Diske Çizim Yapan Yazıcılar

Hitachi-LG, LaCie, LiteOn ve Toshiba, “LightScribe” teknolojisine sahip yani disklerin üzerine çizim yapabilen CD/DVD yazıcı modelleri piyasaya sunacaklarını duyurdu. HP ve Philips, iki yeni DVD yazıcı ile başlıyorlar.

Diske Çizim Yapan Yazıcılar

HP’nin dvd640i modeli kısa bir süre içerisinde piyasaya sunulacak ve yaklaşık olarak 100 Euro’dan satılacak. Philips’in DVDR16LSK modeli ise yaklaşık olarak aynı fiyata Mart ayında satışa çıkacak.

Bu sürücüler, tek bir kere yazılabilir DVD medyalarını 8 ile 16 hız arasında ve iki katmanlı diskleri ise 2.4x hızında yazabilecekler. Buna karşılık DVD+/-RW’lerin üzerine yazılırken ise 8x hızına kadar çıkılabilecek.

LightScribe teknolojisi yazıcının lazeri kullanılarak CD ve DVD medyalarının üzerine çizim yapılabilmesine veya yazı yazılmasına imkan sağlıyor. Kullanıcılar, bunun için diski ters çeviriyor ve özel bir yazılım yardımıyla yeni bir yazma işlemi gerçekleştiriyorlar. Son olarak Nero, tüm dünyada kullanılan yazılımı için yeni bir fonksiyon yayınlayacağını duyurmuştu.

Uygun medyalar ise ilk olarak Mart ayından itibaren Memorex tarafından sunulacak. Ancak fiyat konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. Ayrıca HP, Imation, TDK, Verbatim ve Philips de LightScribe yazıcılar için renk katmanlı medyalar piyasaya sunacaklarını duyurdu.

Okuyucu Yorumları