Donanımdan güç alan Turbo Firefox testte!

Firefox 4 Beta 4'ün donanım hızlandırmasını devreye sokup yeni tarayıcıyı Turbo mod'da test ettik.

Firefox 4: Turbo devrede!

Mozilla tam gaz: Firefox'un yeni sürümü 4'e giden yolda son adımlarından biri olan Beta 4 kullanıcıların beğenisine sunuldu. Bilgisayarınızdaki donanımın gücünden yararlanan bu yazılım web sayfalarını ve beraberindekileri artık çok daha hızlı bir biçimde ekrana getirebiliyor. Ekran görüntümüzden de anlaşılabileceği gibi yeni Firefox özellikle de grafik ağırlıklı içerikleri donanımsal hızlandırma ile çok daha hızlı işliyor.

Firefox, Chrome ya da Safari kullanmanız fark etmiyor: örneğimizde yer alan fotoğraflar büyük küçülürken ya da kaybolup ortaya çıkarken en iyi bilgisayar bile tökezleyebiliyor zira tarayıcılar bilgisayarın tam gücünü kullanmıyorlar. İşte tam da burada Firefox 4 Beta 4 devreye giriyor ve yeni tekniğin nerelerde etkili olduğunu gösteriyor: resmi isteğiniz şekle sokun, tarayıcı en ufak tekleme dahi göstermiyor. Bunun altında yatan Windows teknolojisi ise metinleri ve grafikleri hızlıca hesaplayan Direct2D.

Turbo grafikleri devreye sokun

Turbo grafikleri devreye sokun
About:config: Sadece iki değer ile GPU desteğini devreye sokabilirsiniz.

Firefox 4'ün donanaım desteği varsayılan olarak devre dışı geliyor. Bu desteği devreye sokmak için değiştirmeniz gerekn ayarlar var ve bunun için de ilk olarak adres satırına "about:config" yazmanız ve "Enter"a basmanız gerekiyor. Ardından karşınıza çıkan uyarı penceresini onaylayın ve açılan ayarlar sayfasından "mozilla.widget.render-mode" ayarını arayın. Bu ayara çift tıklayın ve "6" değerini verin.

Ardından "gfx.font_rendering.directwrite.enabled" girdisini bulun ve onun değerini de çift tıklayarak "true" olarak değiştirin. Firefox yeniden başlatıldıktan sonra artık gerektiği yerde ekran kartınızın gücünü kullanacaktır.

GPU destekli gezinme artık yeni trend: Internet Explorer 9'un dördüncü Platform Preview sürümü de bu teknolojiyi kullanmayı ihmal etmiyor. Yaptığımız testte hangi tarayıcının en büyük performansı sağladığını da ölçtük. Bu işlem için Microsoft'un hazırlamış olduğu Demo sayfasını kullandık. ietestdrive.com adresinden ulaşılabilen bu web sayfası Internet Explorer'ın ilk Platform Preview sürümü ile birlikte hayata geçmişti. Burada tarayıcının performansının sınırlarını zorlamayı amaçlayan çok sayıda grafik gösterisi, JavaScript içerik ve hız testi yer alıyor.

Yeni nesil tarayıcılar yolda

Yeni nesil tarayıcılar yolda
İlk test: GPU desteği olmadan tarayıcılar çok geride kalıyor.

Bir hız testi olan FishIE Tank'ta akvaryuma atılmış ve hareket halinde olan birkaç balık yer alıyor. Donanımsal hızlandırma desteği olmayan tarayıcılar burada kötü puanlar elde ediyorlar: güncel Firefox 3.6.8 20 adet balık bulunan bu sualtı sahnesinde saniyede en fazla 25 kare, çoğunlukla bundan da az görüntü sağlayabiliyor. Balık sayısını 50'ye çıkardığımızda ise tarayıcı saniyede ancak 8 kare gösterebiliyor. Google Chrome daha da kötü bir tabloya sahip: saniyede ancak 10 kare. Her iki testte de Radeon HD 3450 ekran kartımıza yük bindirmiyoruz.

Firefox 4'ün Beta 4 sürümü burada her şeyi su gibi berraklaştırıyor: 1280x720 çözünürlükte akvaryumda 50 adet balık varken tarayıcı saniyede 60 kare verirken balık sayısını 100'e çektiğimizde akvaryum karelerinin yenileme hızı saniyede 50 kareye düşüyor. İlginç durum: ekran kartımız bu işlem esnasında %99 yük altına giriyor. 500 balık ile birlikte akvaryumu saniyede 40 kare ile hala gayet akıcı bir biçimde izleyebiliyoruz. En yüksek değer olan 1000 balığa çıktığımızda ise Firefox 4 te kırımızı bölgeyi görüyor ve saniyede 20 kareye kadar düşüyor. Daha iyi bir ekran kartı kullanıldığında 1000 balık da herhangi bir yavaşlamaya neden olmayabilir.

IE9 su altında

IE9 su altında
FishIE Tank: GPU desteği için ideal bir test.

Internet Explorer 9'un Platform Preview 4 sürümü de mükemmel bir sonuç elde ediyor: 50 veya 100 balık saniyede 60 kare ile gayet akıcı bir biçimde görüntülenebiliyor. Balık sayısını 250'ye çıkardığımızda ise Internet Explorer 9, saniyede 50 ila 56 kare ile Firefox'un bile önüne geçiyor. Öte yandan Internet Explorer saniyede gösterdiği kare oranının yanında diğer özellikleriyle de güçlü bir tarayıcı: test esnasında Firefox 4 penceresini taşıdığınızda veya tam ekran yaptığınızda tarayıcı belli bir süreliğine cevapsız kalıyor, birkaç saniye sonrasında tarayıcı kendine gelebiliyor. Platform Preview 4'te ise bu tür rahatsız edici ayrıntılar mevcut değil.

Burada ilginç olan ise Firefox'un Internet Explorer 9'a göre daha önce ekran kartının gücünü kullanmaya başlamış olması. Son olarak testte kullandığımız GPU 100 ila 250 balık ile limitlerine kadar gidebilirken Firefox 4 devreye girdiğinde 50 balık ile kart %99 yüke ulaşıyor. Burada ekran kartının kullanımının sistemin gücüyle de yakında ilintili. AMD Phenom II X4 965 işlemcili sistemimizde (4 x 3,4 GHz) Firefox 4 olduğu kadar Internet Explorer 9 da sadece birkaç saniyeliğine GPU gücünün çok azını kullandı.

Tab Candy'nin yeni adı Panorama

Tab Candy'nin yeni adı Panorama
Panorama: Önizleme özelliği artık tarayıcıya dahil edilmiş.

Mozzila, Firefox 4'te sadece kaputun altında değişiklikler yapmadı: Ctrl + Space tuşlarına bastığınızda eskiden harici bir özellik olan ve Beta 4 ile Panorama adını alan Tab Candy'i devreye sokabiliyorsunuz. Alternatif olarak sağ üst köşede yer alan "Group your tabs" butonunu da kullanabilirsiniz. Bu sayede açık olan bütün sekmeler küçültülecek ve grup haline gösterilecektir. Artık istediğiniz bir tanesini büyütebilir, yeniden gruplandırabilir veya büyütebilirsiniz. Özellikle aynı anda birden çok web sayfasını geziyorsanız bu özellik sayesinde her şeyi kontrol altında tutabilirsiniz.

CHIP Online yorumu:

Söz konusu donanımsal destekli gezinme olduğunda her iki tarayıcı da kafa kafaya bir yarıştalar: sonuçlara baktığımızda hem Firefox 4 hem de Internet Explorer 9 benzer derecede akıcı sonuçlar verse de IE9 bir adım daha önde. Resmin bütününe baktığımızda ise Microsoft'un yeni tarayıcısının pencereyi büyütme, hareket ettirme ve küçültme gibi hareketlerde takılmadığını görüyoruz. Tüm bunlara karşın hem Firefox 4 hem Internet Explorer 9'un son sürümleri henüz piyasada değil. Sadece bir ay sonra madalyonu kimin göğüsleyeceğini hep beraber göreceğiz.

Okuyucu Yorumları