Dokunmatik ekranlı cepler testte

CHIP Online dokunmatik ekranlı cep telefonlarının en iyi ve en kötü olanlarını test etti...

Bu telefonlara dokunun

Gün geçtikçe daha fazla cep telefonu üreticisi dokunmatik ekranlı cihaz piyasaya sürüyor. Sadece Nokia parmak dokunuşlarına tepki veren ekranları sonbahara erteliyor çünkü tekniğin yeterince olgunlaşmadığını iddia ediyor. Peki, bu doğru mu? Sizlere en iyi ve en kötü üç dokunmatik cep telefonunu tanıtacağız.

iPhone'a duyulan kıskançlık her şeyi açıklamıyor. Sonuç olarak dokunmatik bir cep telefonu her durumda mantıklı oluyor: Neden o büyük ekranı cep telefonunu yönetmek için kullanmayalım ki? Trend, kalemle girişten parmakla yapılan girişlere kadar uzuyor. Şu ana kadar rakibi olmayan tek yöntem iPhone'da mevcut: Telefon, çoklu dokunmatik tekniği sayesinde iki parmakla yönetilebiliyor. Mesela işaret ve başparmağınız ile bir web sitesine zum yapabiliyor veya küçültebiliyorsunuz. Diğer tüm dokunmatik cep telefonları tek bir parmak ile yönetilebiliyor.

Yeni kullanım konsepti: Touchpad
Fakat sadece klasik dokunmatik ekranlar revaçta değil. LG KG800 Chocolate ekranının altında bir touchpad sunuyor, yani sensor tuşlarına sahip dokunmaya tepki veren bir bölge. Samsung bu kullanım şeklini amiral gemisi SGH-U900 Soul'da biraz daha optimize etti; artık dokunmatik tuşlar kişisel olarak da ayarlanabiliyor. Sensor tuş prensibi Sony Ericsson'da da çok seviliyor. C902 gibi telefonlarda kamera modunda sensor tuşları ortaya çıkıyor.

Yalnız, dokunmatik ekran her zaman kullanımı kolaylaştırmıyor. Çok ufak alanlar, yavaş tepki veren ekranlar ve istikrarsız kullanım kullanıcının cep telefonu keyfini berbat edebiliyor. İlerleyen sayfalarda bu dokunmatik trendinin kazananlarını ve kaybedenlerini sizlere tanıtacağız.

Dokunmatik ekranlı en iyi üç cep telefonu

Dokunmatik ekranlı en iyi üç cep telefonu
Apple iPhone 3G: Döndürdüğünüzde Cover-Flow modu etkinleşiyor.

Apple iPhone 3G
Yeni Apple iPhone 3G'nin dokunmatik ekranı ilk iPhone ile aynı olacak. Ekran 3,5 inç boyutunda ve 480 x 320 piksel çözünürlük sunuyor. Apple kullanım için herhangi bir kalem sunmuyor. Menü ile yönetim belli sembollere dokunularak gerçekleşiyor, sadece bir tek gerçek tuş var. O da ana menüye geri dönmenizi sağlıyor.

iPhone 3G'de dokunmatik ekranın imkânları tamamen kullanılıyor: Parmaklarınızla sayfayı aşağı/yukarı çekmeniz için ekranı okşamanız yeterli. İşaret ve başparmağınızı birbirinden ayırdığınızda veya birbirine yaklaştırdığınızda ekranın görünümünü büyültebiliyor veya küçültebiliyorsunuz. Fotoğraflara veya web sitelerine bakmak için çok pratik. Hiçbir telefon bu sezgisel kullanımı sunmuyor ve işte bu yüzden iPhone yeni sürümü ile de dokunmatik ekranlı cepler arasında ilk sırayı göğüsleyecek.

Çıkış tarihi: 11 Temmuz 2008'de çıktı, Türkiye'ye geliş tarihi belli değil.

<strong>Apple iPhone 3G:</strong> Döndürdüğünüzde Cover-Flow modu etkinleşiyor.HTC Touch Diamond
Yeni HTC amiral gemisinin ekranı yaklaşık 7 cm ile iPhone'dan biraz daha ufak, ama çok yüksek bir çözünürlük (840 x 640 piksel) sunuyor. Ekran plastikle örtülü camdan oluşuyor ve hem keskin hem de kontrast dolu bir görüntü veriyor. HTC Touch Diamond'a da parmaklarınızla ulaşabilirsiniz: Touch'da olduğu gibi HTC yine TouchFlo arayüzüne başvuruyor. Müzik arşiviniz içinde parmaklarınızla dolaşabilirsiniz, aynı şey fotoğraflar için de geçerli.

Harf/rakam girişi yapmak istediğinizde sanal klavye emrinize sunuluyor. Sörf sırasında web sitelerini başparmağınız ile istediğiniz yöne çekebilirsiniz. İşletim sistemi olarak Windows Mobile kullanılıyor. Menüde derinlere gittiğinizde giriş-kalemine başvurmanız gerekiyor.

Fiyat: 760 Dolar (yurtdışı)

<strong>Apple iPhone 3G:</strong> Döndürdüğünüzde Cover-Flow modu etkinleşiyor.Samsung SGH-F480
F480 de parmaklarınız için büyük bir kullanım alanı sunuyor, Samsung buna TouchWiz diyor. Bu sayede mesela analog saat gibi araçlar (widgets) başlangıç sayfasına yerleştirilebiliyor. Kullanım son derece sezgisel ve cihaz parmak vuruşlarına çok çabuk tepki veriyor. Sadece sayfaları aşağı/yukarı kaydırırken tökezleme hissettik, zira parmak bazen ekranda gösterilen resim akışı göstergesinden daha hızlıydı.

Akıllı telefonun 2,8 inçlik ekranı dokunsal bir geri bildirim sunuyor. Bunun anlamı ise şu: Kullanıcı kullanım sırasında titreşim şeklinde hafif bir doğrulama hissediyor. Ne yazık ki, F480'de QWERTY klavye yok, yani sanal tuşlar ve T9 sözlüğü yardımıyla giriş yapmak zorundasınız. iPhone'da olduğu gibi iki parmakla yönetim burada da mümkün değil. Fakat bunun yerine iPhone'u fazlasıyla aşan bir özellik sunuyor: 5 Megapiksel kamera.

Fiyat: 540 Dolar (yurtdışı)

Dokunmatik ekranlı en kötü 3 cep telefonu

Dokunmatik ekranlı en kötü 3 cep telefonu
Samsung SGH-F700V Qbowl:Hantal kullanım.

Samsung SGH-F700V Qbowl
Samsung imzalı Qbowl'un gerçek bir klavyesi var ve istenildiğinde dışarı çıkarılabiliyor ki, bu gerekli, zira ekran çok ağır hareket ediyor. Mesela testte komutları uygulatmak için ekrana birçok kez basmamız gerekti. Müzik arşivi veya diğer koleksiyonlarınız arasında dolaşmak ise çoğu zaman şansınıza bakıyor; ekran her seferinde komutlarımızın arkasından koşuşturmak zorunda kalıyordu. Dolayısıyla istediğiniz şarkılar arasında dolaşmak size zevk vermesi gerekirken, bir işkenceye dönüşebiliryordu.

Satın almayı cazip hale getirecek unsur olan dokunmatik ekranın böyle hayal kırıklığına uğratması çok acı. Bunu QWERTY klavye bile telafi edemiyor.

Fiyat: 600 Dolar (yurtdışı)

<strong>Samsung SGH-F700V Qbowl:</strong>Hantal kullanım.Samsung SGH-F490
Samsung SGH-F490 titreşim ile dokunsal geri bildirim sunan bir ekranla beraber geliyor. Kulağa hoş geliyor fakat uygulamada aynı şeyi söylemek mümkün değil. Testte müzik arşivi arasında dolaşmak için bir defadan fazla dokunmamız gerekiyordu çünkü şarkılar arasında dolaşma akıcı değildi. Sonuç: Yanlışlıkla farklı programlar açıldı. Dokunmatik ekran her zaman kesin tepkiler vermiyor ve komutlar hep tekrar edilmek zorunda kalıyor. Kullanımın bu derece sinir bozucu olması çok kötü, zira donanım listesi 5 Megapiksel gibi top-güncel özellikler sunuyor.

Fiyat: 540 Dolar

<strong>Samsung SGH-F700V Qbowl:</strong>Hantal kullanım.Sony Ericsson G900
Sony Ericsson G900 ile sörf yapmayı kolaylaştırmak istiyor. Bu iş için dokunmaya tepki veren ekranın yardımcı olması bekleniyor. Güzel ve iyi fakat veri turbosu HSDPA eksik, dokunmatik ekran çok küçük ve web linkleri ya da menü noktaları ancak kutu içeriğinde sunulan Stylus ile kesin olarak seçilebiliyor. Ayrıca bu kalemin elde sabit tutulamayacak derecede küçük olduğu da ayrı bir gerçek. Testte dokunmatik ekran sürekli olarak dondu ve telefon tamamen fonksiyon dışı kaldı. Belki de bu test cihazından kaynaklanıyordu. Farklı bir G900 modeli daha akıcı çalışabildi.

Fiyat: 520 Dolar.

Okuyucu Yorumları