Divx Filmlerde Problemler ve Çözümleri

Divx izleme sevdamız ara sıra çıkan problemlerle kâbus haline gelebiliyor.

Divx Problemine Son!

Divx filmler artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Mesela tatile giderken yanınıza sevdiğiniz 6 tane Dvd Film mi almak isterdiniz yoksa 6 filmi (Divx olarak) içeren tek bir DVD mi? Ben tek DVD yi seçerdim... Tabii ki Divx izleme sevdamız ara sıra çıkan problemlerle kâbus haline gelebiliyor. Bu yazımızda çıkan olası problemleri ve çözüm yollarını masaya yatıracağız.

Avi dosyası görüntülenemiyor/ ses yok, codec eksik

Avi dosyası görüntülenemiyor/ ses yok, codec eksik

Video Lan Client (VLC) oynatıcı programı, www.videolan.org adresinden ücretsiz olarak indirebilir. Programın en harika özelliği ise hiçbir ses yada görüntü codec' ine ihtiyaç duymadan tüm dosyaları başarılı bir şekilde açabilmesi. Programı indirin, kurulumda desteklenen tüm dosyaları vlc ile açılacak şekilde yapılandırın... Ve tadaa ! Tüm filmler sorunsuzca açılacaktır. Bu arada Türkçe klavye kullanıyorsanız program otomatik olarak Türkçe kuruluyor.

Avi dosyası bozuk/ görüntüde bir yerde atlama var

Avi dosyası bozuk/ görüntüde bir yerde atlama var

Bu konuda yine yardımımıza VLC yetişiyor. Açılışta dosyayı kontrol edip 'Avi file is broken, Do you want to repair it?' şeklinde soruyor. Yes'i seçerseniz Filmin uzunluğuna bağlı olarak belli bir sürede filmi tamir edip başlatıyor.

Vlc de altyazı görüntülenmiyor

Vlc de altyazı görüntülenmiyor

Bu problemin 2 çözümü var, birinci olarak dosyayı açarken Dosya-Dosya Aç- kısmından üstte film dosyasını, altta ise altyazıyı seçebilirsiniz. İkinci çözüm ise film dosyasının ve altyazı dosyasının adını aynı yapın (uzantıya kadar olan kısımı copy paste yapın, işi görecektir) Mesela; filmin tam adı: Charlie-Chaplin.avi ise altyazı adını da Charlie-Chaplin.srt ( .txt , .sub vs ) şeklinde değiştirin. Film ve altyazı aynı klasörde olsun. Şimdi son olarak VLC de şu adımları izleyin: Ayarlar-Tercihler-Video+Altyazılar/Osd kısmını açın sağ altta 'gelişmiş seçenekler' e tıklayın. 'Altyazı dosyalarını otomatik bul' u işaretleyin ve altındaki 'Altyazı Otomatik Bulma Yolu' kısmını '.\ ' olarak değiştirin. Artık filmleri çift tıklamayla altyazılı olarak açabileceksiniz.

Media Player'da altyazı görüntülenmiyor

Media Player'da altyazı görüntülenmiyor

Bu duruma da çözüm var; Direct Vob Sub altyazı filtresi. www.free-codecs.com adresinden ücretsiz indirip kurabilirsiniz. Hiçbir ek ayar yapmadan, 3. Adımda anlatıldığı gibi film ve altyazı adı aynı ise, ikisi de aynı klasörde ise filme çift tıklayarak media player da açtığınız zaman Direct vobsub otomatik olarak devreye girecek ve sorunsuzca filmi altyazı ile izleyebileceksiniz...

Sesler ile altyazı aynı anda ilerlemiyor

Sesler ile altyazı aynı anda ilerlemiyor

Buna altyazı senkronizasyon bozukluğu denir. Geçici ve kolay çözüm olarak Bsplayer i kurabilirsiniz. Konuşma geçen bir sahnede filmi dondurup altyazı denk gelecek şekilde Shift + Sağ ok ya da Shift + Sol ok tuşlarıyla ayarlayabilir, filmi kaldığı yerden keyifle izleyebilirsiniz.

Altyazı kaymış, kalıcı olarak düzeltmek istiyorum

Altyazı kaymış, kalıcı olarak düzeltmek istiyorum

Bu konuda Subtitle Workshop yardımımıza yetişiyor. http://www.urusoft.net adresinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Bu adım kalıcı fakat biraz daha uzun süren bir çözümdür. Program kurulduktan sonra Movie-Open kısmından filmi açıyoruz. File-Load Subtitle kısmından da altyazı dosyamızı açıyoruz. Kayan altyazıyı düzenlememiz için Edit-Timings-Set Delay kısmından altyazı düzgün çıkana kadar artı veya eksi bir değer veriyoruz. Bu işlem, deneme yanılma ile yapıldığı için biraz uzun sürebilir. Yada ilk konuşma geçen sahneyi açıp filmi durdurup Edit-Timings-Adjust-Adjust Subtitles kısmına filmin altında sağda yazan zamanı yazıyoruz.' Adjust!' Tuşuna basarak işemi bitiriyor, File-Save ile dosyayı kaydediyoruz. Çeviri hatalarını ise alt kısımdaki altyazıların sıralı şekilde yazıldığı yerden düzeltebilirsiniz.

Altyazı yok/bulamıyorum: Bu konuda da Divxplanet http://208.101.43.202/ ve Divxforever http://www.divxforever.biz/ adresinden filminizin orjinal adından arama yapabilirsiniz. Arama kriterlerinde kaç cd olduğunun yanı sıra saniyedeki kare sayısı (frame per second-FPS) da önemlidir. Filmin FPS sayısına bakmak için film dosyasına sağ tıklayıp özellikler-özet kısmına bakın.

Herkese iyi seyirler,
Yankı Göker

Okuyucu Yorumları