Yazılım Ne Kadar Serbest?

Avrupa Patent Kurumu yazılımların patenti için bir kurallar paketi hazırlıyor. IT firmaları ve Açık Kaynak (Open Source) yazılım üreticileri ise buna karşılar.

Yazılım Ne Kadar Serbest?

Amerika’da şu an yürürlükte olan yasa Avrupa’da patent idaresinin getireceği bir uygulamayla Avrupa için de geçerli olabilir. Eğer bu olursa artık Avrupa’da da yazılım şirketleri yazılımları için patent almak zorunda kalacaklar. Yetkililer, bu patent zorunluluğunu Avrupa’daki piyasa içerisinde ürünlerin korunmasını sağlamak için istiyorlar.

Amerika’da bu patent zorunluluğu yüzünden şirketler aralarında işbirliği yaparak bazı patentleri aralarında değişmekteydiler. Fakat Avrupa’daki firmaların böyle bir şey yapmaları pahalıya patlayabilir. Amerika’da patent kavgaları artık olağan karşılanıyor. Adobe firması, Macromedia firmasını Flash 5 programında kullandığı bir paletin 1996 yılında kendi adına patentli olduğu iddiasıyla mahkemeye vermişti.

Amerika’da ise Sun Microsystems, StarOffice’in gizli program kodlarını internette yayınladı. Bunun üzerine Star Divison şirketinin bu kodları alarak StarOffice’i geliştirdiği anlaşılıyor.

Okuyucu Yorumları