Drone'ları vurmak suç olabilir mi?

Tepenizde uçan bir drone'u vurmak, sizce suç olabilir mi? Bu adam vurdu; sonrasında ise...

Drone vurmak suç mu?

Kentucky'de gerçekleşen bir olayda William Merideth, evinin üstünde uçan bir drone'u vurmaktan dolayı yargılanıyordu. Merideth'in söylediğine göre kendisi, drone'un bahçede güneşlenmekte olan 16 yaşındaki kızını izlediğini düşünmekteydi ve bu yüzden pompalı tüfeği ile drone'u vurmuştu. Bu olayın ardından da nedensiz tehlikeye sebep olmak suçundan tutuklanmıştı.

Şimdi ise Kentucky'deki mahkeme, Merideth'in suçlu olmadığı kararına ulaşmış durumda. Bullitt County Bölge Mahkemesi Yargıcı Rebecca Ward, yaptığı açıklama ile Merideth'in bütün suçlamalardan aklandığını duyurdu. Drone'un sahibi David Boggs, cihazın Merideth'in söylediğinden daha yüksek irtifada olduğunu gösteren uçuş verileri sunmuş durumda ancak yargıç, bu veriyi kabul etmedi. Bunun sebebi, drone'un ağaç sınırının altında uçtuğunu belirten görgü tanıklarının bulunması. Başka bir deyiş ile drone'un uçuşu, Merideth'in mahremiyetine karşı bir saldırı olarak kabul edildi.

Ancak amatör dronların uçuşları, sadece sivillerin rahatsız olmalarına sebep olmuyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde havayolları pilotlarının kalkış ve iniş anında drone'lar ile yakın uçuş yapma oranları da artış göstermişti. Geçtiğimiz yaz mevsiminde de Kaliforniya orman yangınlarının üzerinde fotoğraf çekme amacı ile uçan amatör drone'lar, yangını söndürmeye çalışan helikopterlerin uçuşunu engellemekle suçlanmıştı. Bu drone'ların sahiplerinin bulunmasını sağlayan kişiler için halen 75.000 dolar ödül sunuluyor.

Şu anda drone tartışmaları çok büyümüş olmasa da, Amazon ve diğer satıcıların kendi teslim drone'larını uçurmaya başlamaları ile beraber durum karışabilir. Bu noktadan itibaren, üzerinizden geçen drone'ların sizi mi izlediğini, yoksa komşunuza teslimat mı yaptığını anlamak çok kolay olmayacak.

Okuyucu Yorumları