Drone'u Tüfekle Avlanan Adam Açtığı Davayı Da Kaybetti

Sinirli bir baba tarafından av tüfeğiyle dronu vurulan adam, açtığı davayı kaybetti.

Drone'u vurulan adam davayı da kaybetti

Bir ailenin üzerinde uçurduğu için e'u av tüfeği ile vurulan adamın açtığı 1,500 dolarlık tazminat davası reddedildi.

İlgili haber: Drone ile saç kesme videosu viral oldu!

Haziran 2015'te, William Merideth (47) Hillview, Kentucky, Amerika'daki evinde oturuyordu. Bahçede güneş banyosu yapan kızı eve dönüp babasına bahçenin üzerinde bir drone'un uçtuğunu söyledi. İkinci Değişiklik haklarına köklü inançları olan Merideth, av tüfeğini doldurdu ve drone'un tam olarak evin üstüne gelmesini bekledi, ardından onu tek atışta indirdi. Drone'un sahibi hemen olayın gerçekleştiği yere koşmaya başladı.

Merideth basın memuruna durumu şöyle anlattı; "Biri gelip 'drone'umu vuran o*** çocuğu sen misin?' diye sordu, ben de 'evet benim' dedim. Tabancam yanımdaydı, drone'un sahipleri üzerime yürümeye başlayınca onlara 'eğer kaldırımı geçerseniz sizi de vururum' dedim."

Olay yerine gelen polis Merideth'i tutukladı, ancak drone'u vurduğu ve sahibini tehdit ettiği için değil, şehir içinde silah ateşlediği için tutuklandı. Ekim ayında hakim Merideth'in haklı oluğunu, drone'un araziye izinsiz girme yasasını ihlal ettiğine karar verdi. Baba mahkemenin sonunda suçsuz ilan edildi.

Drone'un sahibi David Boggs doğal olarak bu sonuçtan hiç memnun kalmadı. Drone'un masrafları için Merideth'e 1,500 dolar tazminat davası açan Boggs, hava alanı kontrolünün ABD Federal Havacılık İdaresi'ne (US Federal Aviation Administration, FAA) ait olduğunu, bu yüzden araziye izinsiz girme yasasını çiğnemediği konusunda ısrar etti.

Ancak FAA'nın yetki alanı konusunda kesin bir yasa ve kural yok. Kuruluş, kendi iddiasına göre yerden yüksek olan tüm alanlar kendi sorumluluğunda. Ancak geçmişte açılan bir çok davada, devletin hava alanının sınırları farklı ölçülerde belirlenmiş.

Örneğin 1946'da sonuçlanan bir dava, arazi sahiplerinin 25 metre yüksekliğe kadar olan hava alanına sahip oldukları sonucuna varmış, ayrıca FAA'nın yetkisinin 150 metrede başladığını ima etmiş. Daha sonra gerçekleşen davalar farklı sınırlamalar belirlemiş, ancak bu ölçüler hiç bir zaman Meclis tarafından onaylanmamış.

Boggs'ın Merideth'e açtığı davaya dönecek olursak, mahkeme davacıya katılmadı ve tazminatın ödenmesini reddetti. Vazgeçmeyen Boggs, bu hafta tekrar şikayetçi oldu ama öfkeli avcı babaya karşı haklı olmadığı söylenerek yine reddedildi.

Okuyucu Yorumları