Dönem “Bilgi Işınlama” Dönemi...

Steve Kan ve annesi bir öğleden sonra kendilerinde bulunmayan, aile fertlerine ait adres ve telefon numaralarını değiş tokuş etmek için oturduklarında, tahmin edeceğiniz şeyi yapmadılar. Yani kağıt ve kalemlerini alıp yazma işine girişmediler.

Dönem “Bilgi Işınlama” Dönemi...

Sadece avuçiçi bilgisayarlarını yan yana koydular ve tek bir tuşa basarak listeleri anında birbirlerine yolladılar. İnfrared ışınları yoluyla bilgi yollama işlemi her geçen gün çok daha kolay hale gelirken, bu tür ürünlerin hem sayıları hem de onlara yönelik talep artıyor. Birbirinden birkaç metre uzakta duran iki kişi 3Com’un ürettiği Palm serisi ya da Handspring’in ürettiği Visor gibi bir cihazla birbirine not, kartvizit ve hatta yazılımı bile tek bir tuşla yollayabiliyorlar.

Iowa State University’de organizasyonel iletişim bölümünde görevli Scott Chadwick, teknoloji sayesinde kişilerin çok daha spesifik bilgileri paylaşmasının kolaylaştığını ifade ediyor. Chadwick’e göre insanlar paylaşacakları bilgileri gayet bilinçli olarak seçiyor.
Bu teknolojinin en fazla kullanıldığı alan ise kartvizit değiş tokuşu, çünkü “ışınlanmış” bilgiler bilgisayarın adres defterine otomatik olarak kaydediliyor. Bilgi yollamanın bu kadar kolay hale gelmesi ve avuçiçi cihazların satışlarının her geçen gün artması sonucunda bu cihazların kullanımı profesyonel iş dünyasının ötesine de geçmeye başladı.

Palm Computing’in TV’de yayınlanan son reklamı, ışınlamanın kullanılabileceği romantik alanları da gösteriyor. Trende gitmekte olan bir kadın, yan trendeki adamla bir an göz göze gelir. Tam da aksi istikametlerde gitmek üzereyken, kadın bilgisayarını çıkarır ve telefon numarasını adama ışınlar.
Sonuç olarak, avuçiçi bilgisayar satışlarının 2003 yılında 21 milyon adede ulaşacağı tahminleri pek de yabana atılmaz türden.

Okuyucu Yorumları