Doğru işlemciyi nasıl seçmelisiniz?

İşlemci almayı düşünüyorsunuz ancak mevcut seçenekler kafanızı çok mu karıştırdı? Çözümü makalemizde

Doğru CPU'yu tercih edin!

PC'nizin işlemcisini yükseltmek, onun performansını yükseltmek için mevcut en kolay yollardan biri değildir, ancak önemli farklar yaratabilir. Doğru bir çip, yavaş PC'nizi bir güç makinesi haline getirebilir.

CPU'yu PC'ye yerleştirme şekli, PC'lerin ilk günlerinden beri fazla değişmedi ancak yeni bir çip seçmek çok kolay bir iş değil. Eskiden sadece GHz değerine bakarak en yüksek saat hızına sahip işlemciyi seçebiliyorduk. Bugün ise bunun yanında sayısı giderek artan farklı değişkenler de var.

Öncelikle CPU soketinize bakarak AMD mi yoksa Intel işlemciye mi ihtiyacınız olduğunu denetlemelisiniz. Bundan sonra ise işlemcinin kendisini seçmeniz gerekiyor. Her üretici, birbirinden bir takım farklara sahip teknolojiler kullanıyor ve çip isimleri bunlar hakkında fazla şey söylemiyor.

Kaç çekirdeğe ihtiyacınız olduğunu belirleyin

Kaç çekirdeğe ihtiyacınız olduğunu belirleyin
Çekirdek tercihiniz, PC'nizle ne yapacağınıza bağlı olarak değişiyor

Çip türünü seçtikten sonra kaç çekirdeğe ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Daha az sayıda ve daha hızlı çekirdekleri mi tercih etmelisiniz, yoksa nispeten daha yavaş çalışan daha çok çekirdeği mi? Otomatik turbo modlar ve hyperthreading gibi ince detayları da hesaba katmanız gerekiyor.

Son olarak ise CPU'nuz ve grafik işleme biriminiz arasındaki etkileşimi düşünmeniz gerekiyor.

İsterseniz bir faktörü detaylı olarak inceleyelim: çekirdek sayısı. Düşünülenin aksine, daha çok çekirdek sayısı, daha fazla hız demek değildir. Hız, çalıştırdığınız uygulamalara ve bunların çekirdekleri nasıl kullandığına bağlıdır.

Bugünkü birçok video düzenleme yazılımı ve oyun, birden çok çekirdeği aynı anda kullanabiliyor. Photoshop, Adobe Premiere ve HD video çalıcıları, GPU hızlandırmasından da faydalanabiliyor. Bu nedenle sisteminizi bir bütün olarak düşünmeli, gereksinimlerinizi göz önünde bulundurmalısınız.

Diğer faktörler

Diğer faktörler

Örneğin video düzenleme profesyonelleri, HD akışlarını Final Cut Pro ile kodlayabilen çift çekirdekli bir MacBook Pro'yu seçebilir. Bu Mac, dört çekirdekli bir PC'den ve programlanamaz bir grafik kartından daha iyi iş görecektir.

Hesaba katılabilecek başka faktörler de var. Örneğin Intel'in yeni Sandy Bridge CPU'ları inanılmaz derecede iyi bir Quick Sync video kodlama motoruna sahip ve bu, genellikle GPU hızlandırmasından daha iyi çalışıyor.

Bu makalemizde, en iyi çipi seçmenizde size yardımcı olmaya çalışacağız.

İşlemci savaşları

İşlemci savaşları
Bu yaz çıkması beklenen Bulldozer'in Intel'e karşı bir tehdit oluşturması bekleniyor.

İşlemci savaşları

AMD ve Intel arasındaki savaş yıllardır devam ediyor, ancak Intel şu an sanki bir adım önde. 6 Series anakartların milyar dolarlık geri çekilmesi bile Sandy Bridge işlemcilerinin açılışını gölgede bırakmaya yetmedi ve üstelik Intel'in hisseleri değer kazandı.

AMD ise Intel'in Athlon 64'ü ezip geçen Core 2'leri yayınlamasından beri ham performansta geride kalıyor. AMD'nin çekirdek sayısını artırması da işe yaramadı, zira altı çekirdekli Phenom II çiptleri, dört çekirdekli rakiplerini yakalayamıyor.

Ancak bu yaz çıkması beklenn AMD'nin tamamen yeni bir tasarıma sahip Bulldozer adındaki işlemcilerinin Intel'in liderliğine önemli bir tehdit oluşturacağı düşünülüyor.

CPU seçenekleri: Intel işlemciler

CPU seçenekleri: Intel işlemciler
Intel Core i7 980X

CPU seçenekleri

Intel işlemciler: Üst uç

Intel Core i7 980X
Yurtdışı fiyatı: 1.200 dolar

Alabileceğiniz en iyi işlemciyi mi arıyorsunuz? O halde Intel Core i7 980X'den başka bir işlemciye bakmanıza gerek yok. Core i7 980X, tabi ki altı çekirdekli bir işlemci. Intel stilinde altı çekirdekli olan işlemci, çekirdek başına iki parçacık taşıyor. Yani görev yöneticisini açtığınızda bir düzine işlemci kutucuğu görüyorsunuz.

Bu bağlamda Intel'in AMD Phenom II X6 1090T Black Edition işlemcisi bile nispeten sıradan kalıyor. Bu işlemci de altı çekirdeğe sahip, ancak her biri sadece tek parçacığa sahip. Bunun yanında Intel Core i7 980X, 32nm teknolojisi ile şu anki son teknolojiyi kullanırken, AMD'nin CPU mimarisi nispeten antik kalıyor.

Intel Core i5 2500K
Yurtdışı fiyatı: 310 dolar

Intel, yeni Sandy Bridge mimarisini baz alan işlemcilerini ortaya çıkarıyor. Yeni çipin ilk meyvesi ise Intel Core i5-2500K ve Intel Core i7-2600K masaüstü işlemcileri olarak karşımıza çıkıyor.

Değişen çipleri, soketleri ve modelleri unutun. Intel'in ana rakibi AMD, performans olarak Intel'in bu teklifine karşı bir cevap veremiyor. Core i5 ve Core i7 damgalarını unutun. Bu işlemciler yepyeni ve PC'nizi uçurmaya hazırlar.

Intel işlemciler (üst ve orta seviye)

Intel işlemciler (üst ve orta seviye)
Intel Core i7 2600S, düşük güç tüketimine sahip

Intel Core i7 2600S
Yurtdışı fiyatı: 380 dolar

Sandy Bridge'in açılında ortaya çıkan overclock canavarı Core i7 2600K'yı birçoğumuz duymuştur ancak Intel Core i7 2600S'i duymamış olabilirsiniz.

İkinci jenerasyon bir CPU'nun model numarasının sonunda 'K' harfi yoksa ciddi bir overclock hayali kurmamak gerekiyor. Peki 'S' ne demek oluyor?

'S', daha düşük güç tüketen ancak 'T' modelleri kadar düşük güç tüketmeyen birimleri temsil ediyor. Yani standart 2600 modelinin harcadığı 95W yerine, 65W harcıyor. T serisi ise 45W güç tüketimine sahip.

Düşük güç tüketiminin yanında, Intel Core i7 2600S, 2600 ailesinin tanıdık özelliklerini taşıyor: dört çekirdek, sekiz parçacık ve 8MB Smart Cache. Ancak tüm S sınıfı çiplerde olduğu gibi, saat hızı ailedeki diğer üyelere göre daha düşük.

Intel işlemciler: Orta seviye

Intel Core i5 2300
Yurtdışı fiyatı: 240 dolar

Intel'in yeni serisindeki en düşük teknik özelliklere sahip işlemci, 2500'den sadece biraz daha hesaplı. Bu nedenle, overclock yapmayı düşünmüyorsanız çok fazla performans farklı hissetmeyeceksiniz. Dolayısıyla bu daha hesaplı modeli seçerek paradan bir miktar tasarruf edebilirsiniz.

Dört çekirdekli Sandy Bridge CPU, 2.8GHz temel saat hızına sahip ve Turbo modda 3.1GHz'e yükselebiliyor. Tüm i5'ler gibi Hyperthreading etkin olarak gelmiyor, ancak yine de AMD'nin altı çekirdekli Phenom II'sinden daha hızlı (video kodlama uygulamaları dışında).

Intel Core i3 2100
Yurtdışı fiyatı: 175 dolar

Dört çekirdekli maliyetine sahip olmayan bir Sandy Bridge mi istiyorsunuz? O halde Intel Core i3 2100 tam size göre olabilir.

Intel Core i3 2100, 3.1GHz saat hızına, 3MB L3 ön belleğine sahip. Ancak Turbo Boost özelliğine sahip değil ve kilitli. Dolayısıyla overclock yapmanız mümkün değil.

AMD işlemciler

AMD işlemciler
AMD Phenom II X6 1100T BE, altı çekirdeğe sahip ancak Intel'in çekirdekleri döngü başında çok daha fazla iş yapıyor

AMD işlemciler: Üst uç

AMD Phenom II X6 1100T BE
Yurtdışı fiyatı: 340 dolar

AMD Phenom II X6 1100T Black Edition, Intel'in Core i7 870 gibi en düşük fiyatlı i7 işlemcileri ile benzer fiyatlara sahip. İşlemci, 870'in dört çekirdeğine karşılık altı çalıştırma çekirdeğine sahip. Altı çekirdekli Intel CPU'lar ise çok daha pahalı.

Ancak Intel çekirdekleri, döngü başına çok daha fazla iş yapıyor. AMD, Bulldozer CPU mimarisini ortaya çıkarana kadar daha fazla çekirdeği daha ucuza satmalı.

AMD Phenom II X6 1100T Black Edition yeni bir işlemci değil ve AMD'nin ünlü altı çekirdekli Thuban çipini baz alıyor. Yani işlemci 45nm teknolojisine sahip ve üzerinde çekirdek başına 512k ön bellek ve 6MB ortak ön bellek barındırıyor.

AMD işlemciler (üst ve orta seviye)

AMD işlemciler (üst ve orta seviye)
AM3 CPU soketini kullanan Phenom II X4 955 black edition

Phenom II X4 970BE
Yurtdışı fiyatı: 225 dolar

45nm Deneb çekirdeğini baz alan dört çekirdekli Phenom II çipleri yaklaşık iki senedir görevlerini yerine getiriyorlar. AMD Phenom II X4 970BE ise 4.5GHz saat hızı ile geliyor.

Phenom II X6 1055T
Yurtdışı fiyatı: 225 dolar

Altı çekirdekli Phenom II X6 1055T, 904 milyon çekirdeğe ve 125W güç tüketimine sahip. İşlemci 2.8GHz saat hızında çalışıyor.

AMD işlemciler: Orta seviye

Phenom II X4 955BE
Yurtdışı fiyatı: 175 dolar

AMD, ilk AM3 CPU soketi uyumlu işlemcilerini ortaya çıkardığında şaşkına dönmüştük. AM3, AMD'yi DDR3 çağına taşıyordu.

Yeni soket, artırılmış bant genişliğini ve çoklu çekirdek desteğini göstermek için yepyeni bir işlemciye ihtiyaç duyuyordu. Ve sonunda bu işlemci, yeni Phenom II X4 955 Black Edition olarak ortaya çıktı.

Phenom II çipinden oluşan işlemci, 45nm silikon teknolojisine sahip (eski 65nm transistörleri yerine) ve dört çekirdeği üzerinde barındırıyor.

AMD işlemciler (orta seviye)

AMD işlemciler (orta seviye)
AMD Phenom II X2 565BE

Athlon II X2 260
Yurtdışı fiyatı: 81 dolar

Atom işlemcinin tersine, Athlon II, düzensiz çalıştırmayı destekleyen 'doğru' bir işlemcidir. Birçok oyunu ve çoklu görevi yerine getirebilir ve Atom'daki yavaşlamalar bu işlemcide ortaya çıkmaz.

Basit görevlere yönelik düşük maliyetli ikinci bir sistem oluşturmak için tavsiye edebiliriz.

Phenom II X2 565BE
Yurtdışı fiyatı: 146 dolar

3.4GHz'deki yüksek saat hızı ve kilitsiz çarpanı, nispeten eski oyunlar için yeterince güçlü. Ancak yaklaşık 30 dolarlık bir kar için dört çekirdekli X4 955BE'den vaz geçmek ne kadar doğru olur, tartışılır. Zira X4 955BE, video kodlamada neredeyse iki kat hızlı ve çoklu iş parçacıklarını destekleyen oyunlarda iyi bir FPS avantajı var.

Intel'in en düşük fiyatlı CPU'su Pentium G6950 de daha az fiyat karşılığında daha iyisini sunuyor.

Okuyucu Yorumları