DirectX 12, USB 3.1 ve fazlası...

DirectX 12, USB 3.1 ve fazlası... İşte çok yakında patlamasını beklediğimiz teknoloji bombaları!

Patlamaya hazır bombalar!

2014'ün yarısına yaklaşıyoruz ama bu sene hala PC ve konsollar için heyecan verici yeni teknolojiler bizleri bekliyor. USB 3.1 ve DDR4 gibi donanımsal gelişmelerden, DirectX 12 gibi yazılımsal gelişmelere kadar; işte 2014'ün teknoloji trendleri.

DirectX 12: İki kat daha güçlü

Microsoft'un yeni DirectX 12 arayüzü yalnızca PC'lerde değil, Xbox One'da da kullanılacak. Söylenenlere göre DirectX 12 ile konsolun performansı iki kata yakın arttırılabilecek. Ayrıca Windows Phone'lar da DirectX 12'den nasibini alacak.

DirectX 12 yalnızca GPU'ların performansını arttırmakla kalmayıp, aynı zamanda ana işlemciye binen yükü de hafifletiyor. Ayrıca yazılımlarla donanım arasındaki iletişim daha direk olduğu için gereksiz gecikmelerin önüne geçiyor. DirectX 12 ile kaynak dağılımı da eskisine göre daha iyi olacak.

İlk DirectX 12 oyunları, USB 3.1

İlk DirectX 12 oyunları, USB 3.1

İlk DirectX 12 destekli oyunların 2015 yılında piyasaya çıkması bekleniyor. İyi bir haberse, DirectX 12 desteği için birçok kullanıcının yeni bir ekran kartına gerek duymayacak olması. Microsoft'un dediğine göre şu an satılan PC'lerin %80'i DirectX 12'yi zaten destekliyor.

USB 3.1 ile daha fazla hız

USB 3.0 ve 2.0 gibi, 3.1'in de kablo ve bağlantılarında görünüş olarak bir fark yok. Ama veri transfer hızı kesinlikle aynı değil. SuperSpeed+ teknolojisi ile veri transfer hızı ikiye katlanıyor.

Bunun yanında USB Power Delivery (USB-PD) teknolojisiyle, USB'den şarj olabilen cihazlar daha hızlı şarj olabilecek.

DDR4 RAM ve Geforce sürücüleri

DDR4 RAM ve Geforce sürücüleri

Yeni nesil DDR4 bellekler, hızı iki kata çıkaracak ve çok daha fazla veri depolayabilecek. Güç tüketimi de daha düşük bir voltaj seviyesine inecek. Her bir DIMM, CPU ile direkt bağlantıya sahip olacak, böylelikle gereksiz gecikmeler olmayacak. Yalnız DDR4 RAM'ler için yeni anakart ve işlemci gerekiyor. DDR4 bellekler ayrıca daha güvenilir olacak.

Geforce sürücüleri: Aynı donanımla %71'e kadar daha fazla hız

Yeni beta sürücü 337.50 ile Nvidia bir yazılım mucizesi gerçekleştirdiğini iddia ediyor. DirectX 11.x oyunlarında belirgin bir performans artışı var. Bazı örnekler:

• Call of Duty: Black Ops 2 -%20
• Sleeping Dogs - %31
• Aliens Vs. Predator -%40
• Total War: Rome 2 -%40
• Sniper Elite v2 -%40

Yeni sürücüye ek olarak, Google Experience'in 2.0 sürümü de indirme paketinde mevcut.

Helyum diskler, artırılmış gerçeklik

Helyum diskler, artırılmış gerçeklik

HGST, Ultrastar HE6 ile 6TB boyutunda ve helyum dolu ilk sabit diski sunuyor. 3.5 inç'lik sabit disklerde yalnızca bu gazla bu kadar fazla boyut mümkün olabiliyor. Normal sabit disklerin içerisinde hava varken, normal havanın yedide biri yoğunluğa sahip helyum ile içerideki disk daha az dirençle karşılaşıyor.

Ultrastar HE6, normal olan dört veya beş disk yerine, yedi disk kullanıyor ve böylece depolama kapasitesi artıyor. Tabii diskler biraz daha ince olmak zorunda kalıyor.

Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojileri

Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojileri, dijital dünyayı gerçek dünyaya getiriyor. Bu teknolojinin en iyi örneği olan Google Glass, tüm dikkatleri üzerine toplamış durumda. Kamera, sensörler, ses tanıma, internet ve sağ göze görüntü veren prizması en önemli özellikleri. Ses komutlarıyla, ister mesajlarınıza bakabiliyor, isterseniz yön bilgilerini edinebiliyorsunuz. Kamerası ile her an baktığınız yerin resim ve videolarını çekip sosyal medyada paylaşmanız mümkün. Önümüzdeki zamanlarda artırılmış gerçeklik cihazlarının çok daha fazla cihaza yayılması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları