Dün yaşananların verdiği büyük tahribat

Yaşanan Google vukuatı kısa süren küçük bir sorun gibi görünebilir. Ama bakın nasıl sonuçlar doğurdu

Dün neler oldu?

Google'ın dün yaşadığı ve arama sonuçlarında listelenen tüm sitelerin "zararlı site" olarak damga yemesine neden olan sorundan burada bahsetmiştik. Belki bazılarınız çok da farkında olmayabilirsiniz; ama internet trafiğinin çok büyük bir kısmı Google üzerinden dönüyor. Sadece CHIP Online'a bile Google'a "CHIP", "CHIP Online", "chip.com.tr" ya da benzeri anahtar kelimeler girerek ulaşan kullanıcı sayısı son derece fazla. Buna bir de belli bir konuda arama yaparken bir siteye girmek isteyenler eklendiğinde, rakam akıl almaz boyutlara ulaşabiliyor.

Bizim dün yaşanan sorundan nasıl etkilendiğimizi anlatmak bile, küçük ve 1 saatte çözülmüş gibi görünen bir sorunun aslında ne kadar büyük sonuçlar doğurduğunu anlamak için yeterli. Sorunun yaşandığı zaman diliminde, CHIP Online'da bulunan ziyaretçi sayısı, normalin neredeyse yüzde 50 altındaydı. Aynı sorunu CNN, BBC ya da Times gibi global sitelerin de yaşadığını ve bu rakamların o sitelerde hangi boyutlara ulaştığını varın siz düşünün.

Daha da kötüsü, gerek CHIP Online ve gerek diğer tüm siteler, durduk yere "zararlı site" damgasını yemiş oldu. Arama sırasında ilk defa gördüğü bir siteye, sırf Google zararlı site diyor diye girmeyenler mutlaka olmuştur. Ve ne yazık ki bazı siteler, yeni bir arama sırasında karşısına çıkana kadar, kullanıcı gözünde zararlı site olarak kalmaya devam edecektir. Bundan daha kötü bir reklam herhalde olamaz...

Buradaki amacım Google'ı eleştirmek değil, aksine ne kadar büyük bir yapı olduğunu anlatmaya çalışmak; böylesine büyük bir yapıda ortaya çıkan ve küçük görünen bir sorunun bile ne kadar devasa sonuçlar doğurabildiğini göstermek... Sonuçta hata 1 saat kadar devam etti ve hızlı sayılabilecek bir biçimde ortadan kaldırıldı. Ama bu bile, Google'ın çok büyük olan prestijini bir hayli sarstı. Şimdi kimse Google kullanmayacak mı? Tabii ki herkes kullanmaya devam edecek. Her ne kadar, birçok yabancı forumda "Artık farklı bir arama motorunu kullanacağım" tarzı yorumlar bulunsa da, Google yine internet trafiğine yön vermeyi sürdürecek. Sunduğu hizmetle de zaten bunu hak ediyor. Bize ise, bu sorunun burada kalmasını ve bir daha yaşanmamasını dilemek düşüyor.

Sadece biraz daha dikkat...

Cem SİNANOĞLU
CHIP Online
Yazı İşleri Müdürü

Okuyucu Yorumları