Drone sahipleri için tarihi bir karar!

Herkesin kafasına estiği gibi drone uçurabildiği günler, görünüşe göre sona ermek üzere!

Bir devir kapanıyor!

ABD'de yaşayan ve bir drone'a sahip olan veya satın almak isteyen kişilerin, FAA (Federal Havacılık Kurumu) kaydını yapana kadar uçuş yapmaları yasaklanıyor. Drone üreticileri ve devlet görevlilerinden oluşan özel bir ekip, birkaç hafta önce FAA'ye bir öneride bulunmuşlardı ve şimdi de 21 Aralık tarihinden itibaren bu öneri federal kanuna dönüşüyor.

Bu kanun, tüketici seviyesi drone'ların veya FAA'nın tanımıyla küçük insansız hava aracı sistemlerinin (UAS veya İHA) düzenlemeleri için büyük bir adım olarak karşımıza çıkmakta. Bu düzenlemeler, teknolojinin popülerliği ve ulaşılabilirliği sebebiyle bir süredir konuşulmaktaydı.

20 Ocak 2016 tarihine kadar kayıtlar ücretsiz olacak ancak bu tarihin ardından 5 dolar kayıt ücreti alınacak. Bu bedel, 250 gram ağırlığından 25 kg ağırlığına kadar bütün İHA'ları içermekte. Her üç yılda bir kaydın yenilenmesi gerekiyor ve yenileme işlemi sırasında da 5 dolar ödenmesi gerekecek.

Drone sahiplerinin, tanımlama amacı ile sahip oldukları her drone üzerine, kayda özel FAA numarasını yazmaları gerekiyor. Ayrıca kağıt üzerine yazdırılmış veya dijital olarak hazırlanmış bir belgenin de varlığı gerekecek.

Kayıtsız bir drone uçurmak, kişileri kanunen suçlu durumda bırakıyor ancak diğer yönden nasıl bir korunma sağladığı belli değil. Kayıtlı bir İHA'nın vurularak düşürülmesine karşı nasıl bir koruma sağlandığı buradaki en büyük merak noktası.

Önümüzdeki yıl Amazon ve benzeri hizmetlerin ürün dağıtımı için uçuşa başlamaları hakkında ise kanunda henüz bir karar yok ancak ilerleyen zamanlarda bu konuya da açıklık getirilecek. FAA'nın sık sorulan sorular sayfasında şöyle deniliyor: "Yeni sistem henüz iş amaçlı İHA kullanımlarının kayıtlarını desteklemiyor. Gelecekte dahil edilecektir."

Okuyucu Yorumları