Doğal afet ve felaketlere karşı plan yapın!

Felaketlere karşı ne kadar hazırlıklısınız? İşte yıkım anlarında planlarınıza eklemeniz gerekenler

Felaketlere yenilmeyin...

Bir doğal afetin veya felaketin başımıza ne zaman geleceğini bilmemizin imkanı yok. Ve bu tür bir afetle karşı karşıya kaldığımızda yapacağımız şeyler oldukça kısıtlıdır. Bu nedenle ailenizi ve sevdiklerinizi korumak için bir çok plan yapmalı ve zararın minimum olmasını ummalısınız.

Nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Endişe etmenize gerek yok, çünkü CHIP Online, ister insan yapımı olsun ister doğal, felaketlere karşı nasıl tedbir alabileceğinizi ve hangi teknolojileri kullanabileceğinizi araştırdı. Gerekli bilgileri makalemizin ilerleyen sayfalarında bulabileceksiniz.

Öncelikle biraz tedbir

Öncelikle biraz tedbir
Android'deki Are You Ready uygulaması, acil durum bilgilerini avucunuzun içine getiriyor

Öncelikle biraz tedbir

Mike Tyson'un bir sözü var: Çenesize yumruğu yiyene kadar herkesin bir planı vardır. Felaket planlarınız, büyük ve tehlikeli dünyanın başınıza getirebileceği şeyleri hesaba katmıyor olabilir.

Acil durum planlarınızı oluşturmada Citizen Corps ve 72hours.org gibi web siteleri size oldukça değerli bilgiler veriyorlar. StuffSafe adlı web sitesi ise tanıdıklarınız hakkında fotoğraflarınızı ve açıklamalarınızı ücretsiz olarak saklıyor.

iOS'u veya Android cebinizi de tedbir için kullanmanız mümkün. Android'de Are You Ready uygulaması, acil durum planlamalarını parmaklarınızın ucuna getiriyor.

iPhone'da ise 1.99 dolar fiyatındaki Disaster Readiness, oldukça iyi bir seçenek. Uygulama içerisindeki bilgiler, çevrim içi olarak çeşitli kaynaklardan bulunabilse de, Disaster Readiness tüm bu bilgileri tek bir yerde toplayarak işinizi kolaylaştırıyor.

Afet hazırlıklarına yönelik başka iOS ve Android uygulamaları da mevcut. Android kullanıcıları, dünya çapında afetler hakkında gerçek zamanlı bilgiler veren Disaster Alert by PDC'ye göz atabilirler. iOS kullanıcıları ise benzer hizmetleri Emergency Radio uygulamasında bulabilirler.

İletişim, anahtar öneme sahiptir

İletişim, anahtar öneme sahiptir

İletişim anahtar öneme sahiptir

Bir afetin tüm sevdiklerimizle aynı çatı altındayken bizi vuracağını düşünsek de, bu aslında gerçekçi bir senaryo değildir. Bu kişiler afet sırasında çalışıyor, alışveriş yapabiliyor veya eğleniyor da olabilir. Acil bir durum oluştuğunda kendi güvenliğinizin ardından ilk önceliğiniz, şüphesiz aileniz ve sevdiğiniz kişilerdir. Bu aynı zamanda, acil durumun oluştuğu alanda herkesin etkilendiğini düşünmenize yol açar.

Bunun sonucu ise cep telefonlarından art arda yapılan ve mobil ağı genellikle çökerten aramalardır. Aynı durum sabit telefon hatları için de söylenebilir. Felaket planlarınız bunun üstesinden gelecek şekilde, iletişim kurmanızı sağlayacak bilgileri de içermelidir.

Afet planlama

Afet planlama
Sabit kablolu telefonlar, ikincil bir güç kaynağına ihtiyaç duymazlar

Öncelikle oturun ve bağlantıda kalmak istediğiniz kişilerle bir afet durumunda nasıl iletişim kurabileceğinizi planlayın. Cep telefonları ve sabit hatlar, ilk ve en iyi seçenek olarak düşünülebilir (güç ve ağ bağlantısına sahip olduğunuzu düşünürsek). Cep telefonu kullanıcıları, sabah evi terketmeden önce pilin tam olarak dolu olduğundan emin olmalıdırlar. Sabit hatlarda ise durum daha karışık bir hal alabilir. Bugün kullanılan sabit telefonların çoğu, ofisinizdeki çok hatlı Cisco cihazlarına veya evinizde kablosuz bir telefona veya VOIP birimine bağlıdır ve bu cihazlar, çalışmak için ikincil bir güç kaynağına ihtiyaç duyarlar. Ancak eski stil kablolu telefonlar, bu tür bir güç ihtiyacı duymazlar.

Bunun anlamı, telefon hatları sağlam kaldıkça arama yapabilecek olmanızdır. Ancak sağlam bir sabit hat veya mobil ağ erişimine sahip olsanız bile, hat sıkışıklığı nedeniyle yerel bir arama yapamayabilirsiniz. Bu nedenle alan-dışı bir numarayı önceden belirleyebilirsiniz.

Arama yerine kısa mesaj, Google'ın hizmeti...

Arama yerine kısa mesaj, Google'ın hizmeti...
Google People Finder yardımınıza koşabilir

Uzun mesafeli bu kişiniz, afet planlarınızı diğer sevdiklerinize aktarmakta kullanılabilir (güvende olduğunuz veya başka bir yerde güvenlik planı oluşturmak istemeniz gibi). Cep telefonu kullanıcıları, arama yapmak yerine kısa mesaj göndermeyi de tercih edebilirler. Kısa mesajlar, sesli aramaların yapılamadığı zamanlarda sıkışıklığın önüne geçebilir.

Eğer sevdiklerinize ulaşamıyorsanız, önünüzde birkaç yol bulunuyor. Evinizdeki internet bağlantınız veya akıllı cebiniz çalışıyorsa, Google Person Finder (Google Kişi Bulucu) hizmetini deneyebilirsiniz.

Son olarak Japonya depremi ve tsunami'si ardından kullanılan hizmet, kaybolan sevdiklerinizi bulmanıza ve kayıp kişiler hakkında mesaj bırakmanıza yardımcı oluyor.

İletişim için diğer başvurabilecekleriniz

İletişim için diğer başvurabilecekleriniz
Solarlink FR600 TK

İnternet bağlantınız, Google People Finder'ı açacak kadar iyi ise, yerel haber hizmetlerine veya yerel yönetiminizin web sayfasına bağlanarak nereden yardım alabileceğinizi veya nereye sığınabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Güç ve internet bağlantısı yoksa, durumun üstesinden gelmenizi sağlayacak en iyi araç, bir çok bantlı radyo kullanmak olabilir. TK Eton'un AAA pillerle ve AC adaptörü ile çalışan Solarlink FR600 TK radyosu, bir el koluna sahip ve güneş enerjisi ile çalışabiliyor. Eğer bu da size yetmiyorsa, FR600'ün bir fener ve USB cep telefonu şarj prizi ile geldiğini söyleyelim.

Astronot gıdası

Astronot gıdası
Nemi alınmış gıdalar, 30 yıla kadar raf ömrüne sahipler.

Astronot gıdası

USDA'ya göre buzdolabınız, elektriksiz bir durumda içindeki yiyecekleri sadece 6 saat soğuk tutabilir. Dolabınız tamamen dolu ise, kapısını sıkça açmadıkça içerisindeki yiyecekler iki güne kadar erimeden kalabilir. Kaynaklara göre afet hazırlık planınız, evinizdeki her birey ve hayvan için 72 saatlik yiyecek ve içecek stoğunu içermelidir.

Bu konuda suyu alınmış yiyecekler yardımınıza yetişecektir. Bu tür gıdaların içerisindeki nem alındığından, üzerinde mikro organizmaların oluşma şansı oldukça düşüktür. Oksijen geçirmeyen maddelerle saklandığında, bu tür ürünlerin raf ömrü 30 yılı bulabilir. Gıdanın neminin alınmış olması, onun hafiflemesine de yol açmaktadır.

Nemi alınmış veya kurutulmuş-dondurulmuş ürünleri çevrim içi olarak bulmanız oldukça kolaydır. Google'da bu ürünleri aradığınıza kısa süre içinde alış verişe başlayacaksınız. Bu tür yiyecekleri servis yapmadan önce ısıtmanız gerekeceğinden, gerekli araç gereçlere sahip olmalısınız.

Amerikan ordusu tarafından üretilen MRE'ler (yemeye hazır yiyecek), de afet durumları için iyi bir seçenek sunmaktadır.

Su dünyası

Su dünyası
Felaketin su kaynaklarınızı kirletmesi olasılığına karşı paket suları kullanabilirsiniz

Su dünyası

Acil bir durumda temiz bir içme suyundan önemlisi yoktur. Acil durum planınızda her birey için günlük en az iki litre su içermeniz tavsiye edilmektedir. Karşılaştığınız felaket, su kaynaklarınızı kirlettiyse, en iyi alternatiflerden bir tanesi su paketleridir. Ancak bu paketlerin bir raf ömrü olduğunu ve zamanı gelince değiştirilmesi gerektiğini unutmayın.

Bunun yanında acil durum setinizin içerisine taşınabilir bir su filtresi sistemi dahil etmeyi düşünebilirsiniz. Bu sayede örneğin paketli suyunuzun tarihi geçmiş bile olsa, onu süzerek su elde edene dek kullanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları