Dolandırıcıların Gönderdiği Spam'ler Artıyor

İnternet dünyası, istem dışı e-posta’ların(spam) tehlike boyutlarının hızlı tırmanışına sahne oluyor. Norton’un üreticisi Symantec, dolandırıcıların gönderdiği spam’lerin dünya genelinde son bir ay içinde yüzde 2 artarak yüzde 7’ye ulaştığını açıkladı.

Dolandırıcıların Gönderdiği Spam'ler Artıyor

Spam’lerin kaynağı olarak bilinen Kuzey Amerika’dan dünyaya yayılan spam’lerin oranı ise Ekim ayında azalırken, Avrupa’da arttı. İşte 2004 yılının ilk 10 ayında toplam 480 milyar e-postanın yüzde 66’sını oluşturan spam’lerle ilgili Symantec’in yaptığı araştırmanın çarpıcı sonuçları.

Hergün e-posta kutumuzu dolduran spam’ler arasında dolandırıcılardan gelenlerin oranında Ekim ayında büyük bir artış yaşandı. Bilgi güvenliğinde dünyanın en büyük şirketlerinden Symantec tarafından her ay yayınlanan Spam Raporu’na göre, dolandırıcıların gönderdiği spam’lerin oranı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2 artarak yüzde 7’ye ulaştı. Ekim ayında, Eylül’de olduğu gibi her 3 e-postanın 2’si yine spam’di.

Spam’lerin yüzde 7’si dolandırıcılardan geliyor

Ekim 2004’te spam’lerin ¼’ünü ürün tanıtımları oluştururken, ikinci sırayı %16 ile finans ve seks içerikli duyurular paylaştı. Sağlık ve İnternet mesajları yüzde 9’luk oranla spam sıralamasında üçüncü sırayı alırken, tuzak amaçlı oyunlar ise yüzde 8 ile dördüncü oldu. Dolandırıcıların yolladığı spam’lerin oranı ise bir önceki aya kıyasla yüzde 2’lik artışla yüzde 7’ye yükseldi. Dini içerikli spam’lerin tüm spam’ler içindeki oranı ise yüzde 2 olarak gerçekleşti.

Kuzey Amerika’da azaldı Avrupa’da arrtı

Symantec’in Ekim ayı Spam Raporu’nun kıtalararası karşılaştırmasında ise her zaman olduğu gibi büyük bir farkla Kuzey Amerika birinci sırada yer aldı. Ancak ilginç olan Eylül ayında Kuzey Amerika’dan gönderilen spam’lerin oranı yüzde 63.2 iken bu oranın Ekim ayında yüzde 61.3’e düşmesiydi. Buna karşın Avrupa kıtasından tüm dünyaya yayılan spam’lerin oranı bir önceki aya kıyasla yüzde 1,5 artarak yüzde 11.8’e yükseldi. Spam sıralamasında ikinciliği yüzde 23 ile Asya, dördüncülüğü yüzde 2.3’lük oranla Güney Amerika, beşinciliği ise yüzde 1.4 ile Avustralya aldı. Spam’lerin en az gönderildiği kıta ise yüzde 0.1 ile yine Afrika oldu. Ekim ayında dünya genelinde her 1.000 spam’den sadece 1’i Afrika kıtasından gönderildi.

Okuyucu Yorumları