Dizüstünde açılış süreleri daha da kısalacak

Bilgisayarı sadece 10 saniyede başlatan "hızlı açılış" seçenekleri ne durumda? Araştırdık...

Hızlı açılış bilmecesi!

Bazı dizüstü bilgisayarlarda bulunan hızlı açılış özelliği hem çok iyi bir fikir, hem de pratik sorunlarla boğuşuyor. Kullanıcılar hızlı açılış özelliği bulunan dizüstü bilgisayarlarda hızlı bir şekilde e-postalarına bakmak gibi basit işlemleri gerçekleştirebiliyor. Ancak kullanıcılar ofis programı çalıştıramıyor. Hızlı açılan dizüstü, basitçe özetlemek gerekirse yapabileceği işlemlerin tamamını yapamıyor. Bunun kullanıcılara verdiği rahatsızlık hızlı açılışın sağladığı kolaylıktan daha büyük olabiliyor.

İşte bu yüzden üreticiler dizüstü bilgisayarlarda hızlı açılışı geliştirmek istiyor. Çünkü hızlı açılış sunan dizüstü bilgisayarlar internet bazlı uygulamalara ağırlık veriyor. Aynı uygulamalara akıllı telefonlar da ağırlık veriyor. Bu telefonlar açılış süresi sorunu olmadan aynı işlerin çoğunu görüyor. Üstelik özellikleri gün geçtikçe gelişiyor. Bu telefonlar elbette ki gelişmiş özelliklere sahip dizüstü bilgisayarlarla yarışamazlar. Ancak amacı sadece internet üzerinden haber ve iletişim olan insanlar için belli bir seviyenin altındaki dizüstü bilgisayarları gereksiz kılacak kadar gelişmiş durumdalar.

Hızlı açılış özelliğini pek çok firma geliştirmeye, açılış süresini 10 saniyenin altında tutmaya çalışıyor. DeviceVM, Splashstop yazılımını, Phoenix Technologies, HyperSpace'i bu iş için sunuyor ve geliştirmeye devam ediyor. Hızlı açılış altında daha fazla yazılım çalıştırılmasına imkan tanımak istiyorlar.

Yetenek arttıkça açılış süresi uzuyor

Yetenek arttıkça açılış süresi uzuyor
Android 10 saniyelik açılış süresiyle iyi bir alternatif

Dizüstünün yetenekleri arttıkça yükleme süresi uzuyor. Bu yüzden Windows alternatifleri veya hızlı açılış için yeni Windows 7 ile sorun çıkartmayacak uygulamalar geliştirilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Mesela HyperSpace minimalist bir Linux sürümü. Tam sürüm Windows kurulu bir bilgisayarın hızlı açılış seçeneğinde durumu kurtarıyor. Splashtop ise daha iş bazlı kullanımlar için geliştirilmiş. Sunucu üzerindeki yazılımları uzaktan çalıştırmak gibi seçenekler sunuyor.

Ancak bunlar çok yaygın olmayan, biraz özel yazılımlar. 10 saniyede başlayan Android çok uygun, hem de gittikçe yaygınlaşan bir işletim sistemi. Elbette bu hızlı açılış işletim sistemlerinin, Windows'un yerini almadığını, sadece hızlı açılış seçeneğinde çalıştığını bir kez daha hatırlatalım. Bu yazılımların yetenekleri de açılış süreleriyle bağlantılı. 10-12 saniyede açılış sorun değilse dizüstünün yeteneklerinden daha fazlasından faydalanabilirsiniz. Ancak birkaç saniye bile almamalı derseniz, dizüstünün yetenekleri akıllı telefon seviyesine geriliyor.

Okuyucu Yorumları