Diş fırçasının Uzay macerası!

Resimde gördüğünüz basit diş fırçası, koca bir Uzay istasyonunu bakın nasıl kurtardı...

Diş fırçasının Uzay macerası!

Astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir güç devresini yenisiyle değiştirmeyi başardı. İlginç olan, bu işlemi gerçekleştirirken sıkışmış bir menteşeyi temizlemek için 3 dolarlık bir diş fırçası kullanmış olmaları.

NASA Uçuş Mühendisi Sunita Williams ve Japon Uzay Keşif Ajansı Uçuş Mühendisi Akihiko Hoshide, Perşembe günü istasyonun güneş enerjisi panellerinden elektrik aktaran ve MBSU adı verilen güç ünitelerinden birini değiştirmeyi denemiş ama menteşelerden birinin etrafında fazla metal talaş biriktiği için başarısız olmuşlardı.

Ancak dün 6 saatlik bir uzay yürüyüşü gerçekleştiren ikili, sorunu pratik bir yaklaşımla çözmeyi başardı. Pisliğin çoğunu basınçlı nitrojen üfleyerek temizleyen mühendisler, kalanını bir diş fırçası ile ayıkladı.

MBSU olmaksızın istasyonun 8 güneş enerjisi panelinden ikisi devredışı kalıyor. Sorun, geçtiğimiz Cumartesi bir kısa devre nedeniyle diğer panellerden biri zaten devredışı kaldığı için daha büyük önem taşıyordu. Yıllar sonra ilk defa çalışan panel sayısı 5'e inen istasyondaki astronotlar enerjiyi çok dikkatli kullanmak zorunda kalmışlardı.

Fischer "Apollo 13'ün setinde gibiydik" diyor. "NASA imkansızı başarmak konusunda çok iyi, o yüzden bütün ekibi tebrik ediyorum."

Okuyucu Yorumları