Dropbox Nedir? Ne İşte Yarar? Nasıl Kullanılır?

Bulut tabanlı dosya paylaşım platformu Dropbox tam olarak nedir, nasıl çalışır ve nasıl kullanılır sorularının cevabını sizler için araştırdık!

Dropbox Nedir?

Ülkemizde birçoğumuzun sahip olduğu geniş bant internetin nimetlerinden bir tanesi, internete sürekli olarak bağlı olmak. Bu sayede, üzerinde çalıştığınız belgeleri, tabloları, çektiğiniz fotoğraf ve videoları internette (modern tabiriyle 'bulutta') saklayıp, onlara telefonunuzdan, tabletinizden, laptop'unuzdan dilediğiniz her yerde ulaşmanız mümkün hale geliyor.

Bulut depolama için kullanabileceğiniz Dropbox, Google Drive, OneDrive, Box gibi birçok hizmet var. Bu yazımızda size Dropbox'un yeteneklerinden bahsetmek ve onu nasıl kullanacağınız, daha doğrusu onunla neler yapabileceğinizi göstermek istiyoruz.

Dropbox Nedir?

Dropbox Nedir?

Yola dosya depolama hizmeti olarak çıkan Dropbox, dosyalarınızı internette depolayıp, farklı cihazlarınız arasında eşitlemenize izin veriyor. Masaüstü, Android, iOS, BlackBerry, Windows Phone ve diğer platformlar için uygulamaları bulunan Dropbox'a yerleştirdiğiniz dosyalara internete bağlı cihazlarınızdan ulaşabiliyorsunuz.

Ücretsiz olarak kullanabildiğiniz Dropbox'ın depolama alanını genişletmenizi sağlayan ücretli üyelik seçenekleri bulunuyor.

Dropbox Ne İşe Yarar?

Dropbox Ne İşe Yarar?
Masaüstü istemcisi, dosyalarınızı bulutla eşitliyor

Dropbox, dosyalarınızı istediğiniz yerden ulaşılabilir hale getirerek hayatınızı kolaylaştırıyor. Bu sayede örneğin üzerine çalıştığınız yıllık ödevinizi PC'nizde bıraktığınızda, ona telefonunuzdan ulaşabiliyorsunuz (belgenizi PC'nizde Dropbox klasöründe kaydetmeniz kaydıyla).

Dropbox'un web üzerinden metin dosyası düzenleme, dosyalarınızı web bağlantıları yoluyla başkalarıyla paylaşma, Photoshop dosyalarını önizleme,
takım çalışması yapma, dosyalar üzerinde arkadaşlarınızla tartışma, fotoğraf yedekleme gibi özellikleri bulunuyor.

Dropbox Nasıl Kullanılır?

Dropbox Nasıl Kullanılır?

Aslında Dropbox'u kullanmayı öğrenmek için büyük bir çaba sarf etmenize gerek yok; çünkü hizmetin kullanımı oldukça kolay ve gördüğünüz çoğu şey, zaten kendini açıklıyor.

Ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız; Dropbox'un işlevlerinden faydalanmak için önce ücretsiz bir hesap açmanız ve ardından mobil ve PC istemcilerini indirmeniz gerekiyor. Başlamak için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli.

1. PC'de Dropbox web sitesini ziyaret edin ve mobil uygulamayı indirin (Android, iOS, Windows Phone).

2. Web sitesini veya mobil uygulamayı kullanarak yeni bir hesap oluşturun.

3. Oturum açtıktan sonra dosyalarınızı Dropbox'a yüklemeye başlayabilirsiniz.

Hem masaüstü istemcisini, hem de mobil uygulamayı yüklemenizi tavsiye ediyoruz. Drobpox'un buradan indirebileceğiniz PC istemcisi, mobildekinden farklı olarak Dropbox klasörüne yerleştirdiğiniz dosyaları otomatik olarak buluta yüklüyor. Böylece herhangi bir dosyayı buluta kopyalamak için Drobpox klasörüne yerleştirmeniz yeterli oluyor. Dosyalarınız üzerinde herhangi bir değişiklik yaptığınızda, buluttaki dosyanız da güncelleniyor.

Elbette eşitleme tersi yönde de çalışıyor. Örneğin mobil uygulama yoluyla Drobpox'taki bir dosyanızı değiştirirseniz, genellikle birkaç saniye içinde bu değişikliğin PC'nizdeki dosyalara yansıdığını göreceksiniz.

Dezavantajlar ve Dikkat Etmeniz Gerekenler

Dropbox'ı yedekleme amaçlı kullanabilirsiniz, ancak tek yedekleme seçeneğinizin Dropbox olmamasında fayda var (eşitleme işlevi bazen işlerin karışmasına neden olabiliyor). Bunun yanında dosyalarınıza mobil uygulamadan çevrimdışı olarak ulaşamayacağınızı unutmayın. Son olarak ücretli üyeliğe geçmenin, gerçek bir sabit disk satın almaktan pahalıya gelebileceğini söyleyelim.

Okuyucu Yorumları