Dört büyük P2P programına dava açılıyor!

LimeWire, Morpheus, Vuze ve Shareaza... Bu dört P2P yazılımının başı davalarla dertte...

Dosya paylaşımına şok!

Fransız plak firmaları P2P uygulamaları üreten ABD tabanlı yazılım firmalarına dava açmaya hazırlanıyorlar. Dava açılacak yazılımlar arasında BitTorrent istemcileri Vuze, Limewire ve Morpheus var. Dördüncü uygulama ise Shareaza. Bu program yüzünden plak firmaları davayı direkt olarak açık kaynak kodu geliştirme platformu SourceForge'a açacaklarını açıkladılar.

Fransa'da bir grup plak firmasını temsil eden Société civile des Producteurs de Phonogrammes en France (SPPF) bu dört uygulamanın da telif hakkı ihlali için kullanılan ve endüstriye çok büyük zarar veren yazılımlar olduğunu iddia ediyor. Firmaların programlarını bu amaçla üretmedikleri aşikar ancak SPFF yine de davayı direkt olarak bu firmalara açmaya niyetli.

Neden Sourceforge dava ediliyor?

Neden Sourceforge dava ediliyor?
Shareaza: Artık yasal değil mi?

Davanın iddiası, bu firmaların bu yazılımları üretirken telif hakkı ihlali için kullanılacağını bilmeleri ve bile bile bu yazılımları üretmeleri. Bundan sonraki adımın da P2P yazılımlarının üretilmesinin engellenmesi olacağı tahmin ediliyor. Davanın Fransa'da açılması ancak firmaların ABD firmaları olması ise işi karıştırıyor. SPFF firmaların hem maddi tazminat ödemelerini hem de yazılımlarına telif hakkını ihlal etmeyi engelleyecek filtreler koymalarını istiyor.


Davanın en ilginç bölümü ise SPFF'in Sourceforge'u da bu listeye dahil etmesi. Açık kaynak kodu geliştirme ve paylaşım sistemi olan Sourceforge'un dava edilmesinin nedeni ise P2P uygulaması Shareaza'nın burada dağıtılması.

P2P uygulama geliştiricileri bu tür bir davanın kabul edilmesi ve sistemin mahkum olmasının binlerce programcı ve serbest yazılım firmasını mağdur edeceğini ve uygulamalarının yasal içerik paylaşımı için üretildiğinden mahkum olmayacaklarını bildiklerini açıkladılar ve kendilerine iftira edildiği gerekçesi ile SPFF'ye karşı dava açacakları açıkladılar.

Okuyucu Yorumları