Dokümanlar artık para gibi korunacak

Xerox, belge ve doküman sahteciliğine karşı caydırıcı nitelikte yeni bir teknoloji geliştirdi.

Floresan yazı tekniği

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, belge ve doküman sahteciliğine karşı caydırıcı nitelikte yeni bir teknoloji geliştirdiğini duyurdu. Xerox, banknot, çek gibi değerli kağıtların baskısında ihtiyaç duyulan floresan mürekkebini kullanmadan, gene ultraviyole ışık altında görünebilecek gizli harf, rakam ve simgelerin basılmasını sağlayan "Floresan yazı" adı verilen bir buluş gerçekleştirdi. Bu buluşla artık diploma, rapor, banka çeki, kimlik kartları gibi belgeler, kağıt paralarda bulunan yüksek güvenlik standartlarıyla, dijital yazıcılarda basılabilecek. Xerox, "Floresan Yazı" adını verdiği bu buluşunu, "Xerox FreeFlow™ Değişken Veri Çözümü 5.0" adlı yazılımı ile ticari olarak kişi ve kuruluşların kullanımına sundu.

Xerox'un patentini aldığı bu teknoloji, Xerox'un Keşif ve Teknoloji Grubu'ndan Reiner Eschbach tarafından geliştirildi. "Floresan Yazı" teknolojisi, önemli belge ve dokümanların gözle görülemeyen yazı, işaret veya kodlamalarla basılmasını sağlıyor. Böylece, ultraviyole ışıkta görülebilen önceden belirlenen kişi veya kuruma özel simge ve kodlamalara bakılarak, o belgenin sahte olup olmadığı kolaylıkla tespit edilebiliyor.

Xeroxlu bilim adamları, mevcut tonerlerle kağıt üzerinde gözle görülemeyen kodlamalar yapılıp, yapılamayacağını ortaya çıkarmak için bu araştırmaya başladılar. Araştırmaları esnasında, kağıt üreticilerinin kağıdın daha beyaz görünmesi için üzerine parlatıcı floresan bileşikler yerleştirdiklerini öğrendiler. Reiner Eschbach ve çalışma arkadaşları, kağıt üzerinde bulunan floresan parçalarının içine gizli güvenlik simgeleri yerleştirebileceklerini düşünerek, ultraviyole ışığa tutulduğunda kağıdın floresan kısımlarının ortaya çıkmasını sağlayan kuru toner kombinasyonları keşfettiler. Keşfedilen bu özel toner kombinasyonu ile floresan harfler ve rakamlar yazmak için kontrastlığı kullanan ve sadece ultraviyole ışıkta görülebilen bir yazı teknolojisi geliştirilmiş oldu.

Halihazırda para ve banka çeki gibi güvenlik önlemli kağıtlar; floresan mürekkep kullanılarak, pahalı ve mevcut baskının üzerine ekstra bir kaç işlem yapmayı gerektiren, zahmetli bir operasyonla basılabiliyor. Xerox'un florenas yazı buluşu, özel bir mürekkep veya toner kullanmadan, ekstra işlemler yapmadan, önemli belge ve dokümanların gözle görülemeyen güvenlik kodlamalarıyla birlikte basılmasını sağlıyor.

Buluşu ile ilgili açıklamalarda bulunan Reiner Eschbach, "Geliştirdiğimiz teknolojide insanları şaşkınlığa uğratan en önemli şeyin floresan mürekkep kullanmadan, dijital bir yazıcının floresan yazı basmasını gerçekleştirmek oldu. Bunun anlamı dört renkli dijital yazıcılarla, dokümanların kişiye ve kuruma özel floresan tanımlamalarla eş zamanlı basılabilecek olmasıdır'' dedi.

Xerox'un bu buluşu, özellikle şirket rapor ve belgelerinin, finans kuruluşları, kamu kurumları, okullar ve üniversiteler tarafından verilen değerli kağıt ve belgelerin sahtelerinin basılmasını daha da zorlaştırması açısından önem taşıyor. Xerox'un geliştirmiş olduğu floresan baskı teknolojisi, öncelikle kurumsal kullanıma yönelik yüksek kapasiteli renkli dijital baskı sistemleri üzerinde çalışacak. Söz konusu teknoloji renkli Xerox baskı cihazlarında da kullanılabilecek.

Okuyucu Yorumları