Dokunmatik Ekranlar Çocukların Uykularını Bozuyor

Araştırmaya göre telefon ve tabletlerde bulunan dokunmatik ekranlar çocukların işte böyle etkiliyor!

Dokunmatik ekranların kötü etkisi!

Dokunmatik ekranı olan cihazlar artık hayatın tartışılmaz bir parçası haline geldi. Doğal olarak henüz okula başlamamış veya işe gitmeyen gençler ve çocuklar bu cihazları en fazla kullanan insanlara arasında yer alıyor. Bu alanda yapılan ilk araştırma, mobil cihazların ekranlarına maruz kalan bebeklerin geceleri daha az uyuduğu sonucuna varmıştı. Endişe verici olsa da uyku bozukluğunun dokunmatik ekranlar ile arasındaki ilişki hala tam olarak bilinmiyor.

Televizyon ve monitörlerin ışığına maruz kalmanın çocuklarda uyku bozukluğuna sebep olduğunu gösteren bir araştırma zaten vardı, fakat telefon ve tabletlerde bulunan taşınabilir dokunmatik ekranların etkileri hakkında daha az veri bulunuyor.

Birkbeck Londra Üniversitesi'nden Tim Smith liderliğindeki bir araştırma ekibinin ilk çalışması mobil cihaz ekranlarının, monitör ve televizyonlarla aynı etkiye sahip olduğu sonucuna vardı. Araştırma sonuçlarına göre çocukların ekran başında geçirdiği her bir saat, 15 dakika daha az uyku anlamına geliyor.

Beyaz ışığın uyku düzenini bozduğu ile ilgili araştırmaların sonucunda yaygınlaşan sarı oda aydınlatmaları gibi, bilgisayarların ve telefonların da ekranlarından çıkan mavi ışığın uyku bozukluğu yarattığı düşünülüyor. Bunu engellemek için, geç vakitlerde ekranınızın otomatik olarak sarı tonlara kaymasını sağlayan uygulamalar bulunuyor. Geç saatlere kadar ekran başında bulunan yetişkinlere bu uygulamaları tavsiye ediyoruz, ancak çocuklar için en iyi çözüm, uyku vakti yaklaştığında ekrandan olabildiğince uzak durmak gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları