Apple logosunun hikayesi: Neden elma seçtiler? Elmada neden ısırık var?

Apple'ın ısırılmış logosunun anlamı ne? Bu soru her dönem internette çok arananlar arasında. Peki, gerçekten de 1976'daki siyah-beyaz logodan bugünün logosuna nasıl gelindi? İşte Apple'ın o çok bilinen logosunun kısa bir öyküsü...

Apple logosunun hikayesi: Neden elma seçtiler?

Apple 1 Nisan 1976'da, insanların bilgisayarlara bakış açısını değiştirme vizyonunu taşıyan Steve Jobs ve Steve Wozniak tarafından kuruldu. Jobs ve Wozniak, bilgisayarları insanların evlerinde veya ofislerinde bulundurabilecekleri kadar küçük yapmak hayalini kurdular. Kullanıcı dostu bir bilgisayar hedeflediler... Aradan geçen yıllar içinde Apple bugün dünyanın en bilinen markaları arasında. Uzun zamandır Apple ürünlerinde gördüğümüz ısırılmış elma logosuna hepimiz aşinayız. Bu logonun öncesinde renkli bir elma vardı. Ama ilk Apple logosu, bunlardan çok daha farklı ve çok daha karmaşıktı. Peki, Apple logosu nasıl ortaya çıktı? Apple logosu neden elma? Apple logosundaki elmada neden bir ısırık var? Bu soruların yanıtlarını merak ediyorsanız Apple logosunun öyküsüne birlikte göz atalım.

İlk Apple Logosu (1976)

Apple'ın ilk logosu sadece 1 yıl kullanıldı.

Apple logosu, başlangıçta bugünkü halinden oldukça farklıydı. İlk Apple logosu, 1976'da Ronald Wayne tarafından tasarlandı. Logo, Isaac Newton'un ağaç altında otururken kafasına doğru sarkan bir elmayı tasvir ediyordu.

Yukarıda gördüğünüz ilk logo, sadece bir yıl kullanımda kaldı.

Apple Gökkuşağı Logosu (1976-1998)

Apple'ın gökkuşağı logosu.

Steve Jobs'un grafik tasarımcısı Rob Janoff'u daha modern bir logo tasarlamak üzere görevlendirmesiyle şimdiye kadarki en simgesel şirket logolarından bir tanesi ortaya çıktı.

Janoff'a göre elmadaki ısırık, onu bir domatesten ayırmak içindi. Bu arada 1970'lerde kurumsal tasarımın çok daha basit olduğunu söyleyelim. Bugünlerde büyük şirketler, logolarını tekrar tasarlamak için milyon dolarlar harcayabiliyorlar.

Çok renkli Apple logosu, Steve Jobs'un Apple'a 1997'deki dönüşüne dek 22 yıl kullanıldı. Ardından gelen logoda renkli çizgiler kaldırılmış ve daha modern, farklı renklerde, tek renkli bir logo ortaya çıkarılmıştı. Ancak logonun şekli değişmedi ve 46 yıldır aynı kaldı.

Tek Renkli Apple Logosu (1998 - günümüz)

Uzun zamandır kullanılan, tek renkli Apple logosu.

Jobs, 1997'de Apple'a döndüğünde şirket para kaybı yaşıyordu. Jobs ise her zaman bir şeyleri değiştirmeyi seviyordu ve Apple logosunun bir avantaj haline getirilebileceğini düşündü. Daha büyük logolarla deneyler yapıldı.

Ancak gökkuşağı renklerindeki büyük bir Apple logosunu bir iMac üzerine yerleştirmek, pek hoş bir görüntü ortaya çıkarmayabilirdi (örnek olarak aşağıdaki canlandırmaya bakabilirsiniz). Nispeten küçük bir gökkuşağı renkli Apple logosu kullanmak yerine, her üründe daha büyük, tek renkli logolar kullanılmaya başlandı. 1998'de başlayan bu trend, bugüne kadar sürdü.

Tek renkli ve daha büyük bir logo tercih edildi.
Steve Jobs, bu görüntüyü istemedi
Okuyucu Yorumları