Dört çekirdekli cepler hakkında 6 efsane!

Dört çekirdekli ceplerin her zaman daha hızlı çalışacağını sanıyorsanız, bu yazımızı okumalısınız!

6 dört çekirdek efsanesi!

Akıllı cebinizin performansı, sadece sahip olduğu çekirdek sayısına dayanmaz. Telefonunuzun hızı, temel çipinizden pilinize, işletim sisteminizden uygulamalarınızın nasıl yazıldığına göre değişecektir.

Dört çekirdekli uygulama işlemcilerinin, çok yakında uç nokta cepler için büyük bir pazarlama noktası olacağı kesin. Ancak dört çekirdekli cepler hakkında birçok efsane almış başını gidiyor. Teoride bir görevi parçalara bölerek farklı çekirdeklerle daha hızlı bitirebilmeniz gerekiyor. Ancak her şey bu kadar basit değil ve dört çekirdekli cepler, her zaman sandığınız kadar büyük bir hız artışı sağlamayabilir.

Efsane 1: Tüm çipler aynıdır

Efsane 1: Tüm çipler aynıdır

Efsane 1: Tüm çipler aynıdır

Her mobil uygulama işlemcisinin arkasında, bildiğimiz nihai ürünü oluşturan daha temel bir ARM işlemcisi bulunmaktadır. ARM, Android, Windows Phone ve hatta Apple iPhone 4S'deki çiplerin tasarımından sorumlu olan şirkettir. Çip üreticileri, talimat gruplarını lisanslarlar ve onları nihai çip tasarımına sahip ederler.

Farklılaşma ise iki şekilde ortaya çıkar. ARM, farklı mimarilerde farkli çip modelleri tasarlamaktadır. Örneğin A8, A9 ve A15 çiplerinin her biri, bir öncekinden daha iyidir. Dolayısıyla "çip üzerinde sistem"leri (SoC) karşılaştırırken mimariyi karşılaştırmak gereklidir. Tek çekirdekli bir A9 çip, tek çekirdekli bir A8 çipten daha iyidir.

Çip üreticilerinin ürünlerini farklılaştırmakta ve performansını ayarlamakta kullandığı ikinci yol ise değişikliklerdir. Örneğin Nvidia'nın Tegra 3 dört çekirdekli işlemcisi, arka planda uygulama güncellemesi gibi işlemleri düşük güç ile tamamlayabiliyor ve hangi çekirdeklerin aynı anda çalışacağını kontrol edebiliyor.

"Çipleri ikiye katlamak, performansı ikiye katlar"

Huawei Ascend D Quad

Efsane 2: Çipleri ikiye katlamak, performansı ikiye katlar

Tek çekirdekli işlemciden çift çekirdekliye geçerken çiplerin sayısını ikiye katlıyorsunuz, ancak geri kalan kaynakları ikiye katlamıyorsunuz. İki çekirdek hala aynı tek pili, belleği vs. paylaşıyor.

Tüm sistem etkin olarak çalıştığında çift çekirdekte performans artışı görmeniz mümkün. Ancak performansın gerçekten ikiye katlanmasını beklemeyin.

Efsane 3: 4 çekirdek her zaman işe yarar

Her çekirdeğe bir görev yüklenmesini öncelikle işletim sisteminizin desteklemesi gerekmektedir. Cihaz üreticinizin de bir takım katmanlar ekleyerek donanımın ve işletim sisteminin iletişim kurmasına yardımcı olması gerekmektedir.

Uzmanlar, uygulamaları yazan geliştiricilerin oyunlarını ve uygulamalarını çoklu iş parçacıklı (multithreaded) olarak yazmalarının gerektiğini söylüyorlar. Sorun ise bu şekilde uygulama yazmanın, çok daha zor olması, hata ayıklamanın çok daha karmaşık hale gelmesi.

Video akışları ise kolaylıkla ikiye bölünemiyor. Uzmanlara göre video, seri bir işlem ve birden çok çekirdeğe kolaylıkla yayılarak tekrar birleştirilemiyor. Bu ise videoyu oynatırken sadece bir çekirdeğinizin tam olarak kullanılması anlamına geliyor.

Nvidia ise Tegra 3 işlemcisinin uygulamalar çok çekirdekli olmasalar dahi çekirdekleri etkili bir biçimde kullanabildiğini iddia ediyor.

Yine de tüm işaretler, çoklu çekirdekten daha iyi performans almak için buna göre tasarlanmış uygulamalar kullanmak yönünde.

Efsane 4: İşlemci tek başınadır

Efsane 4: İşlemci tek başınadır

Efsane 4: İşlemci tek başınadır

HTC'nin yeni One serileri, kendi görsel işleme çipleri sayesinde çok hızlı bir biçimde fotoğraf çekebiliyorlar. Uygulama çekirdeklerini ne kadar boşaltabilirseniz, çekirdekler Facebook durumunuzu güncellemeye veya bir dosya indirmeye o kadar odaklanabiliyorlar. Bugünki çip üzerinde sistem mimarisinin ARM işlemci, grafik işlemci (GPU), video ve ses kodlama birimleri ve Flash işlemcileri gibi çevresel çekirdeklerinin bulunmasının nedeni budur.

Dolayısıyla işlemci dışındaki sistem bileşenleri, performans üzerinde önemli etkiye sahip olabilirler.

İşletim sistemini atlamayın...

İşletim sistemini atlamayın...

Efsane 5: İşletim sistemini atlamayın

Dört çekirdek çılgınlığı, şu an Android'i sarmış durumda. iPhone 4S çift çekirdek kullanıyor ve bir sonraki iPhone, aylar sonra çıkacak. Windows Phone ise tek çekirdekle yetiniyor.

Android'de birden fazla uygulama çalıştırabiliyorsunuz, ancak arka planda çalışan uygulamalar işlemcinizi kullanmaya devam ederek cebinizi yavaşlatabiliyor. Windows Phone ise aslında aynı anda birden fazla uygulamayı çalıştırmıyor. Arka plandaki uygulamalar donduruluyor ve bu sayede kaynakları ve pili tüketmiyor. Tabi ki Microsoft, çift çekirdekli işlemcilere geçtikçe bu yöntemden vazgeçebilir.

Ancak analistlere ve uzmanlara göre işletim sisteminin bir kodun ve işlemin iş parçacıklarını genel olarak yönetme şekli, kaç tane çekirdek olursa olsun, telefonun genel performansını etkiliyor.

Efsane 6: Hız testleri yalan söylemez

Hız testi sonuçlarını bir araya getirerek faydalı bilgiler sağlanabilir. Ancak tüm bunlar bir istatistik ve spesifik testler, gerçek hayattaki performansı yansıtmayabiliyor.

Okuyucu Yorumları