Dizüstü bilgisayarın fendi televizyonu yendi

Sevdiklerimize en fazla hediye aldığımız yeni yılda alışverişlerin giderek dijital ürünlere doğru kaydığı ve dizüstü bilgisayarların sezonun en çok satan ürünleri arasında yer aldığı ortaya çıktı.

Dizüstü bilgisayarın fendi televizyonu yendi

Pazar analiz firması NPD Group tarafından Amerika’da yapılan araştırma dizüstü bilgisayarların artık televizyonlar kadar popüler olduğunu gösterdi.

Kablosuz İnternet ve multimedya özelliklerine bir arada sahip olan Intel® Centrino™ mobil teknolojili dizüstü bilgisayarlar hem iletişim hem eğlence cihazı olma özellikleriyle en çekici yılbaşı hediyeleri arasında. Analist firma Gartner da, 2004 yılının son çeyreğindeki ev kullanıcılarına yönelik dizüstü bilgisayar satışlarının, ABD’de ve tüm dünyada, 2003’e göre yüzde 22 artmasını bekliyor.

İşten eve, evden işe sürekli yanımızda olan, her yerde yanımızda rahatlıkla taşıyabildiğimiz dizüstü bilgisayarlara olan talebin artması ve bu trendin yaygınlaşmasıyla birlikte tüketiciler de sevdiklerine mobil yaşam tarzına uygun hediyeler almaya başladı. Hediye alışverine çıkanların teknoloji ürünlerinde; kişiselleştirme, mobil kullanım, hem diğer cihazlarla hem de arkadaşlarla ve aileyle bağlantı kurabilme yeteneği gibi başlıca özellikler arıyor. Intel® Centrino™ mobil teknolojili dizüstü bilgisayarlar da; geniş ekran, TV kartı, video kayıt ve uzaktan kumanda gibi özellikleri sayesinde her an yanınızda taşıyabileceğiniz çok amaçlı bir eğlence cihazına dönüşüyor.

Piyasa araştırma kuruluşu NPD Group, tüketici perakende satış rakamlarına göre, Amerika’da “Black Friday” (Kara Cuma – Şükran Günü’nü takip eden Cuma günü için perakende şirketlerinin verdiği ad) süresince, dizüstü bilgisayar satışlarının, televizyon satışlarının önüne geçtiğini duyurdu.1 En İyi Tatil Hediyesi Trendi İndeksi’ne göre, Amerikalıların %76’sı sevdiklerine bu tatilde teknolojik bir ürün hediye etmeyi planlıyor. Analist firma Gartner ise, Türkiye’de 2004’ün üçüncü çeyreğinde, birinci çeyreğe oranla, dizüstü bilgisayar satışlarının %19 oranında arttığını belirtti. Buna göre ilk çeyrekte 42.503 olan dizüstü bilgisayar satışı üçüncü çeyrekte 50.878’e yükseldi.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Gartner Türkiye Danışmanı Halil Aksu 2004 yılının genel olarak PC üreticileri açısından iyi bir sene olduğunu, satış rakamlarının düzenli bir artış gösterdiğini belirtti. Gençoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özellikle dizüstü bilgisayar satışları masaüstü bilgisayar satışlarına göre daha hızlı büyüme göstermektedir. Bu eğilimin önümüzdeki dönemde de bu şekilde devam etmesini bekliyoruz. Buna etki eden unsurların başında bilgi üreten çalışanın eskiye oranla çok daha fazla mobil yaşam tarzına ayak uydurması ve kullandığı teknolojilerin de mobil çalışma ortamına uyum sağlaması geliyor. Özellikle Intel® Centrino™ teknolojisi 2004 yılına damgasını vurmuş ve kablosuz internet erişimi kolaylığı sayesinde mobil bilgi işlem gücünün hızlıca yaygınlaşması için önemli bir adım atmıştır. Gartner, 2005 yılı ve sonrasında da kablosuz internet erişimin hızlıca yaygınlaşacağını öngörmektedir. Bunun kişisel bilgisayar konusunda da tercihin PC'den daha çok Laptop'a yönelik olacağını göstermektedir.”

TeknoSA Kategoriden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent İnel konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: ''2004 yılında TeknoSA dizüstü bilgisayar satışları 2003 yılına oranla 2,5 kat büyüdü. Önümüzdeki yıl da bu büyüme trendinin devam etmesini ve dizüstü bilgisayarın gitgide daha geniş bir kitleye ulaşmasını bekliyoruz.''

Dizüstü bilgisayarların giderek popülerlik kazanmasındaki bir diğer sebep de kablosuz İnternet erişim alanlarının (hotspot), gerek evde gerek işte gerekse halka açık alanlarda gitgide yaygınlaşması. Dünya çapında 43.000’den fazla Intel® Centrino™ mobil teknolojisi ile uyumlu kablosuz İnternet erişim noktası bulunuyor. Türkiye’de de Intel’in Türk Telekom A.Ş. ile yaptığı işbirliği kapsamında, Türk Telekom’un bugüne kadar kurduğu ve bundan sonra kuracağı toplam 400 kablosuz Internet erişimi alanı (Hotspot) Intel’in tüm dünyada geçerli Intel® Centrino™ Mobil teknolojisine uyumluluk sertifikasyonu ile donatılıyor.

Hafif olmalarının yanı sıra daha uzun pil ömrüne ve WiFi özelliklerine sahip olan Intel® Centrino™ mobil teknolojili dizüstü bilgisayarlar, üstün mobil performansı da beraberinde getiriyor.

Notebook alışverişine çıkanlar için kaçırılmayacak fırsatlar:

Bu yılbaşı sevdiklerine dizüstü bilgisayar hediye etmek isteyenler için kaçırılmayacak fırsatlar devam ediyor. Intel® CentrinoTM Mobil Teknolojisi’ne sahip Keysmart notebookları 18 ay taksit imkanıyla satın almak mümkün. Ayrıca TeknoSA'da HP notebook satın alanlara taşıma çantası hediye ediliyor.

Okuyucu Yorumları