DOS oyunlarını Windows XP'de oynamak...

Siyah ekrandaki komut satırını hatırlayanlar, işte klasik oyunları yeniden oynama rehberi...

DOS oyunlarına dönüş!

Windows XP için Microsoft'un gelmiş geçmiş en başarılı işletim sistemi denilebilir. Elbette bilgisayara DOS kullanarak başlayan eski oyuncular o güzel günleri unutamaz. Siyah bir ekranda komut yazarak işlem yürüttüğümüz o yıllarda oynanan oyunlar da pek çoğumuz için kıymetli anılar barındırır. Özellikle Sound Blaster 16 bit ses kartıyla dinlediğim Ufo X-Com: Enemy Unknown müziklerini asla unutamam...

Windows 7'nin yaklaştığı şu günlerde gözler yeni nesil oyunlara, DirectX 11'e dönse de biz bu rehberimizde eski DOS oyunlarını tekrar oynamak, biraz nostalji yaşamak isteyenlere bir rehber hazırladık.

"himem.sys" günleri

DOS günlerinin atmosferine dönersek gerçekten de Windows oyunları devrinden önce ses kartıyla uğraştığımız, himem.sys'yi kurcaladığımız o günler bugün çok garip geliyor. Elbette işin zor kısımlarını bugün tekrar yaşamak isteyen pek az insan var. Ama hatırlayıp gülümseyen insan sayısı hiç de az değil.

Bu makaleden sonra ilk kez Atari ve Commadore gibi platformlara çıkmış, ancak daha sonra DOS'ta da karşılaştığımız Tarihin Unuttuğu Oyunlar makalemize de göz atmanızı tavsiye ederiz.

DOS oyunları emülatörü

DOS oyunları emülatörü
DOSBox: en başarılı DOS emülatörü...

Windows XP ne kadar başarılı olursa olsun farklı mimarisiyle DOS oyunları devrini bitirmiş ve biz oyuncuları üzmüştü. Önceki Windows sürümlerinde çalışan DOS oyunlarının çalışmaz olması da nostalj seven oyuncuları arayışa itmişti. Bu arayışlar çok farklı denemelere, değişik metotların geliştirilmesine sebep oldu. Bunlardan en güncel ve en başarılısı ilse DOSBox oldu.

DOSBOX açık kaynak kodlu bir DOS emülatörüdür. Windows XP altında sanal bir DOS ortamı oluşturarak oyunların çalıştırılabilmesini sağlar. Hala tanışmadıysanız tanışmanız gereken bir yazılım. Uyum sorunlarıyla, hafıza ayarlarıyla ve ses kartı ayarlarıyla boğuşmanıza gerek bırakmaz. Malum, DOS oyunlarını Windows'ta çalıştırırken en büyük sorunlar bunlardı. Hatta başta dediğimiz gibi DOS oyunlarını DOS altında çalıştırırken bile bunlar ayar gerektiriyordu. Kafa ayarı kadar kafayı yediren, insanı delirten incelikte işler değillerdi elbet. Ama kafa ayarı da başka bir makaleye kalsın...

DOSBox'u nasıl kullanıyoruz?

DOSBox'u nasıl kullanıyoruz?
İşte klasik DOS ekranına benzer bir ekran

Öncelikle buraya tıklayarak DOSBox'u indirin

Windows, Gentoo Linux, Mac OS X gibi pek çok seçenek göreceksiniz. Biz bu makalede Windows XP üzerinden nasıl yapacağınızı anlatacağız. Ancak sonraki sayfalarda göreceğiniz basit DOS komutları hep aynı.

İndirdiğiniz yazılımı kurup çalıştırdığınızda sizi yukarıda gördüğünüz şekilde siyah ve mavi ağırlıklı bir ekran karşılayacak. Z:\> ve C:\> işte bunları ekranda göreceksiniz. Tabii ki önce bir C oluşturmanız gerekecek...

Sanal sürücü oluşturmak

Sanal sürücü oluşturmak
Oluşturduğunuz klasöre oyunları kopyalayın

DOSBOX bir C sürücüsü oluşturmak yerine size bilgisayarınızdan bir klasör seçmenizi söylüyor. Seçtiğiniz klasör sanal bir C sürücüsü haline geliyor. İşte bu klasörde eski DOS yazılımları ve oyunları toparlanacak.

DOSApps isimli bir klasör oluşturun. Adı aslında önemli değil, sadece kısa olması hatırlamanız açısından yararlı. Oyunları buraya kopyaladıktan sonra çalıştırabilirsiniz...

Sanal sürücüyü yüklemek

Sanal sürücüyü yüklemek
C:\ işte bunu ekranda görmek bile anıları tazeliyor

Canınız diyelim ki Digger oynamak istiyor. Az evvel anlattığımız üzere oluşturduğunuz klasöre oyunu kopyalayın. Şimdi bu klasörün içeriğini DOSBox'tan görmek için klasörü sanal bir sürücü haline getireceğiz.

DOSBox'u çalıştırarak ana komut satırına gelin. "mount c c:\DOSApps" Komutunu yazın. Artık DOSBox C sürücüsünü görüyor.

C:\ işte bunu ekranda görmek bile anıları tazeliyor
Klasik dir (Directory) komutuyla buradaki dosyaların bir listesini görebilirsiniz.

Ve oyunu çalıştırmak

Ve oyunu çalıştırmak
Digger çok ama çok eski bir oyun ancak hala eğlenceli

Oyunu çalıştırmak için .exe ile biten oyunun ismini yazmanız yeterli. Komut satırından digger yazıyoruz ve oyun yükleniyor! İşte bu kadar basit.

Aklınıza oynayacak DOS oyunu gelmiyorsa başta verdiğimiz makaledeki oyunların DOS sürümlerini deneyebilirsiniz. Tarihin Unuttuğu Oyunlar makalesinde bol bol nostaljik oyun bulabilirsiniz. Siz de sevdiğiniz oyunları forumda bizimle paylaşın

Aradığınız DOS oyunlarını ise İnternetteki bedava oyun cennetleri... haberimizde tanıttığımız sitelerde kolaylıkla bulabilir ve ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları