Dijital fotoğraflarınıza hayat verin

Çektiğiniz dijital fotoğraflar sizce yıkanmış ya da eskimişçesine soluk mu? Eğer öyleyse, size tüm dijital fotoğraflarınıza hayat verecek muhteşem bir haberimiz var. Adobe Photoshop Album’le dijital fotoğraflarınızı kolaylıkla renklendirebilirsiniz.

Dijital fotoğraflarınıza hayat verin

Özel anlarınızı düzenlemek

Resimlerinizi programa dahil ettikten sonra, dilediğiniz şekilde düzenleyebilir ve özel olarak etiketleyebilirsiniz. Bu işlemleri yaparken kendinize çeşitli kategoriler yaratabilir hatta bu kategorilere de alt kategoriler yaratabilirsiniz. “Etiketleme” özellikleri resimlerinizi düzenlemekte ve yönetmekte kullanabileceğiniz oldukça etkili bir yöntemdir. Tüm ortak kategoriler için kullanabileceğiniz yedi farklı etiketleme seçeneğine sahipsiniz. Aile, arkadaşlarım, kutlamalar, yerler gibi.. özel kategorileriniz için kişiselleştirdiğiniz etiketler yaratabilir ve yarattığınız bu etiketleri varolan etiket listesine ekleyebilirisiniz. Aynı zamanda resimlerinizi tarihlerine göre ayırabilirsiniz.

Resimlerinizi kaydedip, düzenledikten ve etiketledikten sonra, bir sonraki adım onları bulmak olacaktır. “Find” menüsü sizin ihtiyaçlarınıza göre çeşitli şekillerde arama yöntemleri sunuyor. Örneğin: tarih, başlık, dosya ismi ve dosya türü gibi. Etiketleme işlemini tamamladığınızda, “Find” menüsünden kolaylıkla bulabilirsiniz. Yarattığınız etiketler ve etiket türleri sayesinde “Find” menüsünden istediğiniz resmi rahatlıkla bulabilme imkanına sahipsiniz.

Resimlerinizi etiketleme

Özel bazı fotoğraflarınıza etiketleme uyguladığınızda, etiket listesinden etiketlemek istediğiniz resminize en uygun etiket seçeneğini seçmeniz ve hemen ardından sürükleyerek resmin üzerine bırakmanız yeterli olacaktır. Etiketlediğiniz resimleriniz, hangi kategoriye ve klasöre ait olduğu belli olacaktır. Etiketlediğiniz resimlerinizden etiketleri kaldırmak ve yerine farklı bir etiket kullanmanız da mümkün. Eğer tüm dosyalar arasında genel bir arama yapacak olursanız, etiketlediğiniz resimlerinizi sol alt köşelerindeki etiketleri sayesinde hangi klasöre ve etiket grubuna ait olduğunu anlayabilirsiniz.

Resimlerinizi onarmak

Fix seçeneği size renk değerlerine, kontrast ayarlarına ve resmin netlik ayarlarına sadık kalarak, resimlerinizi onarma veya büyütme imkanı sağlar. Tüm bu işlemler farklı kategoriler altında tek bir tuşla yapabileceğiniz işlemler. Tüm bunlara ek olarak aynı zamanda kesme ve kırmızı gözleri onarmak gibi seçenekleriniz de mevcut. Resimlerinizi onarmak için öncelikle yapmanız gereken Fix butonuna basmak. Seçtiğiniz resmin onarılması için, seçili olan imajın ardından “Fix” butonuna basmalısınız. Karşınıza seçtiğiniz resim daha da büyütülmüş bir ekranda çıkacaktır. Sağ tarafta bulunan Auto Color, Auto Levels, Auto Contrast ve Sharpen seçenekleri sayesinde resimleriniz üzerinde, netlik ayarı, kontrast ayarı, renk ve düzleme ayarı yapabilirsiniz. Tüm bu opsiyonlar siz seçtiğiniz takdirde otomatik olarak hareket ediyorlar. Sağ üst köşede ise, kırmızı gözleri onaran bir tuş ve resimlerinizi istediğiniz boyutlarda kesmenize yarayan butonlar yer almaktadır.

Bu bölümde ayrıca sol üst köşede “Original”, “Before”, “After” ve “Before & After” butonları yer alıyor. Aslında bu oldukça başarılı bir özellik. Bu seçenekler sayesinde üzerinde oynama yaptığınız resminizin, orijinal halini, önceki halini, sonraki halini görebiliyorsunuz ve aynı pencere içerisinde 2 ayrı pencere olarak öncesi-sonrası hallerini de karşılaştırabiliyorsunuz. Bu bölümde ayrıca, eğer isterseniz tüm bu fotoğrafları bir slayt gösterisi olarak izlemenize imkan verecek seçeneklere de yer verilmiş.

Fotoğraflarınızı paylaşın

Photoshop Album, “Share” opsiyonu sayesinde, kullandığınız e-posta programıyla senkronize olabiliyor ve bu program üzerinden fotoğraflarınızı arkadaşlarınızla paylaşmanıza imkan sağlıyor. Bu özellik sayesinde, yollamak istediğiniz fotoğraflarınızı ayrı bir yere kaydedip daha sonra oluşturduğunuz e-postalara eklemek zahmetinden kurtulmuş oluyorsunuz.

İlkay Zaman
[email protected]

Son yıllarda dijital fotoğrafçılık oldukça yükselen bir trend halini aldı. Artık eski yöntemlerle fotoğraf çekmek neredeyse tarihe karıştı diyebiliriz. Düşen maliyetler, kolay kullanım ve her kullanıcı kesimine özel fiyatlar dijital fotoğraf makine kullanımını kaçınılmaz hale getirdi. Önceleri sadece profesyonel kullanıcılar tarafından kullanılan dijital makineler, artık ev kullanıcılarının da gözdesi halini aldı. İşin içine “dijital” kavramı girdiğinde tabi ki bazı sorunlarda ortadan kalktı. Nasıl daha iyi fotoğraf çekerim? En iyi ışığı nerede yakalarım? Biraz şuraya parlaklık vermek mi gerekirdi acaba? Bunlar gibi birçok sorunu dijital makineler otomatik algıları ve çeşitli teknolojileri sayesinde kolayca çözümleyerek, kullanıcılarını rahatlattılar.

Teknoloji her ne kadar ilerlese de, fotoğraf çekmek her ne kadar kolay hale gelse de kaçınılmaz olan şu ki; rötüş ve çoğaltım. Çektiğiniz fotoğrafları edit etmek ve farklı efektler uygulamak için piyasada bulabileceğiniz yazılımları sayacak olursak eğer, bu günlerimizi alırdı. Fakat bunların arasında hem basit bir kullanıma hem de oldukça kolay bir arayüze sahip olan bir tane yazılım var ki o da: Adobe Photoshop Album 2.0 SE.

Tamamen ücretsiz olan bu yazılım, size sadece dijital fotoğraflarınızı büyütme ve kalitesini yükseltme imkanı sağlamıyor. Aynı zamanda, fotoğraflarınızı düzenleme imkanı da sunuyor. Adobe’nin kendi sitesinden indirebileceğiniz ve kayıt yaptırdıktan sonra ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bu program sayesinde, düzenli bir albümünüz de olacak. Adobe Photoshop Album, dijital fotoğraflarınızı, tarih ve ulaşılması en kolay bölümlere otomatik olarak kaydediyor. Bu sayede aradığınız fotoğraflarınızı çok daha kolay bulabilme şansına sahip oluyorsunuz.

Başlangıç

Photoshop Album 2.0 SE beş adımdan oluşan bir arayüze sahip: “Get Photos”, “Organize” “Fix” “Create” ve “Share”. İlk adım size dijital fotoğraflarınızı sabit diskiniz, dijital kameranız, tarayıcınız veya CD’niz gibi çeşitli kaynaklardan bulmanıza ve almanıza yardımcı oluyor. Kaynaklardan her biri fotoğraflarınızı tarayacaktır ve bu tarama dosya büyüklüğüne göre özelleştirilecektir. Dijital kameranızdan ya da tarayıcınızdan herhangi bir resmi kopyalamak istediğinizde, bu aygıtların bilgisayarınıza bağlı olduğundan ve çalıştığından emin olmanızda fayda var. Almak istediğiniz resmi tek tek seçebilir, tüm klasörleri listeleyebilir ve özel olarak seçtiğiniz bir klasörün tümünü alabilir veya seçmek istediğiniz resmi görerek bulduktan sonra alabilirsiniz. Resimlerinizi bir kez aldığınızda, hangi resmin hangi dosyaya ait olduğunu görebilirsiniz. Show All seçeneği sayesinde tüm resimleri de görüntüleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları