Dosya paylaşımında farklı yöntemler

Küçük boyutlu ücretsiz yazılımlar sayesinde Windows yüklü her bilgisayarı küçük bir web sunucusuna dönüştürebilirsiniz. CHIP, dostlarınızla dosya alışverişinde bulunmak ya da kendi web sitenizi çevrim dışı test etmek için kullanabileceğiniz yöntemleri açıklıyor.

Dosya paylaşımında farklı yöntemler

Sunucu, tam dosya adı verilmeden yapılan basit bir çağrının ardından Directory Index olarak tanımlanmış dosyayı görüntülemeye çalışır.Dosya genellikle “index.htm” adındadır. Index dosyası yoksa bir dosya listesi görüntülenir. Bu görüntülemeyi engellemek için Server / Directory Browsing’den gerekli değişikliği gerçekleştirin.

Değişiklikleri tamamladıktan sonra kaydetmeli ve sunucuyu yeniden başlatmalısınız. Bunun için de Save and Restart düğmesine tıklamanız yeterli.

DynDNS: Daima aynı adresten erişilebilirlik

Geleneksel çevirmeli ağ bağlantısından yararlanıyorsanız, bilgisayarınızın IP adresi her yeni bağlantıda değişecektir. Ancak mini sunucunuzu internet üzerinden erişilebilir kılan da işte bu değerdir. Ücretsiz DynDNS.org servisinin prensibi son derece basit: Aramanın ardından bağlantı kesilene dek erişilebilir olacağınız yeni IP adresinizi bildirin. Servis, bu IP’yi kısmen kendinizin belirleyebileceği bir açık adrese bağlıyor.

DynDNS.org başvurunuzun ardından Dynamic DNS seçeneği ile ücretsiz olarak beş subdomain adresi oluşturabilir ve online kullanabilirsiniz. Alan adı olarak dnsalias.net, homeftp.net veya isa- geek.com gibi onlarca isim kullanılabiliyor. Bu sayede sunucunuza adım.dnsalis.net web adresinden erişebilirsiniz. Bu seçenekler fırsatın değerlendirilmesi açışından yeterli. Değişken IP adresini gerçek bir alan adıyla birleştirmek için belirli bir miktar ödeme yapmak gerekiyor. DynDNS.org IP adresini manuel değiştirmek istemeyen kullanıcılar ufak bir ek program yükleyebilir. Dynamic DNS / Clients’ta çeşitli seçenekler mevcut. Netgear benzeri bazı router’lar DynDNS’de IP adresinin otomatik güncelleştirilmesini ek araca gerek duymadan gerçekleştirebiliyor. Özel durum: Router ya da Firewall sunucuyu engelliyor Bilgisayarını doğrudan internete bağlamak yerine router yada firewall kullananlar, mini sunucunun kurulumu sırasında sorun yaşayabilir. Ancak çözüm yolu kısa. Router ve firewall’lar güvenlik gerekçesiyle dışarıdan sisteminize yönelen her erişim denemesini engeller. Ancak şu anki amaç bilgisayara erişim sağlamak İnternette erişim belirli portlar üzerinden gerçekleşir. Sebebi tek bir Host’ta(örneğin tek IP adresli bir bilgisayar) birden fazla iş yürütülebilmesi.

FTP genellikle 21., bazen 20., HTTP ;yani normal web servisleri ise 80. porttan çalışır. PC’nizi FTP yada web sunucusu olarak kullanmak için bu portları açmalısınız. Ayarlamayı birkaç tıklama ile tamamlayabilirsiniz. Router’ların çoğunda değişiklikleri Firewall yada güvenlik yapılandırmasındaki Portforwarding’den, baızlarında ayrıca NAT port açma ile gerçekleştirin.

Portforwarding’de hangi portun ağdaki hangi porta sevk edileceğini girin. Örneğin internetten port 31 üzerinden bir istek geldiğinde bu FTP sunucusu bilgisayarınıza aktarılmalı.Yerel ağ da bu dışarıdan görülemeyen genellikle 192.168.x.x biçimindeki kendi IP adresine sahiptir. İşte bu IP, Portforwarding için aktarma hedefi olarak göstereceğiniz hedef.

Değişikliklerin uygunluğunu ikinci bir internet bağlantısı ile sınayabilirsiniz. Kendi ağınızda harici IP ile erişim sağlayamazsınız. Bir dostunuzdan test amaçlı olarak sunucunuza erişmesini isteyin.

Sonuç: Sürekli ve sabit bağlantıyı doğru kullanmak

FTP yada web sunucularına tercihen statik IP ile internet üzerinden erişilebilmeli. Ücretsiz yazılımlarla sabit hat servis sağlayıcınızı kandırabilirsiniz.

Elbette servis sağlayıcılar sabit hat DSL bağlantınızı bir web sunucusu işletmek için kullanmanızı istemeyecektir. Ancak bu kurulum, DynDNS gibi ücretsiz servisler sayesinde sürekli aynı adres altından yapabilmeniz mümkün. Dostlarıyla dosyalarını paylaşmak isteyen kullanıcılar sunucuya gerek duymayacaktır. FTP ile e-posta iletilerinden daha hızlı ve daha problemsiz sonuçlar alabilirsiniz. Sunucuyu başlatın ve kullanıcı hesabını oluşturun. Artık karşınızdakine (harici) IP adresinizi ve onun kullanıcı adı/parola kombinasyonunu aktarmanız yeterli. Arkadaşınızın mini sunucunuza ulaşmak için yalnızca web tarayıcısı gerekli. Birden fazla dosyanın ardı ardına kolayca aktarılabilmesi için PSFtp gibi gerçek bir FTP istemcisi öneriyoruz.

Sunucusunu sürekli olarak online kullanıma sunmak isteyenler eski bilgisayarlardan yararlanabilir. Bunun için Pentium işlemcili herhangi bir PC yeterli. Normal bir ADSL bağlantısı 128KBit/saniye veri aktarımı değerini aşmıyor. Az önce incelediğimiz CesarFTP veya HF Webserver gibi programlarda kaç kullanıcının aynı anda bilgisayarınıza erişebileceğini belirleyebilirsiniz. CesarFTP, ayrıca bant genişliğini sınırlama imkanı da sağlıyor.

Ozan Ali Dönmez
[email protected]

FTP programında grup ve kullanıcıları tanımlamak

Kullanıcıları denetlemenin en kolay yolu, onları haklarını ayrıca belirleyeceğiniz gruplara ayırmak. Öncelikle grupları tanımlamalı, daha sonra kullanıcı profilleri oluşturmalı ve onları uygun kategorilere dağıtmalısınız.

Gruplara gerekli gördüğünüz erişim haklarını File Access Rights ile dağıtın. İkili Windows Gezgini penceresinden dilediğiniz dosya ve klasörleri alt pencereye sürükleyerek sanal bir dosya sistemi oluşturun. Alt kısımdaki klasörlerden birinin adını değiştirdiğinizde sabit diskiniz üzerindeki dosya adı bundan etkilenmeyecektir.

Klasör ve dosya erişimi için hak tanımlama

FTP dosya sistemi tamamlandığında, hak belirleme konusunda yoğunlaşmalısınız. En kolayı ekranın alt kısmından öncelikle yalnızca en üstteki düzlem için tanımlama yapmak. Otomatik olarak etkinleşen Inherit kutusu sayesinde tüm alt klasörlerin üstlerindeki ile aynı özellikleri kazanır. Ancak her bir klasör için ayrı haklar belirleyebilirsiniz. Herhangi bir kullanıcının dosyalarınıza tam erişimi büyük olasılıkla nadiren isteyeceğiniz bir durum. Read’in yanına eklenecek onay işareti çoğu durumda en iyi seçenek. FTP sunucunuza dosya yüklenebilmesini istiyorsanız Upload adında bir klasör oluşturun ve gerekli hakları atayın.Yazma ve silme seçenekleri arasında dahi seçim yapabilirsiniz.

Web sunucusunu 2 dakikada kurabilirsiniz

Küçük bir web sayfasına kısa süreliğine internet üzerinden erişim sağlamak ya da kendi oluşturduğu HTML sayfalarını çevrim içi denemek isteyenler bilgisayarlarını web sunucusuna dönüştürebilirler. Kombine FTP ve webserver seçenekleri sunulsa da, gerçekte bunların hiçbirinden memnun kalmadık. Bu programların çoğu, FTP konusunda CesarFTP’deki özelliklerin çoğundan yoksun.

Keyfocus Webserver hoş web arayüzüne sahip, hızlı yapılandırılabilir bir web sunucusu. Program kurulumun ardından sistem çubuğu üzerinde ekranın sol altında, saatin yanındaki yerini alıyor. Sağ fare tuşu ve Adminstration ile web menüsüne erişin. Öncelikle bir sistem yöneticisi parolası belirleyin.

Web sayfası klasörlerini tanımlamak

Teoride, bu yazılımla sonsuz sayıda web sayfasını çevirim içi erişilebilir hale getirebilirsiniz. Web Sites’da iki farklı kayıt göreceksiniz. Bunlardan biri Admin menüsü, diğeri ise hayali Home web sayfası için. Öncelikle bu kayıtla ilgili değişiklikleri gerçekleştirin. Document Root’tan sabit disk üzerindeki web sayfası klasörünün konumunu girin. Web sunucusu ile ilgili her talep bu klasöre iletilecektir.

Diyelim ki, dosyalarınızı diğer kullanıcılarla bir dosya paylaşım ağında olduğundan daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde, doğrudan değiş tokuş etmek istiyorsunuz. Bu durumda en kolay çözüm, diğer bilgisayarların FTP üzerinden bilgisayarınıza erişebilmesini sağlamak. Bu işlem tehlikeli gibi görünse de, yalnızca gerekli klasörlerin belirli kullanım haklarıyla paylaşıma açılması halinde güvenli.

CesarFTP: Çok sayıda özelliğe sahip başarılı bir freeware

Bazı FTP sunucuları, içinde aradığınızı bulmanızı imkansızlaştıracak kadar çok seçenek sunuyor. Giriş düzeyi programlar ise genellikle önemli özelliklerden bazılarını eksik bırakıyor. CHIP sizin için çok iyi bir FTP sunucusu seçti.

CesarFTP kolay yapılandırılabilir FTP sunucularından biri. Program birkaç dakika içerisinde kurulsa da, kullanıcı hakları olabildiğince kesin çizgilerle belirlenebiliyor. CesarFTP’de gruplar tanımlanabildiğinden, her bir kullanıcı için hakları yeniden belirlemek gerekmiyor. Programın en büyük avantajı, yüksek performanslı sanal dosya sistemi. Diğer FTP programlarının pek çoğunda sabit diskteki dosyaları FTP istemcisinde dosya paylaşımına sunulacağı şekilde organize etmek gerekiyor. CesarFTP farklı bir yol izliyor. Kullanıcının klasör yapısını dilediğince belirleyebildiği CD yazma programlarındaki gibi; burada da FTP sunucusunun klasör yapısı şekillendirilebiliyor.

Okuma, silme ve yazma hakları her klasör için ayrıca belirlenebiliyor. Bu sayede kullanıcıların dosyalarını kaydedebileceği özel bir klasör oluşturmak ve onlara diğer tüm klasörlerde yalnızca okuma izni vermek mümkün.

Her kullanıcı yada kullanıcı grubu için “Ratios” adı verilen oran sınırlamasının uygulanıp uygulanmayacağını belirtebilirsiniz. Bu sayede kullanıcının indirebileceği dosya büyüklüğü, kendi katkısıyla sınırlanabiliyor. Değiş tokuş oranı byte cinsinden de belirlenebilir.

FTP sunucusunu en iyi şekilde kurmak

Sunucu yazılımı internetten indirin, kurun ve programı başlatın. Sunucunun kullanımı son derece basit. Geriye yalnızca, kullanıcı tanımlamak ve hakları belirlemek kalıyor.

Öncelikle kimlerin mini sunucunuza erişebileceğini belirleyin. Aslında sisteminize erişim yalnızca servis sağlayıcısından aldığınız IP adresi üzerinden gerçekleşiyor. Öncesinde herhangi birinin şans eseri FTP sunucunuza erişmesi düşük bir ihtimal. Kullanıcıların hiçbiri teoride tüm kullanıcılara bilgisayarına bağlanma imkanı tanımak istemez. Settings / Edit Users & Groups ile ayarları değiştirmelisiniz.

Okuyucu Yorumları