: Sensör temizliği ve lens temizliği malzemeleri. Bunlar arasında hava pompaları (üfleç), fırçalar, temizleme kağıtları ve solüsyonları, tüy bırakmayan bezler, temizleme çubukları sayılabilir. Bir dijital fotoğraf makinesi sahibinin çantasında mutlaka bir hava pompası bulunmalıdır. Hava pompaları, uzaktan temassız kullanıldığı için, gerek sensör gerek lens üzerine konan küçük toz parçalarını risksiz bir şekilde uzaklaştırmak için bire birdir.

Hatta lens temizliği öncesinde bile tozları uzaklaştırmak için kullanılabilirler; böylece kağıtla temizlik sırasında toz parçaları cam yüzeyi çizmemiş olur. Optik temizleme kağıtları ve solüsyonları lens temizliğinde sıkça kullanılırlar. Tüy bırakmayan bezler zamanla kirlendiği için tek kullanımlık optik temizleme kağıtları tercih edilebilir.

Aynı nedenle, temizlik fırçaları kirlenip yağlanabildiği için birkaç kullanımdan sonra lens camını daha kirli hale getirebilir. DSLR makinelerin sensör temizliğinde kullanılan keçe uçlu çubuklar dikkatli bir şekilde kullanılmadığında kiri ve tozu dağıtarak durumu eskisinden kötü hale getirebilirler. İnternette bu ürünlerin nasıl kullanılacağı ile ilgili resimli açıklamalar bulabilirsiniz; ancak tümünde de riskin kullanıcıya ait olduğu belirtilmektedir.

Bu nedenle hava pompası kullanmayı ve hava pompalarının yeterli gelmediği durumlarda makinenizi temizlik için servise götürmeyi tercih etmenizde yarar var.

İhtiyaçlara yönelik opsiyonel aksesuarlar

İhtiyaçlara yönelik opsiyonel aksesuarlar
ÖZEL İHTİYAÇLAR: Sualtı fotoğrafçılığı ile ilgileniyorsanız, çok özel aksesuarlara sahip olmanız gerekiyor.

Dijital fotoğraf makinesi aksesuarları sadece bu sayfalarda gördüklerinizle sınırlı değil. Bir fotoğraf mağazasında çok farklı alanlarda kullanabilecek aksesuarlar bulabilirsiniz: Kablolu veya kablosuz deklanşörler, sualtı çekimi için muhafazalar , DSLR makineler için battery grip adı verilen ilave pil hazneleri, ilave piller ve pil şarj cihazları, USB kart okuyucuları, doğru beyaz dengesi ölçümüne yardımcı olan ürünler, doğru pozlama yapmayı sağlayan ürünler (pozometreler, gri kartlar gibi), stüdyo çekimi için efektler (duman üreticileri, sahte buzlar gibi), still-life masaları, arka plan perdeleri, reflektörler, ayrı bir konu olarak ele alınabilecek fotoğraf düzenleme yazılımları hemen aklımıza gelen birkaçı.

Uzun sözün kısası, fotoğrafçılık için bir servet harcamanız mümkün. Ancak fotoğrafçılık donanım ve aksesuarlarının bu kadar zengin olması çoğuna sahip olmanız gerektiği anlamına da gelmiyor. Biz yukarıda her fotoğrafçının edinmesi gereken temel aksesuarları detaylı olarak açıkladık. Diğer aksesuarları ilgi alanınıza göre veya profesyonel çekim yapmaya başladıysanız, üstlendiğiniz projelere göre seçeceksiniz.

Okuyucu Yorumları