Dolandırıcı çete, onun sayesinde yakalandı

Güvenlik devi Trend Micro, Avrupa'da milyonlarca avroyu cebine indiren çeteyi böyle yakalattı!

Dev çeteyi çökertti!

Aylardır süren takip sonucunda dijital yaşam güvenliğinin lideri Trend Micro, tüm Avrupa'da dolandırıcılıkla milyonlarca avro kazanan çetenin yakalanmasında başrol oynadı.

2012 yılının başından bu yana devam eden araştırmalarda birçok Avrupa ülkesindeki yasal mercilerle yakından çalışan Trend Micro, dolandırıcılık yoluyla milyonlarca avro kazanan çetenin ele geçirilmesini sağladı.

Bulut güvenliğinin önde gelen isimlerinden Trend Micro, "polis Truva atı" ya da "Reveton" zararlı yazılımı olarak bilinen virüsle ilgili tüm bulguları ve arkasındaki yapıyı ortaya çıkaracak verileri polisle paylaştı. Binlerce kişinin şikâyetiyle karşılaşan İspanyol polisiyle sıkı bir işbirliği içine giren Trend Micro, benzer örnekler, teknik detaylar ve dolandırıcılık konusundaki tecrübelerini aktardı.Trend Micro tehdit araştırmalarının sonucunda, suçluların ağ altyapısının trafik yönlendirmeleri, komut ve kontrol sunucularının detayları gibi verilerin gün yüzüne çıkması, çetenin yakayı ele vermesini sağladı.

Bir yılda bir milyon avrodan fazla toplandı

Çetenin 27 yaşındaki Rus lideri, geçtiğimiz Aralık ayında Birleşik Arap Emirlikleri'nde yakalanmıştı. Çetenin 10 üyesi ise İspanya'da tutuklandı. Tutuklanan kişilerin altısının Rus, ikisinin Ukraynalı ve ikisinin de Gürcü olduğu bilgisi verildi.

Kullanıcıların sistemlerine sızan çete, bilgisayarları kilitleyerek "açılması için 100 avroluk ödeme yapılması" gerektiğini belirtti. Avrupa'nın siber suçla mücadele ajansı Europol'dan yapılan açıklamada, kendilerini polis gibi tanıtan çete üyelerinin, bir yıl içerisinde bu yöntemle bir milyon avrodan fazla para topladığının tahmin edildiği belirtildi.

"Trend Micro tehdit araştırmaları ve İspanyol resmi mercileri arasında gerçekleşen işbirliği sonucunda önemli tutuklamaların gerçekleştiğini görmekten dolayı mutluyum" diyerek sözlerine başlayan Trend Micro Güvenlik Araştırmaları ve İletişim Bölümü Direktörü Rik Ferguson, "Geçtiğimiz yıl yine Trend Micro ve FBI arasında görüldüğü gibi gerçekleşen koordineli çalışmalar suçluların yakalanmasında önemli rol oynayacaktır. Umuyorum, çevrimiçi suça karşı güvenlik endüstrisi ve kolluk güçlerinin bu işbirlikçi tutumu önemli bir rol model oluşturacaktır" açıklamalarında bulundu.

Okuyucu Yorumları